to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:33 | 22.07.2021

Πολιτική

Εμβολιασμοί: Αντί συναίνεσης, κυβερνητικός βούρδουλας και απειλές διαθεσιμότητας

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων, στην οποία προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν εμβολιάζονται - Ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των εργαζομένων - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο, επιλέγει για μια ακόμα φορά τη "γραμμή" του αυταρχισμού και του διχασμού και όχι της πειθούς και της κοινωνικής συνοχής


Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιβάλλεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 υποχρέωση στους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό covid  όσον αφορά τον εμβολιασμό ή στην νόσηση, ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.

Έτσι, μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτική και την επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ. Έτσι, εφόσον κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να το ελέγξει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

«Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία, η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31/12/2021.

Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Συγκεκριμένα:

  • σε ιδιωτικά και δημόσια γηροκομεία, από την 16η Αυγούστου
  • σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες ΑΜΕΑ, από την 16η Αυγούστου
  • σε ιδιωτικές και δημόσιες υγειονομικές δομές (γιατρούς και νοσηλευτές), από την 1η Σεπτεμβρίου

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία εάν έχουν ήδη νοσήσει (καθώς εξαιρούνται όσο έχουν νοσήσει το προηγούμενο εξάμηνο), ή αν υπάρχουν αποδεδειγμένοι λόγοι υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό).

Διαβάστε τι τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος: «Σαμποτάζ» στον εμβολιασμό οι απειλές της ΝΔ για αναστολές εργασίας και περικοπή μισθών

Ξανθός - Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο

«Η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμα φορά τη "γραμμή" του αυταρχισμού και του διχασμού και όχι της πειθούς και της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Α. Ξανθός και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Υγείας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αντίστοιχα, αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
 

Ο Α. Ξανθός και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζουν συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση, αγνοώντας την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για «κλιμακούμενες πρωτοβουλίες της Πολιτείας» και δράσεις στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τον εκούσιο εμβολιασμό των πολιτών, προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας που θεσπίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για  το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ή  ατόμων με αναπηρία .

Θεσπίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων  που προάγουν την ηθική  της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και, κυρίως, χωρίς καμιά προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία, αλλά, αντίθετα,  με ρητή πρόβλεψη για αναστολή καθηκόντων και μη καταβολή αποδοχών σε ανεμβολίαστο προσωπικό του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει απολύσεις εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές και συμβασιούχων σε δομές του ΕΣΥ και σε προνοιακά ιδρύματα. Ειδικά στο δημόσιο τομέα, το Κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή. Ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο!

«Να οριστούν συγκεκριμένες δραστηριότητες που απαιτείται εμβολιασμένο προσωπικό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι αποδεκτό  να οριστούν πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως  θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα με όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.  Πάντα όμως με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την εργασία και το εισόδημα του προσωπικού και για την αξιοποίηση  των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε  άλλα καθήκοντα. Τέτοιες δικλείδες προφανώς δεν υπάρχουν στην κυβερνητική τροπολογία και, ακριβώς γι’αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η κυβέρνηση λοιπόν επιλέγει για μια ακόμα φορά τη  «γραμμή» του αυταρχισμού  και του διχασμού και όχι της πειθούς και της κοινωνικής συνοχής.  Επιλέγει, στο όνομα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, να επιβάλλει ένα μέτρο που δεν απαντά στο μείζον πρόβλημα της ανεπαρκούς ανοσιακής προστασίας της κοινωνίας έναντι της μετάλλαξης Δ και του 4ου επιδημικού κύματος.  Εκτός και αν το  σχέδιο  είναι η γενικευμένη υποχρεωτικότητα και η «θεραπεία σοκ» αλά Μακρόν.

Στη Δημόσια Υγεία όμως, σημασία δεν έχει μόνο ο στόχος (συλλογική ανοσία, προστασία ευάλωτων ομάδων ) αλλά και ο τρόπος.  Και ο τρόπος της κυβέρνησης είναι απαράδεκτος.  Ποντάρει στο φόβο για την ανεργία και τη φτωχοποίηση,  στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων.  Έτσι όμως δεν αντιμετωπίζει την κρίση εμπιστοσύνης μερίδας της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία  και στους θεσμούς της, αλλά αντίθετα πυροδοτεί ευρύτατες κοινωνικές αντιδράσεις, υπονομεύοντας τον καθολικό εμβολιασμό και την ίδια τη Δημόσια Υγεία».

«Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύει ότι η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις απέναντι σε μια φονική πανδημία, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και τη «θωράκιση» του   τουρισμού, ούτε τη στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, ούτε το σεβασμό  των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Η ανάγκη αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι πλέον προφανής και για λόγους Δημόσιας Υγείας», καταλήγουν στη δήλωσή τους ο Α. Ξανθός και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Όλη η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κατατέθηκε στη Βουλή  την Τετάρτη και ψηφίζεται σήμεα στην ολομέλεια η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών σε Δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας αλλά και του συνόλου του προσωπικού σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους η τροπολογία μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

Επιβάλλεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 υποχρέωση στους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό covid σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου όσον αφορά τον εμβολιασμό ή στην νόσηση, ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.

-Εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλο το προσωπικό (Ιατρικό, πάρα ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό)

-Των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,

– Των ιδιωτικών και δημοσίων δομών υγείας

Εξαιρούνται της υποχρεώσης όσοι έχουν νόσησει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης εμβολιασμού επέρχεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ειδικής διάταξης :

-Επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών στην περίπτωση εργαζομένου στον δημόσιο τομέα η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

-Υποχρέωση στον εργοδότη σε περίπτωση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου που προσέρχεται στον χώρο εργασίας χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλασσομένου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Επιβάλλεται στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερομένων διοικητικό πρόστιμο από 10.000 έως και 50.000 € για κάθε παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 € έως και 200.000 € για κάθε παράβαση.

Πηγή: Real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)