to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 09.09.2020

Κοινωνία

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: Ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν είναι το ζητούμενο

«Ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία»


Ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών για την τραγωδία τη Μόρια:

Άλλη μια φορά η Μόρια κάηκε, αυτή τη φορά ολοσχερώς, την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ε.Ε., με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό. Αντ' αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές. Αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής επιλογής είναι 12.500 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πάνω από 4.000 παιδιά, καθώς και άλλες ευάλωτες ομάδες, 407 ασυνόδευτα παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή άστεγοι σε χωράφια και δρόμους γύρω από την καμένη Μόρια.

Παράλληλα όσοι έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και διώχθηκαν από τις δομές ή τα διαμερίσματα που φιλοξενούνταν “συνωστίζονται” στην πλ. Βικτωρίας όπου τους περιμένουν αστυνομικές κλούβες και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι οποίοι μεταφέρονται από την μία δομη/φυλακή στην άλλη.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών καταγγέλει την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει για ακόμα μία φορά την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και άμεση συζήτηση για ενταξιακή πολιτική που θα φέρει αποτελέσματα. Φτάνει πια με τα επικοινωνιακά τρικ, τα ποστ στα social media και την ρητορική μίσους. Αμεσα χρειάζεται: Αξιοπρεπή φιλοξενία των 12.500 ανθρώπων που διέμεναν στην Μόρια και λήψη μέτρων που να διασφαλίσουν την υγειονομική προστασία τους αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Αλλιώς θα έχουμε και άλλες “οργανωμένες ομάδες αγανακτισμένων «κατοίκων»” και άλλα σχόλια τύπου «αφήστε τους να καούν».

Ο εκφασισμός της κοινωνίας δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)