to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 09.02.2014

Διεθνή

Ελβετία: Στις κάλπες για το μεταναστευτικό

Δημοψήφισμα προκάλεσε το δεξιό SVP/UDC για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς την Ελβετία από χώρες τις Ε.Ε.


Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να δηλώσουν εάν τάσσονται υπέρ η κατά της "μαζικής μετανάστευσης", κυρίως προσώπων που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει  ότι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να είναι οριακό.

Εάν κερδίσει το "ναι" στην επιβολή περιορισμών, "θα επικρατήσει χάος", δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Πασκάλ Σκιαρίνι από τη Γενεύη αφού οι σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση. Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, μετά από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ. Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας --κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002-- οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως. Σήμερα  η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους.

Το δεξιό κόμμα SVP/UDC κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος κατά της μετανάστευσης. Εάν οι Ελβετοί υπερψηφίσουν την πρόταση, η χώρα θα επαναφέρει τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς που ίσχυαν για τους μετανάστες πριν υπογράψει τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ αν και το σύστημα αυτό απορρίπτεται από τους εργοδότες. Η κυβέρνηση, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και οι εργοδότες έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της πρότασης και καλούν τους Ελβετούς να ψηφίσουν "όχι" στους περιορισμούς γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της ευημερίας για τη χώρα, όπως υποστηρίζουν.

Στις κάλπες οι Ελβετοί για τη μετανάστευση από την ΕΕ

(αντιμεταναστευτική αφίσα υπέρ του «όχι»)

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι εάν η Ελβετία καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης, όλες οι άλλες διμερείς συμφωνίες θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

Πριν από τις συμφωνίες περί ελεύθερης μετακίνησης προσώπων, περίπου το 20% των κατοίκων της χώρας ήταν ξένοι ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 23,5% ή 1,88 εκατομμύριο. Από αυτούς, το 1,25 εκατομμύριο προέρχεται από χώρες της ΕΕ ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών είναι αυτή των Ιταλών (291.000) και ακολουθούν οι Γερμανοί (284.000), οι Πορτογάλοι (237.000) και οι Γάλλοι (104.000).

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)