to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 13.05.2022

Πολιτική

Ελληνοαμερικανική Συμφωνία: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ελληνοαμερικανή συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής προς το χειρότερο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υποκύπτει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον παραχωρώντας επ' αόριστο τις βάσεις στις ΗΠΑ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, τόνισαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής


Στη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (δείτε εδώ τα  βασικά σημεία) παρενέβησαν με τις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύοντας τις προβληματικές της διαστάσεις.

Ακολουθούν μερικές από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Σία Αναγνωστοπούλου: «Σε αυτή τη φάση των τεράστιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αναταράξεων, είμαστε στη Δύση σε σχέση με ποια Ανατολή;»

«Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω κάποιες από τις ιστορικές αναδρομές του κ. Στυλιανίδη. Ανάμεσα στις άλλες, είπε ότι "η εξωτερική πολιτική, κατορθώσαμε αυτά τα σαράντα επτά χρόνια, να μην είναι για εσωτερική κατανάλωση". Δεν επιτρέπεται να τα λέτε αυτά, κύριε Στυλιανίδη. Σε καμία περίπτωση. Και δεν θα αναφερθώ στις Πρέσπες και όλα αυτά. Θα αναφερθώ στην πρόταση του Πρωθυπουργού λίγες μόνοώρες πριν, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα «για σας είναι ξένη η γλώσσα του πατριωτισμού». Δεν είναι φράσεις αυτές να ακούγονται όταν μιλάμε για σημαντικά θέματα», σημείωσε αρχικά η Σία Αναγνωστοπούλου κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια.

Και πρόσθεσε: 

«Έρχομαι, όμως, στο προκείμενο. Τα επιχειρήματα έχουν ακουστεί διεξοδικά και από τον Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και από τον εισηγητή τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Θέλω, όμως, να ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών από κάποια πράγματα: Όταν μία χώρα λέει ότι είναι σύμμαχη με μια άλλη χώρα, η συμμαχία εμπεριέχει αμοιβαιότητα. Το να ανανεώνεται μια Συμφωνία με μία άλλη χώρα, ετησίως, είναι θέμα κύρους, συμβολικά, της ίδιας της χώρας και μάλιστα της μικρότερης χώρας.

Τι σημαίνει ο όρος «θέλουμε να είμαστε προβλέψιμοι»; Τι σημαίνει αυτό για μια χώρα; Όταν είσαι σύμμαχος, συμφωνείς σε πέντε πράγματα τα οποία είναι επωφελή και για τους δύο. Τι σημαίνει αυτό; Θα ήθελα να το καταλάβω. Τι σημαίνει ο όρος -είπε ο Πρωθυπουργός, πάλι, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ- «υπερασπίζεστε την ουδετερότητα». Είμαστε σε πόλεμο; Ο όρος ουδετερότητα έχει ειπωθεί για την Τουρκία -γιατί συζητάμε σε κρίσιμες εποχές- στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τώρα όσοι την λένε επιτήδεια, δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται και τι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουμε. Τι σημαίνει «είσαστε με την ουδετερότητα»; Όχι, είμαστε με συμμαχίες, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Δεν κατάλαβα, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο το να έχει η χώρα μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σημαίνει ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική; Είναι μερικά πράγματα που μου διαφεύγουν.

Κι έρχομαι στο πιο κρίσιμο απ’ όλα. Άκουσα σχεδόν όλη την επιχειρηματολογία από όλους και λέω όλους γιατί κυρίως άντρες συνάδελφοι μίλησαν από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η επιχειρηματολογία λοιπόν ήταν «είμαστε στη Δύση», «είμαστε στο στρατόπεδο της Δύσης» κ.λπ. Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών -και θα ήθελα κάποια στιγμή μια απάντηση- τι σημαίνει είμαστε με τη Δύση; Εναντίον ποιου; Σε αυτήν τη φάση των τεράστιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αναταράξεων, είμαστε στη Δύση σε σχέση με ποια Ανατολή; Βεβαίως και είμαστε κατά της ρωσικής εισβολής. Αυτό είναι δεδομένο. Και όσες προσπάθειες και να γίνανε για πατριδοκαπηλία σε αυτό το θέμα, δεν έπιασαν στον κόσμο. Είναι δεδομένο. Ταχθήκαμε υπέρ των κυρώσεων. Τι σημαίνει, όμως, είμαστε στη Δύση και ποιος την καθορίζει αυτήν τη Δύση στην οποία εμείς πρέπει να είμαστε προβλέψιμοι; Έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα και δεν το ξέρουμε; Και σε αυτό το ερώτημα και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία σε ποιο στρατόπεδο είναι με τη δική σας λογική, έτσι όπως την άκουσα να αναπτύσσεται, στη Δύση ή στην Ανατολή; Γιατί είπε και ο Γιώργος Τσίπρας πως αυτό, το ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι υποβαθμισμένος, είναι για γέλια. Το φωνάζαμε ευθύς εξαρχής από τότε που αναλάβατε και τώρα βέβαια έχει φτάσει στο αποκορύφωμα.

Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο των τουρκοαμερικανικών σχέσεων τα διεκδικεί και τα έχει έτσι ακριβώς όπως θέλει. Όμως, εγώ θέλω να πω και κάτι άλλο, γιατί συζητάμε σε αυτήν την κρίσιμη φάση. Λέτε συνέχεια ότι η Αμερική ξαναγυρίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κοιτάει τον Ειρηνικό και όλα αυτά. Ξαναγυρίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κρίσιμο να μας έχει εμάς ως προβλέψιμο σύμμαχο. Όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο όπου τίθεται και το θέμα της ενεργειακής στρατηγικής όπου ενσωματώνεται και η Τουρκία, υπάρχει κάτι που να διεκδικούμε εμείς, κύριε Υπουργέ και να λέμε ότι εμείς με την Τουρκία θέλουμε να καταργηθεί το Casus Belli, θέλουμε ειρηνική επίλυση, θέλουμε τη Χάγη και σε αυτό το πλαίσιο των συμμαχιών μας πρέπει να φροντίσουν οι ισχυροί μας σύμμαχοι να κατευθυνθούμε, να έχουμε αυτή την προοπτική μπροστά μας;

Εμένα μου δημιουργεί τεράστια εντύπωση η αναβάθμιση των F-16. Μήπως πάμε σε μια συμμαχία με τη Δύση, όχι όπως την προσδιορίζουμε εμείς. Εμείς είμαστε μια ευρωπαϊκή, νατοϊκή χώρα και δεσμευόμαστε. Με ποιον όμως, αντίπαλο σε Ανατολή; Πρέπει να ξέρουμε αντίπαλο ή τι σχέσεις θέλουμε να έχουμε. Εδώ όμως, τι βλέπω με τα F-16; Θα πηγαίνουμε σε εξοπλισμούς συνέχεια και δηλώσεις αμερικανικές «βρείτε τα μεταξύ σας»; Εξοπλισμοί από εδώ, εξοπλισμοί από εκεί.

Άκουσα τον κ. Θεοχάρη και πραγματικά εξεπλάγην αν αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Είπε «οι παιδαριώδεις θέσεις περί Χάγης και ειρήνης». Από πότε είναι παιδαριώδεις θέσεις αυτές, οι οποίες είναι πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Θα ήθελα να το ξέρω. Θα ήθελα να ξέρω αν έχουμε αλλάξει.

Θέλω να κλείσω, με ένα πράγμα. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση που ζούμε -είχαν ξεκινήσει τα σύννεφα πάρα πολύ καιρό πριν- η ρωσική εισβολή έφερε τεράστιες και θα έχει τεράστιες συνέπειες. Η λέξη ειρήνη για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι απαγορευμένη, όπως άκουσα από τον κ. Θεοχάρη; Εμείς το να παίξουμε τον ρόλο αυτού που πιέζει και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της Δύσης με το ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος με διπλωματικούς τρόπους, να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή γιατί αυτό μας συμφέρει κατεξοχήν, αυτό δεν είναι πατριωτική στάση; Εγώ αναρωτιέμαι γι’ αυτό μίλησα για μερικά γενικότερα πράγματα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

Δημ. Βίτσας: Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική ακόλουθου - Ούτε ηγείται, ούτε διεκδικεί, και πάντα χάνει...

Μερικά σημεία από όσα τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση της Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ:

«..Αυτή η αμυντική συμφωνία, πέρα από μια απλή συμφωνία,  εμπεριέχει και ένα ένα στοιχείο πολιτικής ηθικής. Εδώ και πολλά χρόνια, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ανανεώνουν τη συμφωνία κατ’ έτος. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της και ανανεώνει τη συμφωνία για πέντε χρόνια. Γιατί άραγε, δεν την ανανεώνει για ένα χρόνο, όπως γίνονταν συνεχώς στο παρελθόν και να την περιλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ζητώντας από τον Ελληνικό λαό να την εγκρίνει;

Με αυτό τον τρόπο, μεταστρέφεται το κεντρικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας, που βασίζεται στον εξ’ ανατολών κίνδυνο και πάμε πίσω και από τη δεκαετία του ΄90.

