to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 13.12.2022

Πολιτική

Εμμονική κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για τον Τύπο στην ολομέλεια - Για νομοθέτημα αδιαφάνειας μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο - Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης». Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, υπέρ της αρχής δήλωσε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την τελική στάση του στην Ολομέλεια, τήρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αναστασία Γκαρά και κατήγγειλε «σειρά εξυπηρετήσεων σε ημετέρους». «Ζητάμε να αποσύρετε το άρθρο 32, το οποίο φέρνει την περαιτέρω μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Αποτελεί νέα παρέμβαση δώρο υπέρ των καναλαρχών η περαιτέρω μείωση του αριθμού εργαζομένων, μετά και τη μείωση, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με τον νόμο Λιβάνιου. Γνωρίζετε πολύ καλά πως η νέα αυτή βλαπτική ρύθμιση θα φέρει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στα κανάλια, νέο κύμα ελαστικών συμβάσεων και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Ν.  Γκαρά ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου 34, «με την οποία προβλέπεται να δίνεται ως αντάλλαγμα αγοράς μετοχών μιας επιχείρησης διαφημιστικός χρόνος και χώρος, χωρίς αποτίμηση από ορκωτό λογιστή». Όπως είπε, «πρόκειται για μία πρωτοφανή διάταξη, με την οποία δίνετε το πράσινο φως σε κάποιους να μπορούν να αγοράσουν ακόμη και ολόκληρες εταιρείες με "αέρα"». Η βουλευτής χαρακτήρισε «δώρο στους καναλάρχες» και τη νέα αναβολή της υποχρέωσης των τηλεοπτικών σταθμών να εκπέμψουν σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Ανέφερε επίσης πως ούτε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας θα μπορέσει να διορθώσει «τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και την αδιαφανή διανομή δημόσιου χρήματος στα Μέσα Ενημέρωσης».

«Η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στις επιχειρήσεις Τύπου και εν γένει των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Χιονίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα Τύπου, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Όπως εξάλλου τόνισε, στόχος είναι και η διαφάνεια και η ενίσχυση της δημοσιότητας στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και η διασφάλιση πλουραλισμού στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε αυτά να εκπληρώνουν την κοινωνική αποστολή, όπως επιτάσσει βέβαια το Σύνταγμα. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η εισηγητής της ΝΔ είπε ότι είναι εύλογες διότι στόχο έχουν να μην κλείσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και υπό την έννοια αυτή χαθούν και όλες οι θέσεις εργασίας.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Είναι μια δύσκολη περίοδος και χρειάζεται να υπάρξει μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του έντυπου Τύπου και του ηλεκτρονικού Τύπου και στους εργαζόμενους, ανάμεσα στα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα επαρχιακά, που έχουν διαφορετικές ανάγκες», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα που διατυπώνονται, κυρίως από τον επαρχιακό Τύπο, ότι ορισμένες προϋποθέσεις δημιουργούν προβλήματα επιβίωσής τους. 

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ακόμη μεγαλύτερου κυβερνητικού και κρατικού ελέγχου πάνω στον Τύπο. Αποτελεί γιγάντωση της διαπλοκής ανάμεσα στις επιχειρήσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο κράτος», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Επιδιώκει η κυβέρνηση να ελέγξει το περιεχόμενο των μέσων, εκβιάζοντας με την επιχορήγηση, την οποία έχουν περισσότερο ανάγκη, όχι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους και Μέσα Ενημέρωσης, αλλά μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, με αμιγώς δραστηριότητα στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, όπως τα περιφερειακά και τα τοπικά μέσα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού τού απασχολούμενου προσωπικού στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ένα ακόμα προεκλογικό δώρο, μια κίνηση καλής θέλησης προς τους διαπλεκόμενους καναλάρχες για να προεξοφλήσετε τη συνέχιση της στήριξής τους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Η νοσηρή κατάσταση, ως προς την ελευθερία και ιδίως ως προς την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα, αποτυπώνεται στην ντροπιαστική κατάταξη της χώρας μας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία στην ΕΕ για το 2022. Αυτό το χρωστάμε στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που επιδεικνύει και εδώ τα μόνιμα χαρακτηριστικά του, δηλαδή, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Στήριξη από τις ενώσεις ιδιοκτητών

Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων η κυβέρνηση βρήκε στήριγμα από τις ενώσεις ιδιοκτητών δίνοντας τον λόγο στους εκπροσώπους: της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων, του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου ενώ από κριτική ακούστηκε τις συνδικαλιστικές ενώσεις καθώς βρέθηκαν στη διαβούλευση: η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, η ΠΟΕΣΥ, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Άδεισμα από την ΕΣΗΕΑ

