to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 06.05.2014

πηγή: tvxs.gr

Κοινωνία

Ελληνικός Στρατός: Μεταχειρισμένες αρβύλες, αλλά με ανατομικούς πάτους

Δανεικά και μεταχειρισμένα θα είναι στο εξής τα ρούχα που θα φορούν οι φαντάροι, σύμφωνα με καταγγελία του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος. Μάλιστα με σχετική απόφαση φαίνεται πως ανοίγουν και οι δουλειές για ορισμένους ιδιώτες καθώς ο στρατός θα προμηθεύεται την ένδυση και την υπόδηση των φαντάρων από μεταποιητικές επιχειρήσεις.



 

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος εδώ και καιρό με υπουργική απόφαση ο Στρατός έχει σταματήσει να χορηγεί δύο ζευγάρια αρβύλες στους φαντάρους, όπως συνέβαινε για χρόνια, ωστόσο στο εξής ακόμη και το ένα ζευγάρι θα είναι μεταχειρισμένο καθώς οι φαντάροι θα καλούνται να επιστρέφουν τις αρβύλες τους. «Τώρα κάνουν σύστημα τη χορήγηση μεταχειρισμένων ειδών. Για αυτό και παραγγέλνουν δεκάδες χιλιάδες ανατομικούς πάτους για αρβύλες», τονίζεται στην καταγγελία.

 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται άρθρο του Έθνους, παράλληλα «τρέχουν» τέσσερις διαγωνισμοί για προμήθειες στο Στρατό συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα «το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεταξύ άλλων ανέθεσε στη γενική διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης... τη διενέργεια διαγωνισμών για την αγορά 101.500 ζευγών ανατομικών πάτων για αρβύλες…».
 
Το Δίκτυο Σπάρτακος δίνει στη δημοσιότητα και μια επιστολή – καταγγελία από τους φαντάρους του 558 Μ/Κ ΤΟ στο Πρωτοκλήσι Έβρου, ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Στην επιστολή αναφέρονται πως έχουν προμηθευτεί μόνο ένα ζευγάρι αρβύλες που δεν στεγνώνει με τίποτα, ενώ καταγγέλλουν και την «ειρωνεία και τον κυνισμό του διοικητή Αν\χη Σύρπα». «Δε μπορεί να μας λέει να αγοράσουμε μόνοι μας δεύτερο ζευγάρι ή αλλιώς να προσέχουμε που πατάμε. Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμαστε επειδή πρέπει να αποδείξουμε τον ανδρισμό μας και επειδή το δεύτερο ζευγάρι έγινε θυσία στις περικοπές τους. Ας δείξουν τουλάχιστον το ελάχιστο ενδιαφέρον να μας προστατέψουν τις μέρες τις βροχής».
 
Η συγκεκριμένη καταγγελία προκάλεσε αίσθηση και μια ηλικιωμένη αποφάσισε να στείλει συμβολικά ένα ζευγάρι αρβύλες στους φαντάρους. Σύμφωνα με το Δίκτυο Σπάρτακος όταν ρωτήθηκε από το διοικητή της μονάδας σε ποιον το στέλνει απάντησε «ας τις πάρει όποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εγώ διάβασα ότι οι φαντάροι δεν έχουν αρβύλες και με το λιγοστό περίσσευμα της πετσοκομμένης σύνταξης μου, αγόρασα και σας έστειλα ένα ζευγάρι».
 
Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος υπενθυμίζει πως ο μισθός του φαντάρου είναι 8,7 ευρώ το μήνα –κανονικά ο μισθός είναι στο ύψος του κατώτερου μισθού- επειδή έχουν γίνει θεωρητικά όλες οι κρατήσεις για ρουχισμό, φαγητό και άλλα έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας, ωστόσο ο στρατός «δεν εξασφαλίζει ούτε τα αναγκαία». «Με τα 8.7 ευρώ που μας δίνουν κάθε μήνα για μισθό πρέπει να πάρουμε υλικά καθαριότητας και μέσα που θα εξασφαλίσουμε την υγεία μας, πρέπει να πληρώσουμε για φωτογραφίες, πόσιμο νερό, φαγητό, αλλά και να καλύψουμε το κόστος μετακίνησης μας, καθώς η κυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) κατήργησε τις δωρεάν καταστάσεις μεταβίβασης. Περικοπές που συνέχισε την εφαρμογή τους ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιχειρώντας ανεπιτυχώς λόγω των διαμαρτυριών να σταματήσει επιπλέον τη χορήγηση βασικών ειδών ένδυσης-υπόδησης στους νεοσύλλεκτους», τονίζεται σε καταγγελία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)