Γιατί εκτός των άλλων, σήμερα δεν υπάρχει βάση στο Ελληνικό, ούτε στο Κουτσόχερο και σε μια σειρά άλλα μέρη που υπήρχαν βάσεις στο παρελθόν, ενώ με αυτή τη συμφωνία προστίθενται 4 βάσεις ακόμα.

Επιστρέφουμε δηλαδή στη λογική ότι η Αμερικανική παρουσία  ενισχύει την πολιτική σταθερότητα της Δεξιάς στη χώρα. Το σχέδιο για την Αλεξανδρούπολη ήταν να λειτουργήσει εμπορικό λιμάνι , αφού συγχρόνως για 30 χρόνια παραμυθιάζατε τον κόσμο ότι δεν μπορούν να ελλιμενισθούν μεγάλα πλοία λόγω της ύπαρξης του ναυαγίου κλπ.

Μάλλον δεν έχουν διαβάσει στη ΝΔ , τι ακριβώς έχουν υπογράψει. Σε κάθε περίπτωση που θα δένει πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι θα κλείνει. Τα εμπορικά πλοία θα δυσκολεύονται να δέσουν και σταδιακά θα μετατραπεί σε ένα αμιγώς στρατιωτικό λιμάνι, όπως  και το στρατόπεδο Γιαννούλη θα μετατραπεί σε αποκλειστικά στρατιωτική βάση . Πως είναι επίσης δυνατόν να συνυπάρξουν δύο διαφορετικά δόγματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ένα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και ένα της Ελλάδας, στην ίδια περιοχή;

Πάντα οι ΗΠΑ, όποτε υπήρξε σύγκρουση Ελληνικών και Τουρκικών συμφερόντων, στην καλύτερη περίπτωση κράτησαν πολιτική ίσων αποστάσεων και ουδέτερης στάσης (βλ. Κύπρος- Ίμια κ.λπ.).

Είδε κανείς τους Αμερικανούς να βγαίνουν έστω με μια δήλωση καταδίκης προς την Τουρκία, στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού- μεταναστευτικού από τον Ερντογάν; Είναι σίγουρο πλέον ότι αυτή η συμφωνία, δεν ενισχύει ούτε την ασφάλεια , ούτε την  ανεξαρτησία, ούτε την Εθνική κυριαρχία  της χώρας μας.

Θα πρέπει να ακούσουμε τον κο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, να αναφέρεται στην αντίθεσή του στην πώληση 40  F-16 στην Τουρκία , και την αναβάθμιση άλλων 80  σε F-16 Viper Block 50 και Block52. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, είναι πολιτική ακολούθου. Και η μοίρα των ακολούθων είναι  να ακολουθούν πιστά και να ανέχονται. Ούτε ηγούνται, ούτε διεκδικούν και πάντα χάνουν...»

Νίκος Ηγουμενίδης: Μονόδρομος η καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ

«Η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι αμοιβαίου συμφέροντος, δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τη χώρα και αφαιρεί σημαντικούς διπλωματικούς μοχλούς πίεσης από τη χώρα», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Ηγουμενίδης. «Ως εκ τούτου, η καταψήφισή της στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αποτελεί μονόδρομο», όπως προσέθεσε ο ίδιος.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε τα ερωτήματα με τα οποία θα πρέπει να κριθεί η επίσκεψη: «Θα εξασφαλίσει ο κ. Μητσοτάκης τη μη πώληση-αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας;  Θα έχουμε ευθεία καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων; Θα έχουμε δέσμευση ότι για την  ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής προϋπόθεση είναι ο σεβασμός αρχών καλής γειτονίας; Θα έχουμε πίεση για εφαρμογή των κυρώσεων από την Τουρκία; Με αυτά θα σας κρίνουμε», τόνισε ο βουλευτής προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρά τη διαφήμιση της συμφωνίας από τον κ. Μητσοτάκη, ο ρόλος της Τουρκίας ενισχύεται», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, αναφέροντας σειρά γεγονότων που δείχνουν την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και την αποτυχία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών:

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να στηρίζουν τον αγωγό EAST-MED και με επιχείρημα πως ο αγωγός δημιουργεί εντάσεις με την Τουρκία. «Για την Ελλάδα αφαιρείται ένα ισχυρό χαρτί διπλωματικής πίεσης και μάλιστα για ένα έργο στο οποίο η Ελλάδα είχε επενδύσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο», σημείωσε ο βουλευτής.