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μεν να θεσπίσει κανόνες για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, περιλαμβάνει ωστόσο ρυθμίσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν καταφανώς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. «Αντιτιθέμεθα πλήρως στο άρθρο 32 που ξηλώνει και άλλο το πουλόβερ, στο πεδίο του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια. Ζητήσαμε, από την πρώτη στιγμή να αποσυρθεί», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση με την κεντρικό πυρήνα του σχεδίου νόμου, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι «η διαφάνεια στη διοχέτευση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, είτε μέσω της κρατικής διαφήμισης είτε μέσω των απόλυτα αναγκαίων προγραμμάτων στήριξης, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική, πάγια και σταθερή θέση της ΕΣΗΕΑ», που επανειλημμένα έχει σταθεί απέναντι σε παρεκκλίσεις με λίστες και αδιαφανή κατανομή. «Είναι σε θετική λοιπόν κατεύθυνση η επιχείρηση ρύθμισης του τοπίου, με τη δημιουργία μητρώου», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Σε σχέση πάντως με τα κριτήρια εγγραφής στα μητρώα, η Μαρία Αντωνιάδου, είπε ότι δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ, για εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης. Σε θετική κατεύθυνση, όπως είπε, είναι η πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων δημοσιογράφων -και ορθώς εν τέλει υιοθετήθηκε η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για μικρότερο αριθμό εργαζομένων- σε ιστορικές εβδομαδιαίες εφημερίδες γνώμης και στοχασμού, που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις θεσπιζόμενες απαιτήσεις προσωπικού.

Σε σχέση με την πρόβλεψη του άρθρου 25 για την επιτροπή για τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι συμπληρώθηκε το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αποφασίζει η επιτροπή με τρόπο ώστε στους κώδικες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, προστέθηκε, ορθώς, και ο Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Κατά το ήμισυ υιοθετήθηκε, όπως παρατήρησε, η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για την ενίσχυση της επιτροπής με δύο ακόμα μέλη που θα ορίζονται από δημοσιογραφικές ενώσεις στις περιφέρειες και τελικά, προστέθηκε ένας δημοσιογράφος εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης ή της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Δυστυχώς, είπε επίσης, μειώθηκε, από δύο σε μια, η συμμετοχή στην Επιτροπή καθηγητή από πανεπιστημιακό τμήμα ΜΜΕ, που θα επιλέγουν τα ίδια τα Τμήματα, εκ περιτροπής. «Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή απλά εισηγείται σε μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Δεν υποτιμούμε τον συμβολισμό αλλά θα ήταν στιβαρότερο να οριστεί ότι ο υπουργός πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της συγκεκριμένης επιτροπής», είπε η Μαρία Αντωνιάδου που επισήμανε ότι «με την επιμονή των δημοσιογραφικών ενώσεων, για διαφάνεια, κριτήρια και ισοτιμία, συστάθηκε και λειτουργεί σήμερα, ανάλογης σύνθεσης επιτροπή, για την συμμετοχή ΜΜΕ στα προγράμματα ενίσχυσης του Τύπου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, μόνο το 2021, τα ΜΜΕ ενισχύθηκαν με σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ».

Η κυρία Αντωνιάδου, είπε στο σημείο αυτό, ότι η Κομισιόν προτείνει πανευρωπαϊκή ανεξάρτητη Αρχή. «Με βάση και τη δυσμενή εικόνα της χώρας, στην ελευθερία του Τύπου προτείνουμε τη δημιουργία ενός απόλυτα ανεξάρτητου, από την εκάστοτε κυβέρνηση, φορέα που θα ρυθμίζει τα ζητήματα του Τύπου, δημόσιου και ιδιωτικού, και φυσικά και τη χρηματοδότησή του», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση των εργαζομένων. «Η προσμέτρηση εργαζομένων από συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες παραγωγής, για τη συμπλήρωση των 400 που ορίζει ο νόμος για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, οδηγεί σταδιακά σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων και σε απώλεια θέσεων εργασίας», είπε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρσέθεσε ότι «οι ιδιοκτήτες φέρνουν ξανά και ξανά το θέμα στην κυβέρνηση» και «φαίνεται ότι έχουμε σταδιακή υποχώρηση». Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιστροφή στο πλαίσιο των 400 εργαζομένων, με εργασία απευθείας στον τηλεοπτικό σταθμό και με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας. Είπε επίσης ότι πρέπει να οριστεί εύρος ποσόστωσης, ανά ειδικότητα, δημοσιογράφοι-τεχνικοί-διοικητικοί.

 «Δώρο στους καναλάρχες», χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και την παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων Τύπου να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιρειών, με διαφημιστικό χώρο και χρόνο, χωρίς να τον τιμολογούν.

