to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 05.03.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Βαριά ύφεση 8,2% στην Ελλάδα

Η τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ - Έντονη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά - «Πανηγυρισμοί» Μητσοτάκη ο οποίος βλέπει μεγάλη αντοχή της οικονομίας - Καυστικό σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ


Την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ με ύφεση 8,2% καταγράφει η χώρα για το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι οικονομίες της Ισπανίας (11%) και της Ιταλίας (8,9%).

Ως αποτέλεσμα κυρίως της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα σημείωσε το 2020 τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά, ενώ το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε.

Παράλληλα, κατά το 4ο τρίμηνο του έτους η οικονομία κατέγραψε υποχώρηση με ρυθμό 7,9%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ προσγειώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ από 183,4 δισ. ευρώ το 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

Σε ό,τι αφορά το 4ο τρίμηνο της χρονιάς, οι μεταβολές έναντι του 3ου τριμήνου του 2020 έχουν ως εξής:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%.

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη-Σταϊκούρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του μέσω Twitter υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγάλη αντοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά άντεξε, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία»
«Επιβεβαιώθηκαν όσα εξαρχής τονίζαμε, ότι η μη επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ανύπαρκτη παρέμβαση στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ανεπαρκής στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, επιδεινώνουν την κατάσταση και βαθαίνουν την κρίση», τονίζουν με κοινή τους ανακοίνωση, η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)