to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!

Στην πολιτική σφαίρα καμιά ανοχή δεν πρέπει να προσφερθεί στην κυβέρνηση.


Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε Αυστηρότητα Μέτρων για την πανδημία, σύμφωνα με τον δείκτη της Οξφόρδης.  Χειρότερη  από 150 χώρες του κόσμου και καλύτερη από 45 σε ό, τι αφορά στον αριθμό θανάτων/ εκατομμύριο. Τραγικά ποσοστά στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως και η υπόλοιπη Ε.Ε.

Τον Μάρτιο, με σκληρό lockdοwn σημειώθηκε το 20% των συνολικών θανάτων στη χώρα (1500 στους 8000!). Δραματική η κατάσταση και τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με τους ημερήσιους θανάτους να ξεπερνούν τους 70. Οι ΜΕΘ υπερπλήρεις,  το ΕΣΥ δοκιμάζεται, υπερβαίνοντας πλέον τα όριά του. Άνθρωποι πεθαίνουν κατά δεκάδες,  γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα και στο κλείσιμο των  σχολείων (κλειστά σχολεία στην Ελλάδα το διάστημα της πανδημίας 21 από τις 38 εβδομάδες, έναντι παγκόσμιου μέσου όρου 14 στις 38).

Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια διχαστική κυβέρνηση με περίσσευμα Λουδοβίκειας έπαρσης και διαχειριστικής ανικανότητας. Οι μέρες του πρωθυπουργού "Μωυσή", που εδοξάσθη στο πρώτο κύμα της πανδημίας και κατατροπώθηκε στα επόμενα,  έχουν οριστικά παρέλθει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πρωτοφανή πανικό καθώς η κοινωνία συνειδητοποιεί καθε μέρα περισσότερο, ότι τα  τα έχει κάνει κυριολεκτικά  θάλασσα. 

Εξαφανισμένη και,  κυρίως,  απαξιωμένη είναι όμως και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Μετατράπηκε συν τω χρόνω σε θεραπαινίδα των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αποφάσεων και δεν όρθωσε το επιστημονικό της ανάστημα όταν έπρεπε.
Με όλα αυτά και με δύσοσμες υποθέσεις με βαριά την κυβερνητική ευθύνη  να  έρχονται στο προσκήνιο (Λιγνάδης, Φουρθιώτης κλπ) έχει διαταραχτεί και είναι είδος εν ανεπαρκεία η εμπιστοσύνη. Που είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την αναγκαία όσο ποτέ ενότητα και  συναίνεση, για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης.

Η κοινωνία παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση  χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο -ας ελπίσουμε-  μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εκεί πρέπει να πέσει όλο  το βάρος. Να τεθεί θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να  έρθουν αμέσως εμβόλια από όπου είναι δυνατόν, κυρίως από Κίνα και Ρωσία.  Με πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες στις οποίες πρέπει να μετάσχει η χώρα μας, αν η Ε.Ε. συνεχίσει να κωφεύει και να είναι σε κατάσταση γενικής παράλυσης.  Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις (χθες).

Στην πολιτική σφαίρα καμιά ανοχή δεν πρέπει να προσφερθεί στην κυβέρνηση, αν η ίδια δεν προχωρήσει σε νομοθετικό μορατόριουμ και σε κινήσεις έμπρακτης μεταμέλειας. Αν δεν αναστείλει μέτρα και αποφάσεις που συγκροτούν.μια γενικευμένη επίθεση στην κοινωνία, στο 8ωρο, στη νεολαία, στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον.

Ας πιεστεί ξανά η κυβέρνηση για Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με θέμα: Την προμήθεια εμβολίων, την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της εκπαίδευσης με ασφάλεια.

Αυτή η ανίκανη και ανυπόληπτη κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της. Είναι ΤΟ πρόβλημα, όχι η λύση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την κοινωνία μπορούν!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)