to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 18.04.2013

Κοινωνία

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα

ΓΕΝΕΥΗ (17 Απριλίου 2013) - Ο εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Σέφας Λουμίνα θα επισκεφτεί την Ελλάδα από τις 22-27 Απριλίου 2013 προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα λιτότητας που υιοθετηθήκαν για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης στη χώρα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πρόκειται για την πρώτη διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα του ανεξάρτητου  εμπειρογνώμονα που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και των σχετικών πολιτικών στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Θα αξιολογήσω τις επιπτώσεις των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Λουμίνα, o οποίος θα εξετάσει αναφορές για μειωμένη πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, αυξημένη φτώχεια, έλλειψη στέγης και επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης της χώρας. 

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα μέτρα λιτότητας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο διάφορων πακέτων διάσωσης, έχουν συμβάλει σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Εκθέσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα φτώχειας όπως και μείωση της πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση. Η επίσκεψη αυτή θα μου δώσει την ευκαιρία να συγκεντρώσω από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να προτείνω στρατηγικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας του κράτους να εξασφαλίσει την πλήρη άσκηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Λουμίνα.   

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας προσεκτικής ισορροπίας μεταξύ της λιτότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένης της προτεραιότητας που έχει η προστασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη μέλη. «Ακόμα και σε περιόδους λιτότητας, οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εξασφαλισμένες για όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ειδικότερα για τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία», είπε ο κ. Λουμίνα. 

Ο κ. Λουμίνα θα επισκεφτεί τη χώρα ύστερα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών και θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων διάφορων υπουργείων και μελών του Κοινοβουλίου. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εθνικών φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με άτομα που πλήττονται από την οικονομική κρίση. 

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψής του την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, ώρα 13:00 στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, Παρθενώνος 19-25, 11742  στην Αθήνα. 

Τα τελικά του συμπεράσματά και οι βασικές συστάσεις του θα υποβληθούν σε μια συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2014. 

Ο Σέφας Λουμίνα είναι Δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ζάμπια και καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Πρετόρια. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα του Πανεπιστημίου του Griffith. Διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων σχετικών διεθνών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στην πλήρη άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2008. Είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Η εντολή του καλύπτει όλες τις χώρες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)