Σκληρή κριτική για εργασιακές σχέσεις και λογοδοσία από τους συνδικαλιστές

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Κούνης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. «Θέλουν εργαζόμενους οι οποίοι ουσιαστικά να μπορούν να κάνουν τα πάντα, να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και πολλοί εξ αυτών χωρίς ειδικότητα», είπε ο κ. Κούνης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ποσόστωση ανά ειδικότητα εργαζομένων (δημοσιογράφοι- τεχνικοί- διοικητικό προσωπικό). «Η μείωση του προσωπικού ή η ένταξη προσωπικού από θυγατρικές εταιρείες ή από άλλου είδους εργασιακές σχέσεις, δεν συμβάλλει στη ομαλή λειτουργία των καναλιών και πολύ δε περισσότερο όταν δεν εξασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη με τους συναδέλφους. Αναφέρομαι στο ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες να μπορούν να διασφαλίσουν όλα εκείνα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των συναδέλφων μας, είτε είναι τεχνικοί, είτε είναι διοικητικοί», είπε ο κ. Κούνης και περιέγραψε: «Πρόσφατα στην ΕΡΤ υπεγράφη μια υποτιθέμενη Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καμία μισθολογική αύξηση. Ξέρετε ότι, λόγω του ότι είμαστε στη Γενική Κυβέρνηση, δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοιου είδους Συλλογική Σύμβαση παρά μόνο με κάποια θεσμικά ζητήματα και εκτός αυτών και μη μισθολογικών παροχών, δηλαδή τα τροφεία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής Γιώργος Σκεπετζάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αντί να βελτιώνει τις εργασιακές σχέσεις, τις εργασιακές συνθήκες, τις κάνει ακόμη χειρότερες. Το νομοσχέδιο, είπε, θα φέρει και άλλες μειώσεις προσωπικού και στην πλειονότητα αυτών, δυστυχώς, θα αφορά τεχνικούς. «Από 15% η ποσόστωση εργαζομένων στους ιδιωτικούς σταθμούς, γίνεται 25%, μέσω ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, που μόνο ανεξάρτητες δεν είναι. Τι σημαίνει όμως αυτό στις δεδομένες επιχειρήσεις; Είναι εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους εργοδότες, από τα κανάλια», είπε ο Σκεπετζάκης και προσέθεσε: «Ζητάμε επαναφορά των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας και στα 400 άτομα, κλαδική συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο συμπεριλαμβάνοντας και τους εργαζόμενους στις εταιρείες παραγωγής, ποσόστωση στους εργαζόμενους στα κανάλια μετά από διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή, ένας συγκεκριμένος αριθμός στους εργαζόμενους για τους τεχνικούς και για τους διοικητικούς».

«Κάθε μέτρο που αποβλέπει και τελικώς καταλήγει στο να διασφαλίσει τη διαφάνεια και ιδιαίτερα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί μέτρο ύψιστης σημασίας για εμάς», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου και προειδοποίησε: «Εάν το νομοσχέδιο αυτό παραμείνει απλά μια τυπική αντίληψη της θέσπισης προϋποθέσεων εγγραφής σε ένα μητρώο και δεν μεριμνήσει, παράλληλα, για τη διασφάλιση της εργασίας των δημοσιογράφων, ήδη, εκ προοιμίου, έχει θέσει τις βάσεις για να αποτύχει». Ο κ. Τριανταφύλλου είπε ότι «δεν μπορεί να επιτρέπεται η εγγραφή στο μητρώο και άρα η κρατική χρηματοδότηση φορέων, τα οποία απασχολούν μόνο έναν και στην καλύτερη περίπτωση δύο δημοσιογράφους, συνυπολογιζόμενου και του ιδιοκτήτη». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 32 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεμιστοκλής Μπερεδήμας υπογράμμισε ότι «η προστασία του πλουραλισμού, δεν επιτυγχάνεται με το να μοιράζεται δημόσιο χρήμα με λίστες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Είναι σημαντικό, που αυτό το νομοσχέδιο επιθυμεί να θέσει κανόνες με τα μητρώα. Όμως, οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι περιοριστικές, είναι προς τα κάτω και δεν ανεβάζουν το μέσο όρο, έτσι ώστε και η ποιότητα της ενημέρωσης να αυξηθεί και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά απασχολούν εργαζόμενους». Είπε επίσης ότι πρέπει οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να απασχολούν προσωπικό με μισθωτή εργασία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Καρράς έθεσε εμφατικά το πρόβλημα των σχέσεων εργασίας. «Στην περιφέρεια, όπως θα γνωρίζετε, από το 2009 δεν έχει υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση για τα μέσα ενημέρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας κρέμονται στον αέρα. Η υποαπασχόληση και η ανεργία είναι σε τέτοιο βαθμό που πια δεν πάει άλλο. Γι' αυτό μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα ζητούσαμε όταν δίνονται άδειες σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας το λιγότερο που θα έπρεπε να προσέξουμε είναι ο αριθμός των ανταποκριτών στην ελληνική επικράτεια. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς να έχει ούτε έναν ανταποκριτή, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Δεν μιλάω για την υπόλοιπη περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης που είναι 16 νομοί, αλλά τουλάχιστον έναν ή δύο θα έπρεπε να απασχολεί στη Θεσσαλονίκη και αναλογικά και στην υπόλοιπη περιφέρεια», είπε ο κ. Καρράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)