to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 20.02.2018

Πολιτική

Έμπλεξαν οι «γραμμές» στη ΝΔ ενόψει της ψηφοφορίας για την προανακριτική

Την ώρα που ο Κ. Καραγκούνης δηλώνει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής στην υπόθεση Novartis, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία


Ο έκδηλος πανικός στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη στάση της ΝΔ στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησε μείζον θέμα σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες. Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ανέφεραν πηγές της ΝΔ, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που κατάληξε στην απόφαση να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρ. Σβίγκου: Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η ΝΔ με τις 10 κάλπες για τη Novartis

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακρικής επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετήσει 10 κάλπες στην ψηφοφορία. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη». Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα». Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να πρσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis «γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτε»!

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ για τις δέκα κάλπες, είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει λάσπη στην αντιπολίτευση. Όπως πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης, η ΝΔ μείωσε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5 δισ. σε 2,2 δισ ευρώ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει τότε τη μείωση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Σκάνδαλο Novartis: Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, η τρικυμία στη ΝΔ και οι αποκαλύψεις

Μπακογιάννη: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ»

«Θεσμικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιαννη το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες, κατά την αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι, την προανακριτική επιτροπή. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Για «στήσιμο της διαδικασίας» μιλάει ο Βρούτσης

Πάση θυσία θέλει να αποφύγει η Ν.Δ. τις δέκα κάλπες όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης. Υποστήριξε ότι η ΝΔ θα πρέπει να πάρει αντίμετρα αν μπουν δέκα κάλπες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι εννοεί. «Είναι λάθος να μπουν δέκα κάλπες» επανέλαβε, αλλα τόνισε ότι διαφωνεί με ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αλλοιώσει το αποτέλεσμα, χωρίς φυσικά να διευκρινίζει πως μπορεί να γίνει αυτό!

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Αντώναρος για Novartis: «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για σκευωρία»

Την «πάλη των γραμμών» στη ΝΔ σχολίασε μέσω twitter ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης:

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. «Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη.

Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ' οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης. Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)