ΟΙ ΗΠΑ εκφράζονται πλέον ανοιχτά στην αναβάθμιση-πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 δεν φαίνεται πλέον να απασχολεί, ενώ η Ελλάδα δεν κατορθώνει ούτε να αποτρέψει την αναβάθμιση-πώληση F-16, ούτε να ενισχύει τον κλοιό κυρώσεων στην Τουρκία.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μέχρι κεραίας τις κυρώσεις στη Ρωσία  - με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία της – ενώ η Τουρκία πέφτει στα «μαλακά».

Μόλις 10 μέρες πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφωνίες τους με συντονισμό και συνομιλίες. «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση», είναι η επίσημη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε συμπερασματικά στην ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία και ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αξιοποιηθεί η παρ. 1 Άρθρου 7 για τροποποίησή της.

Γ. Σαρακιώτης: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραδίδει και επισήμως τα “κλειδιά” της χώρας»

Την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης: «Με την κύρωση της τροποποιητικής συμφωνίας Ελλάδας-Η.Π.Α., η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραδίδει και επισήμως τα “κλειδιά” της χώρας. Υπογράφοντας την παραχώρηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για αμερικανικές επιχειρήσεις επ’ αόριστον, δίχως δηλαδή πρόβλεψη ανανέωσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες, η Ελλάδα επαληθεύει το ρόλο του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου”, τον οποίο της έχει αποδώσει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο το 2020. Προφανώς, εξαιτίας και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας αλλά και του ιστορικού ρόλου της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η διατήρηση των βέλτιστων σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιείται δίχως ανταλλάγματα και δίχως εγγυήσεις ασφαλείας, από πλευράς των Η.Π.Α., για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να συμπεριλάβει σε αυτή στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό νησί (Σκύρος), ενώ αρνήθηκε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα FMF (Foreign Military Financing) κατά τα πρότυπα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, εξέλιξη η οποία θα σήμαινε την αποδέσμευση περίπου 6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, εκφράστηκε η αμερικανική πρόθεση πώλησης αεροσκαφών F16 στην Τουρκία, παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, για τις οποίες το State Department δήλωσε ότι “όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον εναέριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση”, ενώ παράλληλα οι Η.Π.Α. απέσυραν την υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed, αρχικά μέσω non paper και έπειτα μέσω επίσημης δήλωσης της Υφυπουργού Εξωτερικών κας Νούλαντ.

Δεν αντιλαμβάνονται άραγε στην κυβέρνηση ότι η λογική του “προκεχωρημένου φυλακίου” δεν οδηγεί πουθενά; Δεν κατανοούν ότι βασικό πρόταγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μέσω συμμαχιών και όχι οι συμμαχίες να διαμορφώνουν το ελληνικό εθνικό συμφέρον; Η πρόβλεψη για την επ’ αόριστον ανανέωση της συμφωνίας μετά την παρέλευση της 5ετίας εγκλωβίζει τη χώρα μας σε ένα δρόμο δίχως επιστροφή, ο οποίος δεν εγγυάται απαραιτήτως την ασφάλειά της».

Γ. Τσίπρας: «Το ερώτημα είναι ποια Δύση θέλουμε, ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια η θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή»

Ολόκληρη η ομιλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Τσίπρα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Θα ξεκινήσω με το ζήτημα του δημοσιεύματος για τα «F-16», επειδή είναι παρών τώρα και ο Υπουργός Εξωτερικών. Αντιλαμβάνεται πιστεύω -και μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι έμπειροι διπλωμάτες που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών- ότι πρώτον δεν είναι ένα τυχαίο δημοσίευμα και είναι ένα πολύ κακό μήνυμα. Δηλαδή, λίγες ημέρες πριν πάει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον να βγαίνει ένα δημοσίευμα, ακόμη και για μία ειλημμένη από πριν απόφαση, που θα μπορούσε να βγει μετά την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη, έστω για λόγους διπλωματικής αβρότητας, είναι μήνυμα ότι δεν υπολογίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση -τόσο απλά- και είναι η μοίρα του υπάκουου αυτή.

