to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 02.01.2015

Οικονομία

Εμμεση απάντηση Ντράγκι στα περί Grexit: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους μιλούν για Grexit. «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B» δήλωσε στην Handelsblatt.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να στηριχεί η εύθραυστη και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως θεωρεί πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος.

«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015, στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού» δήλωσε ο Ντράγκι στην Handelsblatt.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα επιτόκια του ευρώ κινούνται εδώ και πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα και πως αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Προσέθεσε δε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, όμως σε κάθε περίπτωση η απευθείας κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αντιβαίνει στη Συνθήκη της ΕΕ.

Ακόμη, ο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους μιλούν για Grexit. «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B» δήλωσε στην Handelsblatt.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως δεν έχει πολιτικές βλέψεις και πως δεν τον ενδιέφερε να διαδεχθεί τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς η θητεία του ως προέδρου της ΕΚΤ εκπνέει το 2019.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)