to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 31.10.2018

Κοινωνία

Σφοδρές αντιδράσεις για την παρέλαση ακροδεξιών στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, για να ερευνηθούν οι καταγγελίες πολιτών για συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, την 28η Οκτωβρίου - Οξείες αντιδράσεις από δημοτικές παρατάξεις και οργανώσεις - Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Οι απόγονοι των ναζιστών και χιτών δεν έχουν καμία θέση στη γειτονιά μας!»


Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, για να ερευνηθούν οι καταγγελίες πολιτών για συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου.

Η Μαρία Γιαννακάκη, με επιστολή της, ζητεί από την κ. Δημητρίου να ερευνήσει δημοσιεύματα σχετικά με τη συμμετοχή στην παρέλαση της ομάδας με την ονομασία «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. - Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας», παραθέτοντας το σχετικό δημοσίευμα του Tvxs.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας αναλυτικά τα εξής:

«Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη και την παρουσία της δημοτικής αρχής, τάγματα εφόδου με «το μανδύα των εθελοντών βατραχανθρώπων», με στρατιωτικό ρυθμό και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν μαθητές και γονείς στην κοινότητα του Ελληνικού, του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σε μια εθνική εορτή που σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός το 1940 απάντησε με βροντερό ΟΧΙ στον φασισμό και τους ναζί, οι απόγονοι των ναζιστών και χιτών δεν έχουν καμία θέση στη γειτονιά μας! 

Σε μια γειτονιά που φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία δε χωράνε φασιστικά μορφώματα με ρητορική μίσους.

Το Έπος του ‘40 μας δείχνει το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη των λαών.  Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη συμμετοχή των ακροδεξιών και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση και να καταδικάσει, έστω και εκ των υστέρων, την κινητοποίηση αυτή. Καλούμε τους πολίτες της Νότιας Αθήνας να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ σε ναζιστικά μορφώματα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Σφοδρές αντιδράσεις

Αντίστοιχη ανακοίνωση δημοσιοποίησε και η παράταξη Δημοτική Συνεργασία αναφέροντας «η δημοτική αρχή στην επέτειο της σύγκρουσης του ελληνικού λαού με τον φασιστικό άξονα προτίμησε να αλιεύσει στα θολά νερά του εθνικιστικού χώρου. Ούτε μια αναφορά στην ηρωική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, από τους διοργανωτές» σημειώνει η αντιπολιτευόμενη παράταξη διαπιστώνοντας με θλίψη πως «αντιθέτως ''βατράχια'' με στολές παραλλαγής επικεφαλής και των δύο παρελάσεων παρέλασαν με συνθήματα για τη Μακεδονία».

Σε αντίστοιχο κλίμα και η ανακοίνωση από το Κίνημα Αλλαγής Νότιας Αθήνας το οποίο επισημαίνει «Οι επίγονοι των μαυροχιτώνων και των ταγμάτων εφόδου, που παρατηρήθηκε να παίρνουν περίοπτη σειρά, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, σε παρέλαση του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, δεν είναι ευπρόσδεκτοι!» αναφέρει μεταξύ άλλων και απευθυνόμενο σε όσους «κυρίως σε θέσεις ευθύνης, δείχνουν έστω και μικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, χαϊδεύοντας το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται, πρέπει να λάβουν μία ηχηρή απάντηση, ένα μεγάλο ΟΧΙ, από τον λαό της Νότιας Αθήνας!»

Παράλληλα, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στα Νότια καταγγέλλει το δήμαρχο Ελληνικού  - Αργυρούπολης και κάνει λόγο για «συμμετοχή παραστρατιωτικών ομάδων στην μαθητική παρέλαση». 

Η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει «Είναι μεγάλη η πρόκληση για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας, να καλούνται στην ίδια παρέλαση μαθητές των σχολείων της περιοχής, μαζί και ένα διαπολιτισμικό, με οργανώσεις που συνδέονται με ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις και δράσεις, φορώντας στρατιωτικά ρούχα των Ο.Υ.Κ. κάτω από τους ήχους του ''Μακεδονία ξακουστή...''» και προσθέτει «σε μια περίοδο που η δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία αντιτάσσεται στο ρατσιστικό δηλητήριο και τις επιθέσεις μίσους των φασιστών και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο Γιάννης Κωνσταντάτος παίρνει θέση υπέρ τους, δίνοντας βήμα σε ομάδα που έκανε κατάληψη στο Βοτανικό ενάντια στην ανέγερση Τεμένους και ήταν υπεύθυνο για την περιφρούρηση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία».

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη 31/10, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην πλατεία Αγίας Τριάδας στην Αργυρούπολη από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ελληνικού - Αργυρούπολης - Γλυφάδας και οι Οργανώσεις Ελληνικού - Αργυρούπολης - Γλυφάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να καταγγείλουν «την παρουσία φασιστικού συνονθυλεύματος ενστόλων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου». 

