to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 18.07.2019

Διεθνή

Έμπολα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο κήρυξε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε απόψε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία" σε παγκόσμιο επίπεδο την επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή το εμπόριο, ούτε να ελέγχονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού εντοπίστηκε ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Γκόμα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της ΛΔ του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί δύο άλλα κρούσματα στη γειτονική Ουγκάντα.

Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία": το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε) και το 2016 για τον ιό Ζίκα.

Οι εμπειρογνώμονες που συνεδρίαζαν από το μεσημέρι στη Γενεύη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί καθυστερεί η καταβολή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής

Η γυναίκα που πέθανε από Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό πιθανόν να πήγε και στη Ρουάντα

Μια γυναίκα που πέθανε από Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ίσως να μετάφερε τον φονικό ιό και στη Ρουάντα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της Ουγκάντα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η γυναίκα, μια ιχθυοπώλης, έκανε εμετό πολλές φορές σε αγορά στην Ουγκάντα στις 11 Ιουλίου πριν πεθάνει από Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΠΟΥ. Το κρούσμα αύξησε τον κίνδυνο η επιδημία να εξαπλωθεί στην Ουγκάντα.

«Φεύγοντας από την Ουγκάντα, υπάρχουν υποψίες ότι η γυναίκα πήγε στη Γκόμα στη ΛΔ Κονγκό και αργότερα στο Γκισένγι της Ρουάντα για δουλειές», ανέφερε η τελευταία έκθεση. Στη Ρουάντα δεν έχει ποτέ καταγραφεί κρούσμα Έμπολα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)