to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβόλια: Τείχος ανοσίας, τρίτη δόση και διάρκεια προστασίας

Ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητη και τρίτη δόση του εμβολίου από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα - Τι θα συμβεί αν δεν πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη του 83% των ενηλίκων ως το φθινόπωρο


Ανατροπές και ανησυχία φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς αναμένεται να προκαλέσει ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο, η ένταση και οι επιπτώσεις του οποίου θα εξαρτηθούν από πολλούς αστάθμητους παράγοντες και δυναμικές παραμέτρους: από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ως τότε, από τον έλεγχο των εισαγωγών κρουσμάτων μέσω του τουρισμού, από την τήρηση μέτρων αποφυγής συνωστισμού και χρήσης μάσκας, τα self tests και άλλους παράγοντες.

«Κλειδί» για την τιθάσευση του νέου κύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η επίτευξη ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης 83% στους ενήλικες (63% στο σύνολο του πληθυσμού) ως τον Σεπτέμβριο και ο στοχευμένος δειγματοληπτικός έλεγχος των τουριστών, μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την είσοδό τους στη χώρα. Στο διάστημα αυτό, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (iatronet.gr, 29/6/21), κπροτείνει τη χρήση μάσκας από όλους σε χώρους συνάθροισης και self tests στους μη εμβολιασμένους. Μια τέτοια στρατηγική θα φέρει επιστροφή σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στις 25 Αυγούστου, κορύφωση στα 1.500 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και πτώση στη συνέχεια.

«Στοχευμένους ελέγχους στους τουρίστες»

"Κατ΄αρχήν, από μόνη της η Δέλτα είναι πολύ εύκολο να διασπαρεί, έχει γύρω στο διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από το αρχικό στέλεχος και 60% - 70% από το βρετανικό. Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει μεγάλη διασπορά παγκοσμίως, θεωρούμε ότι θα έχουμε έναν μικρό αλλά ικανό αριθμό κρουσμάτων εισαγόμενων στη χώρα", τόνισε και πρόσθεσε: "πέρυσι είχαμε 50 κρούσματα την ημέρα από τουρίστες. Αν έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων με Δέλτα μετάλλαξη αυτό το καλοκαίρι, μπορεί να δημιουργηθεί μια συνθήκη ανάπτυξης και ταχείας διασποράς. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι φταίει μόνο ο τουρισμός, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Μπαίνει ο τουρίστας και λειτουργεί σαν σπόρος στη διασπορά", τονίζει ο καθηγητής.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει τον πιο αυστηρό έλεγχο των τουριστικών ροών, που δεν πρέπει να περιοριστεί στην επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ - μοριακά ή rapid - όχι στην πύλη εισόδου, αλλά μέσα στη χώρα, την πρώτη μέρα από την είσοδο, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες περαιτέρω διασποράς. "Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα μπορούσε να κλείσει λίγο την κάνουλα. Ο έλεγχος να είναι δειγματοληπτικός και στοχευμένος σε συγκεκριμένες περιοχές. Εγώ, για παράδειγμα, θα έκανα τώρα στην Κρήτη", σημειώνει.

"Κλειδί" ο εμβολιασμός του 83% των ενηλίκων

Το πιο σημαντικό εμπόδιο, ωστόσο, που μπορούμε να ορθώσουμε στην εξέλιξη του τέταρτου κύματος λόγω Δέλτα μετάλλαξης είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού. "Κάνουμε 100.000 με 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτή την περίοδο γύρω στις 103.000. Με έναν τέτοιο ρυθμό θα μπορούσαμε να φτάσουμε γύρω στο 70% των ενηλίκων (53% του συνόλου) εμβολιασμένων πλήρως στο τέλος Ιουλίου με 1η Αυγούστου και στο 83% των ενηλίκων (62% - 63% του συνόλου) γύρω στις 20 Αυγούστου. Το πρώτο δεν φτάνει, το δεύτερο είναι εφικτό", επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει: "Η συμβουλή που θα έδινα στον κ. Θεμιστοκλέους θα ήταν να επιταχύνουμε τώρα γιατί οι Έλληνες οι περισσότεροι πηγαίνουμε διακοπές τον Αύγουστο. Να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς τον Ιούλιο γιατί θα λείπουμε τον Αύγουστο".