Επί δυόμισι χρόνια το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός, όλη η Κυβέρνηση εν χορώ και πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η Τουρκία απομονώνεται. Δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία που απέδειξε το αντίθετο. Με τον πόλεμο απλώς φάνηκε ολοκάθαρα αυτό που ήταν πραγματικότητα από καιρό. Αλλά το κακόγουστο αυτό αστείο, ανέκδοτο, δυστυχώς συνεχίζεται.

Σήμερα μόλις ακούσαμε πάλι τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο, τον κ. Θεοχάρη, να λέει επί λέξει ότι η Τουρκία υποβαθμίζεται καθημερινά. Αλήθεια, με τέτοιου είδους αστείες δηλώσεις από τα επίσημα χείλη του κυβερνητικού σας εκπροσώπου, θέλετε να πιστέψουμε ότι έχετε ειλικρινή και σοβαρό σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής; Συμμερίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, τη δήλωση αυτή του κ. Θεοχάρη; Και αν τέλος πάντων το πιστεύετε πραγματικά, τουλάχιστον ενημερώστε και την κ. Νούλαντ να μην εκτίθεται, λέγοντας τα ακριβώς αντίθετα και στην Άγκυρα και στην Αθήνα, δημοσίως και ιδιωτικώς.

Όταν, λοιπόν, η Ελληνική Κυβέρνηση αντί πρώτη αυτή να διαπιστώνει και να προειδοποιεί την ελληνική κοινωνία για την ενίσχυση της Τουρκίας, ώστε να δικαιολογήσει επιλογές, ανάγκη αλλαγής πολιτικής κ.λπ., αντί γι’ αυτό, να παραμυθιάζει δυόμιση χρόνια τώρα τον ελληνικό λαό για τη δήθεν απομονωμένη Τουρκία, κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει.

Διαφημίσατε τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη ως βήμα προς την ύφεση. Οι, δε, Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκάθαρα, ρητά και σχεδόν κατάμουτρα μας λένε ότι θα ενισχύσουν γεωπολιτικά και στρατιωτικά την Τουρκία, επικαλούνται τη δήθεν επικείμενη ύφεση στα ελληνοτουρκικά, για να αποδεχθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη την υποβάθμιση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Είχαμε μήπως έμπρακτα βήματα ύφεσης από την πλευρά της Τουρκίας; Το ακριβώς αντίθετο είχαμε. Όχι μόνο είχαμε μπαράζ, αλλά και ρεκόρ -όχι απλά παραβιάσεων- αλλά και υπερπτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από νησιά και μάλιστα πάνω από μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και αυτό σε μια περίοδο –προσέξτε- που η Τουρκία αναζητά αποκατάσταση των σχέσεων με μια σειρά χώρες, Ισραήλ και αραβικές χώρες, που τα "είχε σπάσει" από το 2011. Αναζητά αποκατάσταση εκεί, αλλά μεγαλώνει την ένταση στη γειτονιά της, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και στο Αιγαίο και στην Ελλάδα.

Η αναβάθμισή της από τις ΗΠΑ μεταφράζεται –είναι ολοκάθαρο αυτό- από την Άγκυρα ήδη σε επίδειξη δύναμης στη γειτονιά της και στο Αιγαίο. Το έχει υπόψιν του αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών; Προφανώς και το έχει υπόψιν του. Γιατί δεν το αναγνωρίζει δημόσια; Γιατί χαλάει το αφήγημα της δήθεν αναβάθμισης της Ελλάδας και της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας. Άρα, κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει.

Είπε ο εισηγητής ότι στο προοίμιο της Συμφωνίας γίνεται αναφορά όχι μόνο στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, αλλά και απειλής. Να ενημερώσω, λοιπόν, τον κ. Κουμουτσάκο ότι η απειλή αυτή υπάρχει ήδη και είναι διαρκής. Είναι το γνωστό «casus belli». Σημαίνει κάτι γι’ αυτό το «casus belli» η ελληνοαμερικανική Συμφωνία; Απολύτως τίποτα.

