to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνικό και Σκουριές: τα μάτια μας δεκατέσσερα

Και στις δυο περιπτώσεις, ο πολιορκητικός κριός είναι οι «θέσεις εργασίας», οι οποίες φουσκώνουν τεχνηέντως προκειμένου να συνδυαστούν θετικά ως απάντηση στην ανεργία.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να αμβλύνει τα μέτωπα και να επανακαθορίσει τη θέση της απέναντι σε μερικά εμβληματικά ζητήματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Σκουριές και το Ελληνικό.

Στο μεν μέτωπο των Σκουριών η βασική θετική εξέλιξη ήταν η κατάρρευση του κατηγορητηρίου και η αθώωση των συμμετεχόντων στο κίνημα κατά της επένδυσης χρυσού. Στο πολιτικό πεδίο, με βάση τις δεσμευτικές δικαστικές αποφάσεις που ήταν υπέρ της εταιρείας, αυτό που μπορούσε να γίνει και εν πολλοίς έγινε ήταν μια περιοριστική πολιτική αυστηρής υπεράσπισης της νομιμότητας, η οποία από μόνη της παρήγε αποτελέσματα. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να προχωρήσει με τον βαθμό ασυδοσίας που επιθυμούσε και η επένδυση παραμένει υπό αίρεση. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα ειδικά, ύστερα και από την πρόσφατη θεομηνία στη Χαλκιδική, παραμένουν ισχυρά και επείγοντα, καθώς τα φράγματα τοξικών μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν μείζονα καταστροφή. Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί επίσης εμβληματική την επένδυση χρυσού, αλλά με την αντίστροφη οπτική. Μια εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον, αποκομίζει κέρδη στην Ελλάδα, φορολογείται στο εξωτερικό και εκβιάζει τους εργαζόμενους εγγράφεται απολύτως στη λογική της Ν.Δ.

Στο Ελληνικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική άποψη ως κόμμα για το τι θα έπρεπε να γίνει στον τεράστιο χώρο του πρώην αεροδρομίου, αλλά ως κυβέρνηση παρέλαβε από τη Ν.Δ., συνδεδεμένη με το Μνημόνιο, μια σύμβαση με την Lamda Development του Λάτση, η οποία ήταν τραγική από άποψη δημοσίου συμφέροντος. Αυτό που έγινε ήταν η ουσιώδης βελτίωση της σύμβασης τόσο από άποψη τιμήματος (περισσότερα χρήματα στην επένδυση), όσο και από άποψη περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (δημόσιο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα). Η πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή η αντίδραση της εταιρείας στην ΚΥΑ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του ΣτΕ, ανοίγουν και πάλι τον δρόμο σε μια επένδυση εμβληματική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη η Ν.Δ. Όλα για τον επενδυτή, αδιαφορία για το περιβάλλον και τους κατοίκους, εν προκειμένω αυτούς των γύρω περιοχών. Και στις δυο περιπτώσεις, ο πολιορκητικός κριός είναι οι «θέσεις εργασίας», οι οποίες φουσκώνουν τεχνηέντως προκειμένου να συνδυαστούν θετικά ως απάντηση στην ανεργία.

Το ερχόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα στο κίνημα, θα πρέπει να διατηρήσει ζωντανά και να αναβαθμίσει τα μέτωπα και στις Σκουριές και στο Ελληνικό, δίνοντας μάχες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)