to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 06.10.2022

Κοινωνία

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Κι αυτό ανθρώπινο λάθος ήταν κ. Χατζηδάκη;

«Η Εργατική τάξη θρηνεί άλλον ένα νεκρό στις στοές βωξίτη της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας Imerys, στη Βάργιανη Φωκίδας. Ο 40χρονος συνάδελφος προστέθηκε στην μαύρη λίστα του αιματοβαμμένου μεροκάματου του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα των μεταλλωρύχων που εργάζονται στις υπόγειες στοές σε ακραία επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες εργασίας»


Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της συνδικαλιστικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ»:

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ;

Ή Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ;


Η Εργατική τάξη θρηνεί άλλον ένα νεκρό στις στοές βωξίτη της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας Imerys, στη Βάργιανη Φωκίδας. Ο 40χρονος συνάδελφος προστέθηκε στην μαύρη λίστα του αιματοβαμμένου μεροκάματου του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα των μεταλλωρύχων που εργάζονται στις υπόγειες στοές σε ακραία επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Η αποκόλληση και κατάρρευση μέρους της οροφής της κεντρικής στοάς «βάσης» από όπου διέρχονται καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, δημιουργεί τρόμο στην σκέψη ότι από σύμπτωση δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται από τις καταγγελίες εργαζομένων σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Το ΥΠΕΝ είναι εκτεθειμένο για τους ελάχιστους ελέγχους στα μεταλλεία, που συνήθως γίνονται μετά από καταγγελίες και επιμονή των εργαζομένων και οφείλει να ανακοινώσει αν και πότε έγιναν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στο συγκεκριμένο μεταλλείο τα τελευταία χρόνια.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων, η συρρίκνωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και η αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα.

Κυβέρνηση και εργοδοσία πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι τα μέτρα προστασίας δεν είναι κόστος, αλλά η πιο προσοδοφόρα επένδυση. Οι ανθρώπινες ζωές είναι το πολυτιμότερο αγαθό, δεν είναι αριθμοί στατιστικών στοιχείων, ούτε κοστολογούνται για να τους τοποθετεί η εργοδοσία στην εξίσωση κόστους-κέρδους.

Ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας, στην ευθύνη του οποίου είναι η επιθεώρηση των μεταλλείων, αντί να μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια για διαφημίσεις στα συστημικά ΜΜΕ, πρέπει να χρηματοδοτήσει και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού στο υποστελεχωμένο τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Ελλάδας, ώστε η εντατικοποίηση των ελέγχων να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε εργατικά ατυχήματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απαιτούν να τηρούνται όλα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα και όπου δεν τηρούνται να το καταγγέλλουν, ώστε μαζί να αγωνιστούμε για να επιβάλλουμε τους σωστούς κανόνες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, στέλνουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)