Λένε κυβερνητικά στελέχη και αναπαράγουν μέσα ενημέρωσης για την ενόχληση της Άγκυρας από την ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Είναι αληθές, αλλά είναι πολύ χαμηλού επιπέδου επιχείρημα. Και αν συμφωνούσαμε για άλλες έξι βάσεις, θα ενοχλούνταν ακόμα περισσότερο η Άγκυρα. Είναι αυτό επιχείρημα;

Το ερώτημα είναι τί κερδίζει και τί χάνει η Ελλάδα από τη Συμφωνία. Θα κέρδιζε και η Ελλάδα -και όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες- αν -ας πούμε- με μεγαλύτερη παράταση –και όχι βέβαια επ’ αόριστον, όπως είναι τώρα- έναντι αυτής, υπήρχε ρητή αναφορά η έμπρακτη αναγνώριση στο δικαίωμα των νησιών του Ελληνικού Αιγαίου στη στρατιωτική τους άμυνα. Θα κέρδιζε η Ελλάδα, αν υπήρχε ρητή αναφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύμβαση «UNCLOS 3». Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπου βρεθούν κι όπου σταθούν σε όλο τον πλανήτη, παρότι δεν έχει επικυρωθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρονται ρητά στην «UNCLOS 3» για όλες τις θάλασσες του κόσμου, για τη νότια θάλασσα της Κίνας, για τη μαύρη θάλασσα, για τον Περσικό, την αραβική θάλασσα, για όλες, εκτός από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς -και το λένε κιόλας- για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Το έχει αυτό υπόψιν του το ΥΠΕΞ; Προφανώς και το έχει. Κάνει κάτι γι’ αυτό;

Πιέζει ώστε έστω και τυπικά να αλλάξει η θέση τον ΗΠΑ; Τέθηκε ως απαίτηση της ελληνικής πλευράς για την ελληνοαμερικανική Συμφωνία; Δεν έχουμε κάτι υπόψιν μας.

Παρακάτω, η επιστολή Μπλίνκεν που αναφέρθηκε και σήμερα. Δεν θα σχολιάσω ότι "είναι ένα απολύτως δεσμευτικό κείμενο" , όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Είναι και πρώην διπλωμάτης, δεν κάνει να τα λέει αυτά. Αλλά θα πάω στο επίμαχο εδάφιο που αφορά κυριαρχικά δικαιώματα. Το εδάφιο αυτό, λοιπόν, είναι μία παράγραφος από το σύντομο κείμενο της επιστολής, που πρώτον, δεν αναφέρεται καθόλου στην Ελλάδα. Κάνει γενική αναφορά, γενικώς στα κυριαρχικά δικαιώματα, οποιασδήποτε χώρας σε όλο τον πλανήτη. Δεύτερον, αναφέρεται και εδώ γενικόλογα στο δίκαιο της θάλασσας και όχι στην «UNCLOS 3». Για να το πω πολύ απλά, τη συγκεκριμένη παράγραφο θα την υπέγραφε ευχαρίστως και με τα δύο χέρια η Άγκυρα. Συνεπώς, δεν είναι καλό να παραμυθιάζουμε τον ελληνικό λαό.

Είπε ο κύριος Υπουργός, ο κ. Δένδιας, στο γιατί επιλέχθηκαν τα πέντε χρόνια έναντι του ενός, ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, ότι δεν έκαναν κάποια χάρη, ότι ήθελαν οι ίδιοι την πενταετία. Το είπε ρητά. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική περιουσία στη χώρα.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα σας ρωτήσω το προφανές που ρώτησαν και άλλοι συνάδελφοι, γιατί κανείς Πρωθυπουργός δεν το σκέφτηκε μέχρι τώρα, δεν θα σας ρωτήσω αν είχαν μειωμένη αντίληψη του εθνικού συμφέροντος -και πέρασαν και δεξιοί πρωθυπουργοί- αλλά θα ρωτήσω κάτι άλλο. Ξέρετε, υπάρχει ένα κρατίδιο στον Περσικό Κόλπο -δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά είναι ένα πολύ μικρό κράτος- στο οποίο υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική βάση. Στην ουσία αυτό το οποίο εισπράττει ως αντάλλαγμα είναι ακριβώς η παρουσία της αμερικανικής βάσης.

