to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 13.03.2018

Πολιτική

Χωρίς πρωτάθλημα με απόφαση της κυβέρνησης: «Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», το μήνυμα Αλ. Τσίπρα

Σε επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος προχωράει η κυβέρνηση μετά τα όσα έγιναν τη Κυριακή το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας και μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη - «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», το μήνυμα του πρωθυπουργού


Τη διακοπή του πρωταθλήματος επ’αόριστον ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, μετά τα χθεσινά γεγονότα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.  Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ έχει ενημερωθεί και η UEFA. Είπε επίσης ότι το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει ξανά, αν δεν υπάρξει σαφές πλαίσιο για να προχωρήσουμε μπροστά. «Δεν κάνουμε πίσω», ήταν το μήνυμα του Γ. Βασιλειάδη.

«Όλα είναι στο τραπέζι», είπε ο κ. Βασιλειάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρέπεμψε στην επικοινωνία που θα έχει τις επόμενες ώρες με τους αρμόδιους φορείς.

Η απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 868/12-3-2018, είναι η ακόλουθη:

Αποφασίζουμε τη διακοπή επ’ αόριστον διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος SUPER LEAGUE περιόδου 2017-2018, καθώς και των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας (SUPER LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE) περιόδου 2017-2018, με άμεση ισχύ από 12/03/2018.

Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές.

Επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA

Με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο υφυπουργός αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. 

Το κείμενο της επιστολής, που είχε αποδέκτη τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι' αυτόν τον λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Το μήνυμα Τσίπρα

«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους». Αυτό σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Γύρω από τις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο περιστράφηκε και ο διάλογος που είχαν λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησης τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος». Παράλληλα σημείωσε την αποφασιστικότητα και τη βούληση του να προχωρήσει. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ΄ αυτές τις συμπεριφορές, σ΄ αυτούς τους ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Marca, η UEFA θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη, η οποία θα ασχοληθεί και με τα χθεσινά γεγονότα στην Τούμπα. Αναμένεται υπάρξει επείγουσα συνάντηση για να ζητηθεί από τις ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, αναφορά για το τι συνέβη στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Η UEFA θα απαιτήσει από αυτές τις ομοσπονδίες να εφαρμόσουν υποδειγματικές κυρώσεις με απειλή ακόμα και τον διεθνή αποκλεισμό.

Δικογραφία σε βάρος του Ι. Σαββίδη

Δικογραφία με την αυτόφωρη διαδικασία σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη για παράβαση του νόμου περί Αθλητισμού.

H συγκεκριμένη πράξη φέρεται να συνδέεται με την εισβολή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό τερέν της Τούμπας, ύστερα από την ακύρωση του γκολ που πέτυχε η ομάδα του στην εκπνοή της αναμέτρησης με την ΑΕΚ. Κατόπιν τούτου, ο επιχειρηματίας αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτόφωρο λήγει σήμερα το βράδυ.

Είσοδος παραγόντων στον αγωνιστικό χώρο, μεταξύ των οποίων ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης (ο οποίος μάλιστα οπλοφορούσε!)

Τι αναφέρει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα

Ο Γιώργος Κομίνης, διαιτητής της αναμέτρησης ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, στο φύλλο αγώνα που έχει δει ήδη το φως της δημοσιότητας, αναφέρει επί λέξει, αναφορικά με τη στιγμή της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη και τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή του παιχνιδιού:

Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β' βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του.

Προτού ανακοινώσω την απόφαση μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με την συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια. 

Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. You are finished today. Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων, διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μου δήλωσε ότι:

"Μετά την βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη ο οποίος οπλοφορούσε και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα".

Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος». 

Το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα έβαλε φωτιά στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

«Δραματική κατάληξη είχε το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ- ΑΕΚ στην Τούμπα καθώς το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα στο 90' ήταν η αφορμή για να διακοπεί το παιχνίδι και με άγνωστη την κατάληξή του», αναφέραμε χθες το βράδυ με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Τούμπας. 

Ο διαιτητής κ. Κομίνης αρχικά κατακύρωσε το γκολ, στην συνέχεια το ακύρωσε με την υπόδειξη του βοηθού, κ. Ποντίκη και εν συνέχεια μετά από μια γενικευμένη σύρραξη και είσοδο παραγόντων στον αγωνιστικό χώρο αποχώρησε και δυο ώρες μετά αποφάσισε την οριστική του διακοπή, με βάση το σκεπτικό που αναφέρεται στο προαναφερθέν φύλλο αγώνα. 


