to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 14.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Το "Εμπρός" προχωράει εμπρός!

Το καλοκαίρι τελείωσε, το "Εμπρός", το ιστορικό κτήριο του Ψυρρή, που στέγασε τα θεατρικά όνειρα του Τάσου Μπαντή, του Δημήτρη Καταλειφού, της Ράνιας Οικονομίδου και τόσων άλλων, ξαναζωντανεύει.



Κλειστό κι ανενεργό για χρόνια, πήρε ξανά "εμπρός" τον Νοέμβρη του 2011, χάρη στην πρωτοβουλία κατάληψης και ενεργοποίησης του χώρου από την Κίνηση Μαβίλη και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή. Με βάση την πρωτοβουλία των δύο συλλογικοτήτων, δεκάδες καλλιτέχνες και θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, των εικαστικών κ.ά. (ακόμη και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς συμμετείχε σε μία από τις δράσεις) ενεργοποίησαν με τη δική τους ο καθένας και η καθεμιά δημιουργική πνοή τον κάποτε σιωπηλό χώρο, διαμορφώνοντας ένα αυτόνομο, ζωντανό, νεανικό και κάποτε φασαριόζικο κύτταρο στο κέντρο της πόλης.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Κίνησης Μαβίλη, που είχαν και την αρχική πρωτοβουλία, "μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, με δεδομένη την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην οποία ζούμε και την απουσία πολιτιστικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτείας, που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας και της τελμάτωσης, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εμπρός". Έτσι, μια νέα σειρά από συνεργασίες για την οργάνωση και τη χρήση του χώρου ετοιμάζονται να δοκιμαστούν μέσα στις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, όπου οι φίλοι του "Εμπρός" ετοιμάζονται να γιορτάσουν με ποτό και μουσική το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της νέας σεζόν.

Στόχος των μελών της Κίνησης Μαβίλη είναι η συγκρότηση ενός κύκλου καλλιτεχνών και συνεργατών που να στηρίζουν δυναμικά και να αξιοποιούν δημιουργικά τον χώρο, με έμφαση στην έρευνα, στον διάλογο ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη των παραστατικών τεχνών, στη συνάντηση και πιθανή συνεργασία καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία, στο άνοιγμα της καλλιτεχνικής διαδικασίας στο κοινό. Έτσι, τους επόμενους μήνες, σε στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Χορού και την ομάδα αρχιτεκτόνων και εικαστικών Errands, θα διοργανώνονται οι "Παρασκευές στο Εμπρός", όπου χορογράφοι, χορευτές και θεωρητικοί του χορού θα συμμετάσχουν με παρουσιάσεις τους στον χώρο του θεάτρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των δράσεων στον χώρο του θεάτρου θα ανακοινώνονται στο kinisimavili.blogspot.gr.
tags: θέατρο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)