Τι θα συμβεί αν δεν πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη του 83% των ενηλίκων ως τον Σεπτέμβριο; "Θα δούμε μια αύξηση σημαντική, η οποία πραγματικά θα αρχίσει να γίνεται πάρα πολύ γρήγορη από τις 20 Σεπτέμβρη και έπειτα, αλλά και ενδιάμεσα θα δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται σημαντικά. Αν δεν τα κάνουμε μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το δεύτερο και το τρίτο κύμα", λέει ο καθηγητής και εξηγεί: "Αυτό το σενάριο αφορά την περίπτωση ο εμβολιασμός να περιοριστεί στο 70% των ενηλίκων. Όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο απομακρύνονται όλα αυτά, επειδή το 4ο κύμα θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους. Οσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού τόσο πιο πολύ αυξάνονται τα κρούσματα και τόσο πιο εύκολα και οι ΜΕΘ και οι θάνατοι κρατάνε την αναλογία που ξέρουμε μέχρι τώρα. Γιατί είναι οι ανεμβολίαστοι που έχουν το πρόβλημα. Όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να ανεβούμε με τους ρυθμούς αυτούς, αλλά μειώνεται πολύ περισσότερο η αναλογία κρουσμάτων προς ΜΕΘ και θανάτους, γιατί πολύ απλά οι διαθέσιμοι άνθρωποι για να νοσήσουν βαριά είναι πολύ λίγοι. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στα μοντέλα".

Τρίτη δόση;

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ότι η μετάλλαξη Δέλτα που καταγράφεται ήδη σε 92 χώρες και στην Ελλάδα κατεγράφησαν 29 στελέχη, έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το 99% των θανάτων.

Η μεταδοτικότητα πάντως χτυπάει κόκκινο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα που αγγίζει το 50-70% και μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, η νέα μετάλλαξη Δέλτα σύντομα θα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά (για τα οποία δεν προβλέπεται ακόμη εμβολιασμός).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού, καθώς πλέον για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να εμβολιασθεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης έπρεπε να είχε εμβολιασθεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η διαδικασία για χορήγηση τρίτης δόσης, εάν αποφασισθεί, θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο. Άλλωστε προς ώρας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αφού είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.

«Τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna ενδεχομένως παρέχουν προστασία για χρόνια»

Τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και αυτό της Moderna ενδέχεται να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του Covid-19, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, με βάση την οποία προκύπτει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα δύο εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί με την τεχνολογία mRNA είναι πιθανό να μην χρειαστούν ενισχυτική δόση για χρόνια.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια προκαλούν πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση η οποία μπορεί να προστατεύει από τον Covid-19 για χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενο πόρισμα -καταγράφηκε πρώτη φορά τον Μάιο- σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν εμβολιαστεί πλήρως με ένα από τα mRNA εμβόλια έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Επίσης, με βάση την ίδια μελέτη προκύπτει ότι τα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι τριών μεταλλάξεων του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του παραλλαγμένου στελέχους "βήτα" που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, το ανθρώπινο σώμα διατηρούσε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες, τα οποία "εκπαιδεύουν” αποτελεσματικά τα ανοσοποιητικά κύτταρα να προστατεύουν έναντι μελλοντικής λοίμωξης.

Όπως αναφέρουν ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς τα βλαστικά κέντρα συνήθως φτάνουν στην κορύφωση της λειτουργίας τους μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν, αναφέρουν οι The New York Times.

H παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ανοσοκυττάρων και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των βλαστικών κέντρων για την εκπαίδευση των ανοσοποιητικών κυττάρων θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ισχυρή προστασία απέναντι στον ιό αλλά και σε μεταλλάξεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Η μελέτη περιορίστηκε στα δυο εγκεκριμένα mRNA εμβόλια, της Moderna και των Pfizer/BionTech. Δεν εξέτασε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αν και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε στους The New York Times ότι εκτιμά πως η ανοσολογική απόκριση από το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά μικρότερη. Επιπλέον, η μελέτη δεν ρίχνει καθόλου φως στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ενώ τα εμβόλια mRNA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη έναντι του κορονοϊού, η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του Covid-19 έχει δημιουργήσει εικασίες ότι ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για πρόληψη έναντι του ιού. Μιλώντας σε εκδήλωση του Forbes νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο CEO της Moderna CEO Stéphane Bancel άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις στο άμεσο μέλλον, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της ανοσίας και αφετέρου την πρόληψη έναντι νέων μεταλλάξεων. Ωστόσο, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, έχουν αντιταχθεί σε αυτή την προοπτική.

Με βάση τα αποτελέσματα της νέας μελέτης προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα δυο mRNA εμβόλια θα είναι πιθανότατα προστατευμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν αναμένεται να χρειαστούν ενισχυτική δόση σύντομα. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων περισσότερο μεταδοτικών μεταλλάξεων θα μπορούσε ίσως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων. Επιπλέον, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ανά τον κόσμο έχει λάβει εμβόλια ιογενούς φορέα τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν προστασία για μικρότερο χρονικό διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)