to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβολιαστικό απαρτχάιντ και 65.000 δολάρια το λεπτό

«Παραδεχτείτε το επιτέλους. Η Γη δεν είναι στρογγυλή. Δεν τη σκέπει ο ίδιος ουρανός. Δεν τη νοτίζουν οι ίδιοι ωκεανοί. Αυτά τα λένε οι αστροναύτες από τον διαστημικό σταθμό τους, όταν γλιστράνε στον συναισθηματισμό, στο μελόδραμα, από άγχος και νοσταλγία για τα επίγεια. Επίπεδη είναι η Γη. Φανερά και αφανή τείχη τη μοιράζουν σε αγροτεμάχια, εθνοτεμάχια, οικοδομικά τετράγωνα, ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης. Πάρτε το απόφαση όλοι εσείς οι αρχαϊστές και παραμερίστε για να προελάσει η Πρόοδος».


Το μήνυμα το εκπέμπουν επίμονα πολλές πλευρές. Κι αντί να αραιώσουν κάπως οι εκπομπές του και να χαμηλώσει ο τόνος τους όσο επιδεινώνονται πλανητικά οι δύο τεράστιες κρίσεις, η πανδημική και η κλιματική, που υποτίθεται ότι θα εξόρυσσαν από τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής το λιπόθυμο οικουμενικό πνεύμα και θα το αναζωογονούσαν, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πολλαπλασιάζονται. Και γίνονται ωμότερες.

Ο συνδυασμός ισχύος και απληστίας είναι θανατηφόρος Για τον πλανήτη συνολικά, για κάθε ανθρώπινη κουκκιδίτσα του και για κάθε «μικρό και ασήμαντο» έθνος. Αυτός ο συνδυασμός έπεισε την πολυεθνική Shell να αναζητήσει πετρέλαιο σε περιοχή αναπαραγωγής θαλάσσιων θηλαστικών, στ’ ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής. «Ο,τι είναι κοινό, παγκόσμιο, είναι δικό μας, ανήκει σε όποιον απλώσει πρώτος χέρι», αυτός είναι ο νόμος τους. Οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι φώκιες, ας βρουν αλλού τόπο να γεννάνε. Το ζητούμενο είναι ο τοκετός κέρδους, διότι το κέρδος φέρνει πολιτισμό, και όχι η γέννα πλασμάτων που προορίζονται για τελετουργικές σφαγές ή για το πιάτο γκουρμεδόφιλων με πρησμένο βαλάντιο. Τι, δηλαδή. Πιστεύετε την επιστημονική φαντασία που πουλάει φήμες πως οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι πλάσματα ευφυή;

Α, μη σας πιάνει ο συναισθηματισμός. Και στο κάτω κάτω εμπιστευτείτε τους πολιτικούς σας ηγέτες. Δεν είδατε; Συνάχθηκαν στη Γλασκώβη για την αδίκως πολυαναμενόμενη COP26 και συνέταξαν έναν κατάλογο με τόσα «αν», που θα εξουθένωναν τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και θα τον ανάγκαζαν να αναθεματίσει το ποίημά του. Τι άλλο έκαναν; Πήραν στα σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον, που παρίστανε τον οικολόγο. Και γέλασαν μέχρι δακρύων βλέποντας το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που τους έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών του Τουβαλού.

Μέσα στη θάλασσα ο υπουργός, μέχρι το γόνατο, συμβολικά, εκπέμπει SOS, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα νησιωτικά έθνη σαν το δικό του. Κι όχι αύριο ή μεθαύριο, όχι το 2050 ή το 2100, αλλά σήμερα. Σήμερα είναι άλλωστε και το 2050. Και το 2100. Και πριν αναρωτηθούμε πού πέφτει αυτό το Τουβαλού, ας απαντήσουμε πρώτα σε ένα άλλο ερώτημα, χειροπιαστό: Είναι ή δεν είναι νησιωτικό έθνος η Ελλάδα; Η Μύκονος κι η Σαντορίνη κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από το Τουβαλού; Υπάρχει απάντηση. Και δεν είναι αυτή που συμφέρει την καθεύδουσα οικολογική μας συνείδηση, που ξυπνάει μόνο για να κάνει τουριστικούς μικροϋπολογισμούς.

