to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 23.10.2012

Κοινωνία

ΕΛΜΕ Χανίων για την 28η Οκτωβρίου: «Πρέπει η αντίσταση του 1940-44 να επαναληφθεί»

«Πρέπει να εγερθούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε. Δεν είναι ανίκητοι. Εμείς είμαστε ανίκητοι. Πρέπει η αντίσταση του 1940-44 να επαναληφθεί» τονίζει η διακήρυξη της ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ για την 28η Οκτωβρίου.


Το κείμενο της διακήρυξης:


Άλλη μια επέτειος για την για το ΟΧΙ του λαού μας στους φασίστες του Μουσολίνι και τους ναζί του Χίτλερ. Μια επέτειος όμως που αυτή τη φορά αποκτά μοναδική σημασία. Γιατί η απόφαση που πάρθηκε τότε από το λαό μας πρέπει να γίνει πιλότος και για το σήμερα. Μια χούφτα ραγιάδες τα έβαλαν με την «ανωτερότητα» των Ιταλών και Γερμανών φασιστών και τους ντόπιους υπηρέτες τους. Παρά την προσωρινή επικράτηση των φασιστών, παρά την κατοχή, τους δοσίλογους, τους χύτες, τους ταγματασφαλίτες, τους μαυραγορίτες, την κυβέρνηση Τσολάκογλου, έγινε το ακατόρθωτο. Με τη μαζική, αποφασιστική αντίσταση, την οργάνωση του κόσμου στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ,  ήρθε και η ανατροπή. Ήρθαν τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω. Μια νέα σελίδα άνοιξε για το λαό μας. Ένας νέος δρόμος χαράχτηκε.

Οποία ομοιότης! Με το 2012. Μας εξανδραποδίζουν ξανά. Οι ντόπιοι κάτοχοι του πλούτου. Με τις πλάτες και τη συνεργασία των τότε εχθρών και «συμμάχων» μας. Με την κυβέρνηση να πρωτοστατεί στην επίθεση και τους νεοφασίστες να αναβιώνουν τα τάγματα εφόδου. Μας κλέβουν το βιός που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μας σκλαβώνουν στους παγκόσμιους πιστωτές, στους παγκόσμιους τοκογλύφους. Μας κλέβουν τις ζωές μας. Μας κλέβουν το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας.

Πρέπει να εγερθούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε. Δεν είναι ανίκητοι. Εμείς είμαστε ανίκητοι. Πρέπει η αντίσταση του 1940-44 να επαναληφθεί. Στα λάβαρα της επανάστασης να προσθέσουμε και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους.

«...Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθειο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο. Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες. Και ακουλουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που ‘λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα.»

«..Με χίλια ονόματα μία χάρη

ακρίτας ειτ' αρματολός

 αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι

 πάντα ειν' ο ίδιος ο λαός.»

 Στην περσινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου  ο λαός όρθωσε το ανάστημά του, διαδήλωσε την αντίθεσή του στα μνημόνια, στην Τρόικα, στην Ε.Ε. και στις πολιτικές που εφαρμόζουν και γκρέμισε την κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με το εργατικό κίνημα που 3 χρόνια πρωταγωνιστεί σε μικρούς και μεγάλους αγώνες, τις λαϊκές συνελεύσεις ανυπακοής και αντίστασης.

Το μνημονιακό μπλοκ εξουσίας βρήκε διέξοδο σε μια άλλη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του διορισμένου τραπεζίτη Παπαδήμου.

Αφού το κίνημα απονομιμοποίησε και έδιωξε και την κυβέρνηση Παπαδήμου, έρχεται-με χιλιάδες ψεύτικες υποσχέσεις- στην κυβέρνηση η νέα Τρόικα εσωτερικού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να υλοποιήσει όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Με το νέο πακέτο μέτρων (που δεν θα είναι το τελευταίο να δεν τους ανατρέψουμε), επιχειρούν να κατεδαφίσουν ότι έμεινε από εργασιακές σχέσεις, να υλοποιήσουν τις απολύσεις στο δημόσιο, να αποτελειώσουν την παιδεία και την υγεία, να ξεπουλήσουν ότι δημόσιο πλούτο απέμεινε.

Φέτος την 28η Οκτωβρίου διαδηλώνουμε ξανά για να διώξουμε το μαύρο μέτωπο Τρόικας, Τραπεζιτών και ΣΕΒ. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε ΤΩΡΑ τον αγώνα που ξεκίνησε με τις 2 γενικές απεργίες στις 26/9 και 18/10 και τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών, τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατοίκων από τις γειτονιές της πόλης, τους άνεργους και την νεολαία, να βγάλουν αντίστοιχες αποφάσεις-καλέσματος στη διαδήλωση, για να διεκδικήσουμε  την  ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, μιας πολιτικής που επιβάλει :

• Ληστρικά μέτρα για τους πολλούς - Διάσωση των ξένων και ντόπιων τραπεζών

• Φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς - Επενδύσεις και κέρδη για τον ΣΕΒ

• Αφανισμό εργασιακών δικαιωμάτων – Κέρδη για τους εργοδότες

• Εξαφάνιση του Κοινωνικού κράτους – Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα σε «επενδυτές»

Ρίχνοντας ματιές στην ιστορία των επαναστάσεων που ανέτρεψαν δυνάστες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από τα κινήματα και τις εξεγέρσεις των λαών σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε για το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον.
Στις 28η Οκτωβρίου διαδηλώνουμε και φωνάζουμε:

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Ανατροπή αυτής της απάνθρωπης, ταξικής πολιτικής και της κυβέρνησης που την επιβάλει
Δικιά μας προτεραιότητα δεν είναι η διάλυση της παρέλασης , ούτε η έκφραση μιας, ούτως ή άλλως δικαιολογημένης οργής προς το πολιτικό προσωπικό, τους «επισήμους». Δικός μας στόχος είναι η με όσο πιο μαζικούς όρους έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης, στόχος μας είναι η ανατροπή αυτής της απάνθρωπης ταξικής πολιτικής, της κυβέρνησης  που την επιβάλλει και το διώξιμο της τρόικας .

 

Να μη νομιμοποιήσουμε τους «επίσημους» και την πολιτική που εκπροσωπούν.
Καλύπτουμε συνδικαλιστικά, πολιτικά και ηθικά τους συναδέλφους που θα αρνηθούν να συμμετέχουν στην παρέλαση
Τυπώνουμε και μοιράζουμε στους μαθητές μας αυτοκόλλητα με το σύνθημα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»
Ο Λαός θα πραγματοποιήσει τη δική του Παρέλαση-Διαδήλωση. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12.30 στην πλ. Δικαστηρίων (μπροστά απ την Αντιπεριφέρεια).
 

Όσοι το χάλκεον χέρι 
βαρύ του φόβου αισθάνονται, 
ζυγόν δουλείας ας έχωσι• 
θέλει αρετήν και τόλμην 
η ελευθερία.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας           


        Ι. Τσαμαντάκης                                                    Φ. Μπιχάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)