to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 24.08.2020

Διεθνή

Εμπρησμούς τζαμιών σχεδίαζε ο δράστης του Κράιστσερτς στη Ν. Ζηλανδία

Στο δικαστήριο ακούστηκαν σήμερα οι λεπτομέρειες για την μαζική δολοφονία από τον Αυστραλό υπέρμαχο της λευκής υπεροχής, ο οποίος είχε πρόθεση να κάψει τα δύο τζαμιά και να επιτεθεί σε τρίτο


Ξεκίνησε χθες η τετραήμερη ακροαματική διαδικασία για την επιβολή της ποινής στον Μπρέντον Τάραντ, που τον Μάρτιο του 2019 άνοιξε πυρ σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς στην Νέα Ζηλανδία, σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook, σκοτώνοντας 51 ανθρώπους.

Στο δικαστήριο ακούστηκαν σήμερα οι λεπτομέρειες για την μαζική δολοφονία από τον Αυστραλό υπέρμαχο της λευκής υπεροχής, ο οποίος είχε πρόθεση να κάψει τα δύο τζαμιά και να επιτεθεί σε τρίτο.

Την ημέρα των επιθέσεων, ο τρομοκράτης είχε κουτιά βενζίνης στο αυτοκίνητό του, το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, σκόπευε να χρησιμοποιήσει για τους εμπρησμούς.

Ο εισαγγελέας διαβάζοντας τα στοιχεία των αρχών πρόσθεσε ότι ο 28χρονος είχε αγοράσει πολλά πυροβόλα όπλα, πλήθος πυρομαχικών, πανοπλία και γιλέκα στρατιωτικού τύπου.

Κατά την σοκαριστική περιγραφή των γεγονότων ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο ένοπλος επέστρεφε και πυροβολούσε ξανά άτομα που είχε ήδη πυροβολήσει, για να διασφαλίσει ότι ήταν νεκροί, όπως και άλλους που δεν είχαν τραυματιστεί, φώναζαν ή προσπαθούσαν να ξεφύγουν,

Οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων είδαν για πρώτη φορά τον δράστη στην αίθουσα, καθώς τις προηγούμενες φορές εμφανιζόταν με βιντεοσύνδεση από τη φυλακή.

Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο του 2020 στο σύνολο του κατηγορητηρίου για 51 δολοφονίες και τρομοκρατία, αντιστρέφοντας τον ισχυρισμό ότι είναι αθώος, που είχε κάνει στην αρχική του απολογία.

Πλέον ενδέχεται να γίνει ο πρώτος δράστης στη Νέα Ζηλανδία που θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς την ευκαιρία της αποφυλάκισης. Ο Τάραντ αλλά και δεκάδες μάρτυρες θα μιλήσουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)