Τους σχεδιασμούς της άπληστης Shell προσπαθούν να τους ακυρώσουν τέσσερις οργανώσεις στρατευμένες στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξέρετε, αυτοί οι ευσυγκίνητοι αεργοτεμπέληδες, οι αισθηματίες «οικολόγοι» που δακρύζουν όταν βλέπουν δελφίνια να χαίρονται το παιχνίδι τους κτλ. Κι όμως, δεν νοιάζονται μόνο για τα θηλαστικά της θάλασσας αλλά και για της στεριάς. «Τα σχέδια της Shell», εξηγούν (αντιγράφω από τη Lifo), «θα έχουν άμεσες και τρομερές επιπτώσεις τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό των ντόπιων κοινοτήτων, που βασίζονται κατά κύριο λόγο για την επιβίωσή τους στον οικοτουρισμό και στην αλιεία. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων, των προστατών των θαλασσών μας, της γης και της βιοποικιλότητας» έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία «από τα εγωιστικά συμφέροντα εταιρειών όπως η Shell».

Δεύτερη αντιγραφή, από την «Κ» της 16ης Νοεμβρίου: «Pfizer, BioNTech και Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της People’s Vaccine Alliance, που προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο. Κατά τους υπολογισμούς της, οι οποίοι βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες οι εταιρείες, φέτος θα έχουν κέρδη προ φόρων 34 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. “Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19″», καταγγέλλουν.

Μολονότι οι τρεις φαρμακευτικές εταιρείες ενισχύθηκαν από το Δημόσιο με 8 δισ. δολάρια, «έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν μέσω του ΠΟΥ την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα, “ένα μέτρο που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές”. Η People’s Vaccine Alliance καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της COVID-19».

Οι πατέντες… Την άρση των οποίων καταπολεμά η Ευρωπαϊκή Ενωση, θλιβερή πρωτοπόρος. Προ δεκαημέρου στην Ευρωβουλή υπερψηφίστηκε τροπολογία για την άρση της πατέντας παραγωγής εμβολίων αλλά με διαφορά μόλις πέντε ψήφων: 333 έναντι 328. Υπέρ, Πράσινοι, Σοσιαλιστές και Αριστερά. Κατά, οι υπόλοιποι, πρωτίστως δε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, άρα, αλίμονο, και η Ν.Δ. Η θεωρητικοποίηση της κυβερνητικής άρνησης ανατέθηκε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Αυτό τα λέει όλα.

Και σιγά μη χρειάζεται θεωρητικοποίηση για να αφοπλιστούν οι αντιπατεντάκηδες, σεσημασμένοι αισθηματίες, που ξεπέφτουν στο μελόδραμα είτε για την πανδημία πρόκειται είτε για την κλιματική κρίση. Καλά έκανε λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, που επιτέθηκε στον δόκτορα Τέντρος, τον επικεφαλής του ΠΟΥ, επειδή «μίλησε “συναισθηματικά” όταν αξίωσε μεγαλύτερη ισορροπία στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων». Ποιοι το γνωστοποίησαν αυτό; Η Global Nurses United και η Progressive International, που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοσηλευτές απ’ όλο τον κόσμο.

Οι δύο οργανώσεις προσέφυγαν στον ΟΗΕ και διεμήνυσαν την απόφασή τους να στείλουν στα δικαστήρια «τους εγκληματίες της COVID-19». Οπως καταγγέλλουν, «οι πλούσιες χώρες έχουν προμηθευτεί 7 δισ. δόσεις εμβολίου, οι δε φτωχές μόλις 300 εκατομμύρια». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» και μετατράπηκε ο Τρίτος Κόσμος σε εργαστήριο μεταλλάξεων. Ναι, βέβαια. Τα απαρτχάιντ είναι απαράδεκτα. Και η καταγγελία τους δεν κοστίζει τίποτε. Ελα όμως που είναι και προσοδοφόρα. Και η κατάργησή τους κοστίζει ακριβά. Πολύ πάνω από 65.000 δολάρια το λεπτό. Οπότε; Οπότε, «Καλά είναι τα αισθήματα, μα πιο καλά τα χρήματα». Δημώδες…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)