to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνικός Χρυσός: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της κυβέρνησης για τη ληστρική σύμβαση

Δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, οδηγεί σε απώλεια ζωτικής σημασίας κεκτημένου προστασίας του περιβάλλοντος και σοβαρά ζητήματα εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ


Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους κατά της κυβέρνησης για την υιοθέτηση της αποικιοκρατικής σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός σε βάρος του περιβάλλοντος και του κράτους δικαίου.

Με επιστολή τους είχαν ενημερώσει όλους τους βουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από τη νέα σύμβαση, η οποία, όπως αναφέρουν,  δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τον έλεγχο του Δημοσίου στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως επισημαίνουν κατά το Σύνταγμα, το Κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλες και παρόμοιες υποχρεώσεις απορρέουν επίσης από το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντίθεση, υπογραμμίζουν η σύμβαση προβλέπει ότι:

-το Δημόσιο, και οποιαδήποτε άλλη κρατική ή τοπική αρχή, συμπεριλαμβανόμενων των ΟΤΑ δεν θα «προβάλλει, ασκήσει, συνδράμει…εκούσια» «σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία» στην έγερση «αξιώσεων».

-το Δημόσιο διασφαλίζει ότι θα παραλείπει πράξεις ή ενέργειες που «παρεμβαίνουν» στις μεταλλευτικές δραστηριότητες

-o οποιοσδήποτε «έλεγχος ή απόφαση» οποιασδήποτε τοπικής ή κρατικής αρχής είναι «αυτοδικαίως άκυρος», αν έχει αναληφθεί χωρίς παρουσία του ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος, και διατύπωση γνώμης από αυτόν

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις της σύμβασης εγείρουν πολλά ερωτηματικά για την εφαρμοσιμότητα του συστήματος ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προστατεύουν το περιβάλλον, την ασφάλεια, την υγιεινή της εργασίας και τη δημόσια υγεία, επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Την επιστολή υπογράφουν οι: ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, iSea, Greenpeace, WWF Ελλάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)