to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:43 | 13.03.2013

Διεθνή

Ελβετία: Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Ιράν Σαχίντ καταδικάζει το κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων στη χώρα

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, Άχμεντ Σαχίντ, καταδίκασε σήμερα το κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων στην χώρα αυτή.


Σύμφωνα με τον ίδιο, 17 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε μία μόνον εβδομάδα τον Ιανουάριο, ενώ περίπου 50 βρίσκονται ήδη στην φυλακή.



"Με ανησυχεί όλο και περισσότερο η απελπιστική κατάσταση των δημοσιογράφων, των μπλόγκερ και των άλλων ανθρώπων που υπερασπίζονται (...) την ελευθερία της έκφρασης στο Ιράν", δήλωσε ο Σαχίντ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

"Φοβάμαι (...) ότι αυτές οι ενέργειες κατά των δημοσιογράφων δεν αποτελούν καλό οιωνό" για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στο Ιράν, προειδοποίησε.

"Αυτοί κατηγορούνται για επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς πληροφόρησης ή για επικοινωνία με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατέληξε.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν πρόσφατα στο Ιράν συνεργαζόντουσαν με "ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης που συνδέεται με την Δύση".

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την έκθεσή του στην οποία καταδίκασε μια "προφανή επιδείνωση" της σοβαρότητας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν το 2012, με σχεδόν 500 εκτελέσεις.

Η Τεχεράνη αντέδρασε έντονα στην έκθεση αυτή. Είναι "το προϊόν μιας μη εποικοδομητικής, μεροληπτικής και άδικης ενέργειας" που καθοδηγήθηκε από "τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους", αντέδρασε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Λαριτζανί, επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 
  Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)