to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:27 | 08.11.2018

Οικονομία

ΕΛΠΕ: Ενίσχυση κερδοφορίας, αύξηση παραγωγής και πωλήσεων

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου και Γ’ Τριμήνου 2018 βάσει των οποίων προκύπτει επίτευξη ρεκόρ δημοσιευμένων κερδών (+32%) και εξαγωγών για το εννεάμηνο, ενίσχυση κερδοφορίας, αύξηση παραγωγής και πωλήσεων για το Γ’ τρίμηνο.


  • Τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA κατά ΔΠΧΠ ανήλθαν στα €258 εκατ. στο Γ’ Τρίμηνο 2018 (+12%), οδηγώντας τα αντίστοιχα για το Εννεάμηνο στα €731 εκατ. (+20%), που αποτελεί επίδοση ρεκόρ.
  • τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €135 εκατ. για το Γ’ Τρίμηνο (+28%) και €360 εκατ. (+32%) στο Εννεάμηνο, επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, με τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) στα 1,18.
  • Ο κύκλος εργασιών του Εννεαμήνου διαμορφώθηκε στα €7,3 δισ. (+25%), λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού.

Όσον αφορά τα Συγκρίσιμα Αποτελέσματα, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Γ’ Τριμήνου ανήλθαν στα €237 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το Εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα €574 εκατ., με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €111 εκατ. (+25%) στο Γ’ Τρίμηνο και €239 εκατ. στο Εννεάμηνο (-23%).

Οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στο Γ’ Τρίμηνο ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων, με επιλογές αργών που αριστοποίησαν τη λειτουργία και οδήγησαν σε υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στα $7,3 ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Αντίστοιχα, η σημαντική αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2017 (4 εκ. ΜΤ, +19%), οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων συνολικά κατά 8%, και εξαγωγές υψηλότερα κατά 27%. Τα παραπάνω αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης κατά 20%, καθώς και το κόστος από τις αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2.

Αναφορικά με την προμήθεια αργών πετρελαίων, ο Όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους αργού χωρίς αρνητική επίδραση στη λειτουργία και την κερδοφορία των διυλιστηρίων.

Σε ό,τι αφορά το Εννεάμηνο 2018, η αυξημένη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων και του βαθμού απασχόλησής τους αντίστοιχα, οδήγησαν την παραγωγή στα 11,7 εκατ. τόνους (+5%) και τους όγκους πωλήσεων στα 12,4 εκατ. τόνους (+3%), με τις εξαγωγές στα 7,1 εκατ. τόνους, να αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων.

Η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου συνέχισε να βελτιώνεται, με το χρηματοοικονομικό κόστος να καταγράφει νέα μείωση κατά 13% στο εννεάμηνο και 11% στο Γ’ Τρίμηνο, σαν αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) για το Γ’ Τρίμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 τριμήνων, στα €203 εκατ., οδηγώντας τον Καθαρό Δανεισμό στα €1,8 δισ., μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τον Συντελεστή Μόχλευσης στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2018 ύψους €0,25/μετοχή.

(στοιχεία από elpe.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)