to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 22.08.2014

πηγή: DW

Επιστήμες - Τεχνολογία

Έμπολα: Ζητούνται επειγόντως 30.000 εμβόλια

30.000 δόσεις εμβολίων θα χρειάζονταν για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο ιός Έμπολα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι δεν υπάρχουν -ακόμα- κατάλληλα εμβόλια


Για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιτροπή ειδικών του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπολόγισε τις ανάγκες σε εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα. Ο επιδημιολόγος Όλιβερ Μπράντι, μέλος της επιτροπής, μιλώντας στην DW, έκανε λόγο για 30.000 εμβόλια: «Η επιτροπή κατέληξε στην έκθεσή της στο συμπέρασμα ότι για ηθικούς λόγους θα πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμα και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Αρκεί να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσα εμβόλια χρειαζόμαστε υπό τις παρούσες συνθήκες. Η επιδημία δεν δείχνει ωστόσο να υποχωρεί. Κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι μελλοντικά οι ανάγκες», τονίζει ο βρετανικός ειδικός.

Εμβόλια για όλους όσους απειλούνται

Παρά τα μέτρα προφύλαξης η επιδημία εξαπλώνεται...

Παρά τα μέτρα προφύλαξης η επιδημία εξαπλώνεται...

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για λόγους προφύλαξης επιβάλλεται ο εμβολιασμός συγγενών ασθενών, ιατρικού προσωπικού και όσων ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς. Συνυπολογίστηκαν επίσης οι ανάγκες περιοχών όπου δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Για τον Όλιβερ Μπράντι η έκθεση της επιτροπής αποτελεί στην ουσία έκκληση σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες για ένα εμβόλιο που θα είναι σε θέση να νικήσει τον ιό Έμπολα: «Στις φαρμακοβιομηχανίες υπάρχουν υποψήφια εμβόλια, αλλά και φάρμακα για την περαιτέρω περίθαλψη των ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσαρμόσει ήδη το πλαίσιο αδειοδότησης στα νέα παρασκευάσματα. Προτεραιότητα αποτελεί τώρα να αυξηθεί η παραγωγή, η οποία θα συμβάλλει όχι μόνο στην καταπολέμηση της τωρινής επιδημίας, αλλά και των επομένων», τονίζει ο ειδικός.

Το ZMapp δεν αντικαθιστά ένα εμβόλιο

Προτεραιότητα η παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου

Προτεραιότητα η παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου

Το σημαντικότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα είναι το ZMapp, το οποίο βρίσκεται ωστόσο ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Όμως τα αποθέματα του ZMapp εξαντλούνται. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο το ινστιτούτο Φράουενχοφερ του Άαχεν και η αντιπροσωπία του στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σύντομα σε θέση να παρασκευάσει μεγάλες ποσότητες του πειραματικού φαρμάκου.

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι έρευνες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Ο Όλιβερ Μπράντι γνωρίζει ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας ή ακόμα και οι κίνδυνοι παρενέργειας θα προκύψουν με τη χρήση, μιας και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χρονοβόρα πειράματα: «Χρειαζόμαστε άμεσα μεγάλες ποσότητες, οι οποίες όμως να μοιραστούν ταχύτερα και πιο δίκαια από ό,τι το Zmapp», καταλήγει ο βρετανικός επιδημιολόγος.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)