to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 31.01.2020

Κοινωνία

ΕΛΜΕ: Εκτός εκπαίδευσης τα προσφυγόπουλα στη Σάμο

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων ασκεί το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σάμου και επισημαίνει πως καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού δεν έγινε για τις ΔΥΕΠ του νησιού.


Η ΕΛΜΕ αναφέρει:

Το έγκλημα που τελείται στη Σάμο εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, εναντίον ανθρώπων που ζητούν άσυλο και θα έπρεπε να απολαμβάνουν δικαιώματα, δεν έχει τελειωμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και εντείνοντας την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση σε εκατοντάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Αρνείται και τα λίγα ψήγματα εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να λάβουν έστω και λίγα από τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα της Σάμου.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ). Παρότι για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ που το ίδιο το Υπουργείο ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2019 (ΔΣ Βαθέος, 3ο ΔΣ, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, Νηπιαγωγείο στις Δομές Φιλοξενίας) απαιτούνται περίπου 10 εκπαιδευτικοί, ανάμεσα στις 43 προσλήψεις που έγιναν στο Βόρειο Αιγαίο, δεν περιλαμβάνεται καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού για τις ΔΥΕΠ της Σάμου.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για την απαράδεκτη πολιτική που ασκούν σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων. Χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός εκπαίδευσης. Και μόνο το ότι οι ΔΥΕΠ ξεκινούν στο Βόρειο Αιγαίο τον Φεβρουάριο είναι προκλητικό. Πόσο μάλλον όταν οι ΔΥΕΠ καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των προσφυγοπαίδων, όταν εκατοντάδες παιδιά με το πρόσχημα του ΑΜΚΑ και τις επιπλέον δυσκολίες απόκτησής του αποκλείονται. Όταν είναι απογευματινές δομές που δεν προσφέρουν πλήρη εκπαίδευση, όταν είναι υποστελεχωμένες όπως και οι Τάξεις Υποδοχής (με εκπαιδευτικούς να προσλαμβάνονται ακόμα μέσα στον Γενάρη), όταν δεν υποστηρίζονται από μεταφραστές, ούτε υπάρχει επαρκής ψυχολογική στήριξη ή κοινωνικοί λειτουργοί. Με το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων από τις δομές στα σχολεία να προστίθεται στο γενικότερο πρόβλημα της ασφαλούς και δημόσιας μεταφοράς των μαθητών.

Αλλά το ότι στη Σάμο, των 7,5 περίπου χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, με το 33% περίπου να είναι παιδιά, από τα οποία 6 στα 10 κάτω των 12 ετών, το Υπουργείο δεν προσέλαβε κανέναν εκπαιδευτικό για όλα αυτά τα παιδιά, είναι έγκλημα. Από τα χιλιάδες προσφυγόπουλα της Σάμου, μόλις 35 που φιλοξενούνται από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ή σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά, με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης, αφήνονται στις ΜΚΟ.

Ø Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση.

Ø Κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου – Να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό όλες οι απαραίτητες δομές.

Ø Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με μέριμνα για τα παιδιά – Πρόσβαση στις δομές υγείας.

Ø Δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση για όλους τους μαθητές.

Ø Να αποσυρθεί η αγωγή ενάντια στη συναδέλφισσα δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)