to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 03.12.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ελληνική jazz από όλες και προς όλες τις κατευθύνσεις

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Πανόραμα Ελληνικής Jazz θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 4 μέχρι και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Για άλλη μια φορά έχει καταβληθεί συνειδητή προσπάθεια να εκπροσωπηθούν αρκετές τάσεις και εκφάνσεις της ελληνικής jazz αλλά και η αλληλεπίδρασή τους με εγχώρια και μη μουσικά ρεύματα.


Συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα υβρίδια της jazz με την ελληνική αλλά και γενικότερα την βαλκανική μουσική παράδοση. Σε αυτό επικεντρώνονται οι Magnanimus Trio, ένα κατά βάση πιανιστικό τρίο, που όμως, εκτός από κοντραμπάσο και ντραμς, μεταχειρίζεται και αρκετά ακόμα πνευστά και κρουστά όργανα αλλά και τη φωνή του πιανίστα. Ακόμα πιο έντονα και συστηματικά το κάνουν οι Balarom Trio, σχήμα του οποίου ηγείται ο βιρτουόζος της τρομπέτας Παντελής Στόικος και συναποτελείται από ούτι (στην ακουστική μα και ηλεκτρική εκδοχή του) και κρουστά, ενώ ειδικά για την περίσταση θα συμπράξει μαζί τους και ο Βούλγαρος δεξιοτέχνης του καβάλ Nedyalko Nedyalkov.

Το ούτι θα έχει τον πρώτο λόγο και στο ξεκίνημα της δεύτερης μέρας του 5ου Πανοράματος Ελληνικής Jazz, καθώς αληθινός βιρτουόζος σε αυτό είναι ο Αλέκος Βρέτος, ηγετική φυσιογνωμία του κουαρτέτου που θα παίξει πρώτο. Χρησιμοποιεί όμως το όργανό του σαν μέσο για μια προσέγγιση της jazz που αγκαλιάζει όχι μόνο τη βαλκανική αλλά και πολύ πιο μακρινές μουσικές παραδόσεις. Ενδεικτικό γι' αυτό είναι ότι, ειδικά για την περίσταση, το ούτι, το μπάσο και τα ντραμς θα συμπληρώσει ο σπουδαίος Αζέρος πιανίστας Elchin Shirinov. Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν δραστικά στη συνέχεια, με τους World Dog, το ευρηματικό και ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό project του πρωτοποριακού performer (και ηγέτη των ανενεργών επί του παρόντος Yanneis) Λάμπρου Φιλίππου και του συνθέτη και κιθαρίστα -και κιμπορντίστα σε αυτή την περίπτωση- Τηλέμαχου Μούσα, ο οποίος έχει ασχοληθεί με μια μεγάλη γκάμα ιδιωμάτων, που χρησιμοποιεί πλέον ως πρώτη ύλη για ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο προσωπικό ύφος με τη συνδρομή δύο ακόμα μουσικών στο κοντραμπάσο και τα ντραμς.

Τέλος, την Κυριακή θα εμφανιστεί μόνον ένα γκρουπ, το τρίο του ντράμερ Γιώργου Σπανού, που τα τελευταία χρόνια κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και ο οποίος με δύο Αμερικανούς στο τενόρο σαξόφωνο και το μπάσο θα επιχειρήσει μιαν επιστροφή και συνάμα περιπλάνηση στην πιο ανεξάντλητη ως πηγή έμπνευσης περίοδο της jazz, την free εκδοχή του ιδιώματος της δεκαετίας του '60.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)