to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνική τηλεόραση: Κόντρες μυθοπλασίας αλλά... εκτός συνόρων

Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης


Οι υπερβολές, με την παραγωγή 40 έως και 45 ελληνικών σειρών ανά τηλεοπτική σεζόν έλαβαν τέλος με το που μας «επισκέφθηκε» η οικονομική κρίση, η οποία παρεμπιπτόντως εγκαταστάθηκε για τα καλά στη χώρα καθώς μπαίνουμε πλέον στον όγδοο χρόνο που μας κάνει... συντροφιά.

Από εκείνες τις υπερβολές όμως περάσαμε στις άλλες, με τις ελληνικές σειρές σχεδόν να εξαφανίζονται και τη θέση τους να παίρνουν κατά κύριο λόγο τουρκικές σαπουνόπερες αλλά σιγά σιγά και αρκετές παραγωγές κυρίως εξ Αμερικής, αλλά και Αγγλίας, Δανίας, Σουηδίας κ.ά.

Ορισμένα κανάλια όπως κυρίως το STAR, αλλά τελευταία και ο ΣΚΑΪ, διέθεταν έτσι κι αλλιώς ξένες σειρές. Φτάσαμε όμως πλέον στο επίπεδο να μεταδίδονται από όλα τα κανάλια κάποιες περιόδους ακόμη και πάνω από 35 ξένα σίριαλ. Φαίνεται μάλιστα ότι έχουν αρχίσει και αποδίδουν, καθώς προσελκύουν όλο και περισσότερους τηλεθεατές.

Είναι αλήθεια μάλιστα ότι πλέον οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξασφαλίζουν πολύ καλές παραγωγές και επιτέλους τις προγραμματίζουν σε λογικές ώρες, σταθερά τακτά διαστήματα και όχι όποτε και όπου να ‘ναι όπως έκαναν παλαιότερα, ενώ δοκιμάζουν πλέον και την καθιέρωση ειδικής ζώνης με τη μετάδοση συνεχόμενων επεισοδίων συγκεκριμένων σειρών -αν όχι καθημερινά- δύο έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Εξετάσαμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1/11 έως και 13/12/2015), με βάση τις καταγραφές της Nielsen, ώστε να μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το παιχνίδι ουσιαστικά μονοπωλούν το STAR και ο ΣΚΑΪ με τον πρώτο να καταλαμβάνει οκτώ θέσεις στο ΤΟΠ-15 των ξένων σειρών και τον δεύτερο έξι.

Την κορυφή όμως έχει κλέψει το MEGA με μια τουρκική σαπουνόπερα, τις «Ραγισμένες καρδιές», που κατά μέσον όρο καθηλώνονται στους καναπέδες τους να το δουν 543.000 τηλεθεατές. Είναι και η μόνη θέση που έχει καταφέρει να αποσπάσει το κανάλι της Μεσογείων στον συγκεκριμένο πίνακα.

Στην επόμενη θέση πάντως εντοπίζουμε την επιτυχημένη αμερικανική σειρά του STAR, «NCIS», που φαίνεται ότι έχει 361.000 φανατικούς τηλεθεατές που την παρακολουθούν.

Στην τρίτη θέση έρχεται μια άλλη αστυνομικού τύπου σειρά, αλλά αυτή τη φορά του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για το «CSI Cuber» με την Πατρίσια Αρκέτ στον ρόλο ειδικού πράκτορα που ηγείται Μονάδας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του FBI.

Παρότι χιλιοπαιγμένα πλέον τα «Φιλαράκια» εξακολουθούν να αποσπούν την προσοχή του τηλεοπτικού κοινού, χαρίζοντας στο STAR ακόμα μία θέση, την τέταρτη, με 330.000 τηλεθεατές. Την πρώτη πεντάδα κλείνει άλλη μια σειρά του ίδιου καναλιού, το «Νόμος και Τάξη: Ειδική ομάδα», που τη βλέπουν 327.000 άτομα.

Η τελευταία σειρά που προσελκύει το ενδιαφέρον άνω των 300.000 τηλεθεατών είναι το «Scorpion». Πρόκειται για μία από τις νέες αμερικανικές παραγωγές που έχει ρίξει στη μάχη της τηλεθέασης ο ΣΚΑΪ, βασισμένο σε πραγματική ιστορία, με μια ομάδα από ιδιοφυΐες που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ απέναντι σε κάθε κυβερνο-απειλή.

Η σειρά έχει καταφέρει να καθηλώνει μπροστά στις μικρές τους οθόνες 304.000 τηλεθεατές.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, την κορυφή στο σύνολο του προγράμματος έχει αποσπάσει ο ΑΝΤ1 με το μερίδιό του να φτάνει το 16,5% προσελκύοντας κατά μέσον όρο 330.000 τηλεθεατές.

Σε απόσταση αναπνοής όμως ακολουθεί ο ALPHA που έχει πλασαριστεί ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση με το μερίδιό του στο 15,6% και κατά μέσον όρο 312.000 άτομα. Το MEGA έχει πισωπατήσει για τα καλά, αν και παραμένει τρίτο με 13,2% και 264.000 τηλεθεατές, ενώ ακολουθούν το STAR (9,8% και 197.000) και από κοντά ο ΣΚΑΪ (9% και 180.000 τηλεθεατές) ο οποίος δείχνει ανοδικές τάσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)