to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 06.12.2021

Οικονομία

Εργαλειοποιούν τη στατιστική και αυτοθαυμάζονται: Τι κρύβει το «13,4% ανάπτυξη» στο γ' τρίμηνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να πανηγυρίσει για την άνοδο 13,4% το γ' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο, γ' τρίμηνο του 2020 (όταν η πανδημία είχε επιφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία), λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» - 'Εφη Αχτσιόγλου: «Αυτοθαυμάζονται εργαλειοποιώντας τη στατιστική»


Ανάπτυξη της τάξης του 13,4% καταγράφηκε το γ' τρίμηνο εφέτος, σε ετήσια βάση, στην ελληνική οικονομία, ενώ σε σχέση με το β' τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,7%, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ

Η άνοδος αυτή του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης (λόγω και του τουρισμού), των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.

Μετά την αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τα δύο πρώτα τρίμηνα 2021, το ΑΕΠ μειώθηκε το α' τρίμηνο εφέτος κατά 1,9% και αυξήθηκε (μετά από την επί τα βελτίω αναθεώρηση) κατά 16,6% το β' τρίμηνο εφέτος.

'Εφη Αχτσιόγλου: «Αυτοθαυμάζονται εργαλειοποιώντας τη στατιστική»

Η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού του Χρ. Σταϊκούρα, που έσπευσε να δηλώσει πως «επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ότι «Όταν η ΕΛΣΤΑΤ βάθαινε την ύφεση του 2020 από το αρχικό -8,2% στο -9%, ήταν απλά Παρασκευή (15/10) για τον κ. Σταϊκούρα. Σήμερα που λόγω των αναθεωρήσεων προς το χειρότερο της ύφεσης του 2020 τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 εμφανίζουν είτε μικρότερη ύφεση είτε μεγαλύτερη ανάκαμψη, ο κ. Σταϊκούρας πανηγυρίζει».

«Και μάλιστα», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου, «την ώρα που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ σαφώς επισημαίνει ότι οι δείκτες του 2021 μεταβλήθηκαν λόγω της βαθύτερης ύφεσης του 2020. Η εργαλειοποίηση της στατιστικής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ομοίως και οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί».

Τα νούμερα

Ειδικότερα, το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 8,6% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 5,7%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 18,1%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%).

Σε σχέση με το β' τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,7%, με τα βασικά μεγέθη να έχουν ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,1%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,9%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%).

Η δήλωση αυτοθαυμασμού του Σταϊκούρα

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ' τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το α' και το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών και συμπεραίνει ότι «επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

tags: ΑΕΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)