to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 05.08.2019

Διεθνή

«Εμπορικός πόλεμος»: Στο 7 προς 1 υποχωρεί η συναλλαγματική ισοτιμία κινέζικου και αμερικάνικου νομίσματος

Η σχέση αυτή βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 - Αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.


Η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υφίσταται θεαματική πτώση, ξεπέρασε σήμερα το συμβολικό όριο των 7 γιούαν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο — φθάνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 9 ετών — εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Το κινεζικό νόμισμα έφθασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,0203:1 έναντι του δολαρίου περί τις 10:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), υποχωρώντας κατά 1,15% από την Παρασκευή, στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 2010.

«Ανταγωνιστική υποτίμηση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε πολύ συχνά στο παρελθόν την κυβέρνηση της Κίνας ότι προχωρά σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματός της για να υποστηρίζει τις εξαγωγές.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο επιδίδονται τον τελευταίο χρόνο σε ένα ολοένα σκληρότερο εμπορικό και πολιτικό μπραντεφέρ, που μεταφράζεται στην αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών τελωνειακών δασμών που επηρεάζουν αγαθά αξίας 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος θα ευνοούσε τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα πάντως διαβεβαίωσε ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γιούαν σταθερό.

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό αφορά εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, τα οποία ως τώρα είχαν γλιτώσει από τους επιπρόσθετους δασμούς, αλλά στις αρχές του επόμενου μήνα θα δασμολογηθούν κατά 10% και πάνω επιπλέον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εξάλλου ότι εάν το Πεκίνο δεν αποδεχθεί τις αμερικανικές απαιτήσεις στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν «πολύ πάνω από το 25%».

Σταθερή ανάπτυξη καταγράφουν οι κινεζικές επενδύσεις παγίων τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα

Σταθερή ανάπτυξη καταγράφουν οι επενδύσεις που γίνονται σε πάγια στοιχεία διαφόρων τομέων της κινεζικής οικονομίας, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα, σύμφωνα με μία αναφορά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Από το 1982 μέχρι το 2018 οι επενδύσεις στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της κινεζικής οικονομίας αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ποσοστό 18,1% έως 19,1% ωθούμενες, από την προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις ξένες επενδύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)