to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 30.06.2022

Κοινωνία

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ποιους αφορά η σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολίου

Έκτακτη ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αρνητική εικόνα για τον τρόπο που άνοιξε η πλατφόρμα στους άνω των 30, την ώρα που οι επιστήμονες ζητούν μάσκες σε όλους και τεστ στους ξένους τουρίστες - Δεν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με την Μ. Θεοδωρίδου


Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την τέταρτη δόση εμβολίου. 

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορvνοϊού -δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική- δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε απόψε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην πρώτη μετά από δύο μήνες ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. «Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό αλλά όπως γνωρίζετε μέσα στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Κατά την ενημέρωση η Μ. Θεοδωρίδου προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό που ώθησε την Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολίου, αναφέροντας: «Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας αλλά και της μεγαλύτερης ανασοδιαφυγής και της χαλάρωσης των μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων (με κορωνοϊό) που ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών».

  • Η επιτροπή συνιστά να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαβιούν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
  • Συνιστά επίσης να γίνει σε άτομα ηλικίας 60 και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «κύριος στόχος το εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Προσδοκίες για τα εμβόλια νέας γενιάς τον Σεπτέμβριο

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)