to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 11.05.2017

Οικονομία

Το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ομάδας G7, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα στις 11:00 μέχρι τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Εuroworking Group και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαίου.


Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των συζητήσεων αξιωματούχων των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε χθες ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, χαιρέτισε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και τις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών, όπως αυτό της Ελλάδας.

Επανέλαβε εξάλλου τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.


Πολλά τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, την ώρα που φαίνεται ότι ξεκινούν η συζητήσεις για τη δεύτερη φάση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Τόσο η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, η οποία αποφασίστηκε χθες από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθεί επισήμως την επόμενη Τετάρτη, όσο και η πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλό επταετίας (5,61% το δεκαετές - 5,39% το διετές) πλέον συνθέτουν ένα σκηνικό προόδου για την ελληνική οικονομία και σε ψυχολογικούς όρους, ενώ σήμερα, όπως προαναφέρφθηκε ξεκινά στο Μπάρι της Ιταλίας η Σύνοδος του G7, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα του χρέους της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής:

"Πράσινο" από το Κολλέγιο των Επιτρόπων

Και όλα αυτά όταν χθες “έπεσαν” οι υπογραφές Γιούνκερ, Ντομπρόβκσις και Μοσκοβισί για να βγει η χώρα μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται περισσότερο κίνηση ψυχολογίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM και αναμένεται θα βοηθήσει στη δημιουργία καλού επενδυτικού κλίματος.

EBRD: Στο 2% η ανάπτυξη το 2017

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% αναμένει για φέτος στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ για το 2018 εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να έκαναν λόγο για 2,7%, ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση, δημιούργησαν μια κάμψη.

Πάντως η νέα αυτή πρόβλεψη είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,7% τον Μάρτιο του 2017. Η EBRD αποδίδει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αφενός στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Προ Μνημονίων το κόστος δανεισμού

Σε επίπεδα προ Μνημονίων και στον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε στιγμιαία το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης όπως έδειξαν οι χθεσινές αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε ένα εντυπωσιακό... κατέβασμα. Ειδικότερα η απόδοση στο δεκαετές άγγιξε χθες το 5,616%, επίπεδο που αντιστοιχεί τις αρχές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στο 5,399%, με πτώση της τάξης του 2,8% από τα προχθεσινά επίπεδα.

Ν. Βούτσης: Ψήφιση έως τις 19 Μαΐου

Έως τις 19 Μαΐου και με τη διαδικασία του επείγοντος θα τεθούν προς ψήφιση τα μέτρα της διετίας 2019-2020 στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρέθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι επιβίωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά το προσφυγικό δράμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 12 ή 13 Μαΐου, ενώ διευκρίνισε πως τα μέτρα θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, και τα αντίμετρα και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, και τα αντίμετρα. Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο ημέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα

«Η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι λανθασμένη. Μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο. Πάντως, παρά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν εξελέγη η Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν «ο νέος Γάλλος πρόεδρος προσπαθήσει με συνέπεια να θέσει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)