to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 31.03.2023

Οικονομία

Ελληνικό: Μπήκαν οι μπουλντόζες, έφυγαν οι τράπεζες

Ένας τεράστιος μητροπολιτικός χώρος 6.300 στρεμμάτων όμηρος εδώ και δεκαπέντε χρόνια στα χέρια τζογαδόρων


Με την αποχώρηση των τραπεζών κλείνει ο «κύκλος της φούσκας» του Ελληνικού, εκτιμά ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

Η τελευταία φάση του ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει «σήμερα εκλεγόμαστε αύριο μπαίνουν μπουλντόζες».

Μόλις βρέθηκαν οι επενδυτές με τα χέρια λυτά και τις μπουλντόζες αναμμένες, από τον Σεπτέμβριο του 2019, μόλις έφυγαν από τη μέση αυτοί που δήθεν τους εμπόδιζαν, οι αρχαιολόγοι, οι δασολόγοι, οι οικολόγοι, οι τοπικοί ακτιβιστές, οι αριστεροί υπουργοί, η φούσκα έσκασε όπως σκάνε όλες οι φούσκες.

Στην αρχή εφύγαν οι διεθνείς... αν υπήρξαν ποτέ

Όπως σχολιάζει ο Νίκος Μπελαβίλας, πρώτα έφυγαν οι επενδυτές, η κινεζική Fosun, η αραβική Eagle Hills. Ακολούθησε στην έξοδο η αμερικανική Mohegan. Να μην πολυλογούμε το «μεγαλύτερο project» της Ευρώπης των 5 δισ. ευρώ και των 70.000 θέσεων εργασίας πέρασε το 2021 με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποκλειστικά στα χέρια των γνωστών ελληνικών «κολοσσών» πετώντας έξω όλες τις διεθνείς συμμετοχές-αν υπήρξαν ποτέ πραγματικά.

Πάνε και οι τράπεζες - Η φούσκα έσκασε

Στη συνέχεια, αφού οι ελληνικές εταιρείες και οι δικές μας τράπεζες έπαιξαν όσο έπαιξαν στο Χρηματιστήριο άρχισαν να αποτραβιούνται. Πάει η Τράπεζα Πειραιώς, και η Eurobank το σκέφτεται.

Η κρίση λένε τα οικονομικά άρθρα καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 121 εκατ. ευρώ. Πάει και ο πύργος των 100 μ. ύψους που θα θαυμάζαμε από όλη την Αθήνα. Πάει και το καζίνο με τις Καρυάτιδες. Ούτε αυτά θα γίνουν. Έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτό το project των δισεκατομυρίων ευρώ και των χιλιάδων εργατικών χεριών, είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική επιχείρηση εικονικού έργου στη μεταπολεμική Ελλάδα. Μόλις βρέθηκαν οι επενδυτές με τα χέρια λυτά και τις μπουλντόζες αναμμένες, από τον Σεπτέμβριο του 2019, μόλις έφυγαν από τη μέση αυτοί που δήθεν τους εμπόδιζαν, οι αρχαιολόγοι, οι δασολόγοι, οι οικολόγοι, οι τοπικοί ακτιβιστές, οι αριστεροί υπουργοί, η φούσκα έσκασε όπως σκάνε όλες οι φούσκες.  Με πάταγο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)