Η χθεσινή ανακοίνωση Βασιλειάδη: «Δύσκολες αποφάσεις σε συνεννόηση με την UEFA»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης τοποθετήθηκε μετά τα όσα μελανά συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας, στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, για την 25η αγωνιστική της Super League. O υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως η Πολιτεία είναι έτοιμη για «δύσκολες αποφάσεις» σε συνεννόηση με την UEFA. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας» έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Αναλυτικά, η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη:

«Οι σημερινές εικόνες πληγώνουν πρώτα από όλα τους φίλους του ΠΑΟΚ και κατ' επέκταση όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου. Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους (σ.σ.: φωτογραφία παρακάτω) μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους και κατεστημένα κυκλώματα. Και φέτος μετά από χρόνια είχαμε το πιο συναρπαστικό και πιο δίκαιο πρωτάθλημα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας, ακόμη κι αν χρειαστεί σε συνεννόηση με την UEFA να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Την ασφάλεια των ανθρώπων της και τις συνθήκες που κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, επικαλείται η ΑΕΚ σαν λόγους της άρνησής της να επιστρέψει στο γήπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που διεκόπη στο 90ο λεπτό και δυο ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα κατακυρώθηκε από τον διαιτητή Κομίνη.

Αφορμή για τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται η ΑΕΚ ήταν η απροσδόκητη είσοδος του Ιβάν Σαββίδη και των ανδρών ασφαλείας του εντός του αγωνιστικού χώρου στο τέλος της αναμέτρησης, κι ενώ ο κ. Κομίνης είχε ακυρώσει το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα.

Ανακοίνωση εξέδωσε μετά τα μεσάνυχτα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως πρώτο βήμα αντίδρασης για ότι συνέβη χθες στο γήπεδο της Τούμπας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για τα όσα έγιναν στο ματς κόντρα στην ΑΕΚ ήρθε από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αναφέρει τα εξής:

"Μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα (χθες) στο γήπεδο της Τούμπας, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, προετοιμάζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία τόσο της ομάδας, όσο και όλων των στελεχών και συνεργατών του, από τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχτηκαν και δέχονται. Σύντομα αναμένεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις επί των θεμάτων αυτών".

Χιμένεθ : «Είναι πολύ λυπηρό για μια χώρα που δεν αξίζει αυτή την εικόνα, επειδή δεν είναι έτσι»

Από τη δική του πλευρά, ο προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, περιέγραψε  μετά τα μεσάνυχτα στο Radio Marca πώς έζησε τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη: 
 «Ο ΠΑΟΚ σκόραρε με γκολ οφσάιντ, ο διαιτητής  το ακύρωσε και οι παίκτες ξεκίνησαν μια διαμαρτυρία για 4-5 λεπτά, χωρίς ο διαιτητής να αποβάλει κανέναν. Ξαφνικά ένας άντρας μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με σωματοφύλακες, όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και πηγαίνει πρώτα τον διαιτητή και στη συνέχεια στον δικό μας πάγκο και αρχίζει να τους απειλεί όλους», είπε ο Ισπανός προπονητής της ΑΕΚ. 

 «Αρχικά δεν υπήρξε φόβος για την ακεραιότητά μας, αλλά στη συνέχεια, βλέποντας τις φωτογραφίες με το πιστόλι σκέφτεσαι: Αν επιλέξει να κάνει κάτι τρελό, θα μπορούσε το κάνει». Είναι αλήθεια ότι στην αρχή δεν ξέραμε ότι είχε ένα πιστόλι στην ζώνη του, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, διότι ίσως έχει την άδεια να το έχει, αλλά αυτό δεν είναι φυσιολογικό, ένας πρόεδρος πηγαίνει στο κέντρο για να διαμαρτυρηθεί και να απειλήσει τον διαιτητή», πρόσθεσε, σημειώνοντας στη συνέχεια: 

 «Από τον ΠΑΟΚ είχαν αφαιρέσει τρεις βαθμούς μετά ότι συνέβη στον Οσκαρ Γκαρσία, του επέστρεψαν, με συνέπεια να συμμετέχει ενεργά στο πρωτάθλημα και σήμερα έγιναν αυτά.  Υπάρχουν φανατικοί οπαδοί στις μεγάλες ομάδες, όμως σε αυτό το γήπεδο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο διαιτητής ήθελε να βγούμε έξω και να  παίξουμε πέντε λεπτά, αλλά ο πρόεδρός μας  είπε ότι οι παίκτες μας δεν θα βγουν να παίξουν, πόσο μάλλον που απειλούνται από ανθρώπους που εισβάλλουν στο αγωνιστικό χώρο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. ο διαιτητής είπε ότι το παιχνίδι τελικά έληξε με 0-0 και τώρα δεν ξέρω τι θα συμβεί. Εμείς ήμασταν πέντε βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ και μετά την επιστροφή βρεθήκαμε δύο, ενώ ήταν να παίξουμε χωρίς κόσμο και αγωνιστήκαμε με κόσμο. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Συνέβη με τον Ολυμπιακό αυτή τη σεζόν στο ματς με τον ΠΑΟΚ, με εμάς με τον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό πέρυσι με τον ΠΑΟΚ ... κάτι πρέπει να γίνει, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό συμβεί. Αυτό είναι πολύ λυπηρό για μια χώρα που δεν αξίζει αυτή την εικόνα, επειδή δεν είναι έτσι. Η αστυνομία μας προστάτευσε ανά πάσα στιγμή. Γίνονται πολλοί έλεγχοι σε κάθε παιχνίδι».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)