to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 21.12.2022

Κοινωνία

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Ακόμα ένας εργάτης νεκρός...

«Ως εδώ!», τονίζει η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ που συμμετέχει στη ΓΣΕΕ


Η ανακοίνωση της ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ για το τραγικό συμβάν:

Ακόμα ένας νεκρός, ακόμα ένας εργολαβικός εργάτης θυσία στον βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας. Στο εργατικό δυστύχημα που έγινε σήμερα (21-12-2022) το μεσημέρι στα Λιπάσματα Καβάλας σκοτώθηκε 30χρονος εργάτης κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης. Νωρίτερα είχε ξεκινήσει την συντήρηση μηχανήματος που του έκοψε το νήμα της ζωής του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σπρωγμένος από την ανάγκη για το μεροκάματο, ο εργαζόμενος έπιασε δουλειά σε μία από τις εταιρείες «εργολάβους» που έχουν αναλάβει εργασίες στο εργοστάσιο. Δεκάδες άλλοι συνάδελφοι του, εργάζονται σε αυτές. Πρόκειται για εταιρείες  που έχει στήσει το ίδιο αφεντικό, ο ιδιοκτήτης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δημιουργώντας ένα δίκτυο παρένθετων εταιρειών (ίδιος ιδιοκτήτης, διαφορετικά ΑΦΜ).

Μέσω εικονικών εργολαβιών, οι εταιρείες του Λαυρεντιάδη αναλαμβάνουν εργασίες στο εργοστάσιο του Λαυρεντιάδη, για τις οποίες  προσλαμβάνουν εργάτες - τους οποίους  πληρώνουν πάμφθηνα - χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, χωρίς να του παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, και χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι ανακυκλώνονται συνεχώς με τις συμβάσεις τους να έχουν διάρκεια ορισμένου χρόνου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι σπάνιοι ή ανύπαρκτοι.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας, στηρίζουμε τον αγώνα τους για κατάργηση των εικονικών εργολαβιών, για τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για συχνούς και ουσιαστικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Συμπαρασταστεκόμαστε στον αγώνα του Σωματείου για επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών και για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια, οικοδομές και εργοτάξια έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος λόγω της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, της μάστιγας της εικονικής εργολαβίας, της αδιαφορίας για την τήρηση κανόνων ασφαλείας και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ως εδώ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)