Δεν θα τολμήσει κάποιος να επιτεθεί στο κρατίδιο γιατί υπάρχει μια μεγάλη αμερικανική βάση. Αυτή είναι η άποψη σας για τη χώρα; Αυτή την αντίληψη έχετε για την Ελλάδα; Οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί, οι κυβερνήσεις σε όλη τη μεταπολίτευση, ήθελαν τις αμερικανικές βάσεις για να υπάρχει αμερικανική παρουσία και να έχουμε έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια; Αφήστε που δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας διότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στην ίδια τη Συμφωνία που να δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα πράξουν σε περίπτωση ενδεχόμενης έντασης ή και σύγκρουσης με τη γείτονα. Και οι ίδιοι σε διάφορους τόνους άλλωστε δηλώνουν καθαρά ότι θα επιδιώξουν να μην υπάρχει σύγκρουση αλλά εφόσον ξεσπάσει δεν πρόκειται να πάρουν το μέρος κανενός.

Όταν μας λέτε ότι αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις μας επί ημερών μας με τις ΗΠΑ σαν αντεπιχείρημα, παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Επιθυμούμε στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Επιθυμούμε αναβάθμιση των σχέσεων. Επιθυμούμε και προνομιακή σχέση, αλλά προνομιακή σχέση είναι μία σχέση αμοιβαία επωφελής. Μια Συμφωνία επωφελής μόνο για τη μία πλευρά είναι προνομιακή σχέση για τις ΗΠΑ και όχι για τη χώρα. Με μία κουβέντα, έχετε εκχωρήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική στην αμερικανική πολιτική την ίδια στιγμή που η αμερικανική πολιτική επιδιώκει την αναβάθμιση της Τουρκίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επειδή έχω περάσει τον χρόνο μου, θέλω να πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι πολλοί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μεταφράζουν τη δήλωση απερίφραστης καταδίκης της ρωσικής εισβολής -που είναι σωστή δήλωση- σε δήλωση παραίτησης από την κοινή λογική και σε δήλωση αναχώρησης από βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο τέλος θα ξεχάσουμε και την αλφαβήτα. Πάντοτε, όταν γινόντουσαν πόλεμοι και δεν συμμετείχε κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχεδόν σε όλες τις συρράξεις, εφόσον υπήρχε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τι αποφάσεις έπαιρνε το ΣΑ; Μπορεί να καταδίκαζε ή να μην καταδίκαζε, αναλόγως την περίπτωση, τη μια από τις δύο πλευρές ή και τις δύο καμιά φορά. Μπορεί να έπαιρνε αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον της μιας πλευράς. Καμιά φορά και βαριές κυρώσεις. Αλλά ποτέ - και αυτό είναι η φιλοσοφία, το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου - δεν έπαιρνε το μέρος της μιας πλευράς και πολύ περισσότερο να στέλνει οπλισμό. Και αυτό δεν είναι βίτσιο, είναι η φιλοσοφία, το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου. Το πνεύμα του διεθνούς δικαίου είναι η κατάπαυση του πυρός, είναι η ειρήνευση, είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό κιόλας έβαζε εμπάργκο στην παροχή οπλισμού σε αντιμαχόμενες χώρες. Εδώ λίγο έχουμε ξεφύγει. Όχι ως χώρα. Δεν είναι αυτό. Απλά εσείς έχετε πάει λίγο παραπάνω στην πρώτη γραμμή των προθύμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που είμαστε μέλη και αναγκαστικά ακολουθούμε, πήραν το μέρος μιας πλευράς καθαρά, στέλνουν οπλισμό, δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία ειρήνευσης και συντηρούν μια σύγκρουση.

Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στο θέμα του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας. Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα ανήκει στο Δύση. Μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα της Δύσης. Αλλά το ερώτημα είναι ποια Δύση θέλουμε, ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια η θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή

Τελειώνω με ένα προσωπικό σχόλιο για τον κ. Κουμουτσάκο.

Κύριε Κουμουτσάκο, δεν αναφέρομαι σε εσάς ως εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.

Είπατε επί λέξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι "η ασφάλεια της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός". Σας καλώ να το ανακαλέσετε. Όχι μόνο δεν έχει ειπωθεί, έχουμε πει πολλαπλές φορές το ακριβώς αντίθετο.

Αν έχετε άγνοια και δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το μέσον και τον σκοπό ή σας φαίνονται ανώτερα μαθηματικά ότι δεν ταυτίζονται Άμυνα και Ασφάλεια, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Δεν έχετε το δικαίωμα όμως να βάζετε λέξεις στο στόμα των πολιτικών σας αντιπάλων. Σας καλώ να ανακαλέσετε αλλιώς είναι ένα συνειδητό ψέμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)