Έκθετη η δημοτική αρχή

Την ίδια στιγμή, η παράταξη του δημάρχου, Γιάννη Κωνσταντάτου, τους υπερασπίζεται ξεκάθαρα:

«Φέτος για πρώτη φορά στον δήμο μας, έφεδροι καταδρομείς και ΟΥΚάδες παρέλασαν περήφανα σηκώνοντας ψηλά την Ελληνική σημαία αποδίδοντας τιμές στους πεσόντες του Ελληνο-Αλβανικού μετώπου. Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση εχθρικής εισβολής θα είναι από τους πρώτους που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε να υπερασπιστούν την πατρίδα μας.

Η ομάδα των Εφέδρων που τίμησαν την πόλη μας με την παρουσία τους, καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως όταν τραγούδησαν περήφανα το “Μακεδονία Ξακουστή”. Αυτό βέβαια ενόχλησε κάποιους εθνομηδενιστές της πόλης μας οι οποίοι είναι λάτρεις των Σκοπιανών, και ονειρευόντουσαν το αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει ένα γιγάντιο Ηot – Spot παράνομων μεταναστών όπως αυτό της Μόριας, στην Λέσβο.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ονειρεύονται έναν νέο εμφύλιο και θέλουν τον λαό διχασμένο, αφού έτσι επιβιώνουν οι ίδιοι ως κενά ερμάρια. Τους ενοχλεί και η Ελληνική Σημαία βρίζοντας τον Δήμαρχο με ψεύτικα προφίλ, ότι έγινε, λένε και “φασίστας,” επειδή έντυσε με την γαλανόλευκη σημαία το δημαρχείο. Εσείς να βάζετε την Ημισέληνο όταν έρθετε στα πράγματα που ευτυχώς θα αργήσει πολύ η μέρα αυτή για το καλό του τόπου μας.

Η πόλη μας όμως τους έχει γυρίσει την πλάτη, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι πάντα το φως νικάει πάντα το σκοτάδι».

Μάλιστα, ένας εκ των αντιδημάρχων της πόλης, ο Βασίλης Κρητικός, τους ευχαρίστησε δημόσια!

Δεν είναι άγνωστοι

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και όπως προκύπτει από την παρουσία του ίδιου του ηγετικού στελέχους, του αποκαλούμενου «στρατηγού» Ιωάννη Ιωαννίδη, πρόκειται για την ίδια ομάδα που ως «Κίνημα Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» είχαν καταλάβει την παλιά Ναυτική Βάση στον Βοτανικό για να μη γίνει τέμενος, ισχυριζόμενοι ότι θα χρησιμοποιήσουν τον χώρο ως «Στέγη Ελλήνων Αστέγων».

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, και όπως είχαν καταγράψει τότε τα σχετκά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η περιβόητη «ρατσιστική κατάληψη» δεν φιλοξενούσε άστεγους, αλλά ένστολους παραστρατιωτικούς, που πραγματοποιούσαν περιπολίες με μεγάλους σκύλους και ασύρματους. Στην πράξη δεν ήταν παρά ένα όχημα εθνικιστικών ακροδεξιών κύκλων, που είχε την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής και της ναζιστικής ΛΕΠΕΝ του πρώην χρυσαυγίτη Χρήστου Ρήγα.

Όπως, αναλυτικά αναφέρει καταγγελία την οποία δημοσίευσε το Tvxs, στο ρεπορτάζ το οποίο διαβίβασε στις δικαστικές αρχές η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Η ομάδα αυτή δεν είναι μια ακόμη ένωση εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων, μολονότι πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον διαχρονικό ρόλο αυτών των ενώσεων. Το VICE είχε ασχοληθεί με την ομάδα στο παρελθόν, όταν είχε προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί τέμενος. Στο ρεπορτάζ ακούγεται ο επικεφαλής της ομάδας να αποκαλεί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο συλλήβδην "λαθροπιθήκια", να απειλεί κάθε εξωτερικό και "εσωτερικό εχθρό" (ανάμεσά τους και την κυβέρνηση) και να κυκλοφορεί στον περιφραγμένο χώρο με γερμανικούς ποιμενικούς και φρουρά ένστολων παραστρατιωτικών. Στο ίδιο ρεπορτάζ , παρακολουθούμε μία από τις στρατιωτικού τύπου ασκήσεις που πραγματοποίησε η ομάδα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στου Παπάγου (δηλαδή δίπλα στο Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Ντυμένοι με στρατιωτικές παραλλαγές, κραδαίνοντας ομοιώματα όπλων και υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της ομάδας, τους βλέπουμε να επεμβαίνουν στο κτίριο που δέχεται επίθεση από μουσουλμάνους τρομοκράτες, όπως λέει το σενάριο της άσκησης που εκτελούν. Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των αρχών, σ' ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας και φυσικά χωρίς κανείς εισαγγελέας να ασχοληθεί με την καραμπινάτη αντιποίηση αρχής· εκτός κι αν η εξουδετέρωση τρομοκρατών είναι υπόθεση ιδιωτών και δεν το ξέραμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)