to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 08.05.2017

Πολιτισμός

Ελληνικές αρχαιότητες στο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες

Tο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Ηouse of European History), ένα νέο διαδραστικό μουσείο άνοιξε για το κοινό στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αρχαιότητες, νομίσματα και εικαστικά έργα μεταξύ των εκθεμάτων του. Πολιτιστικός φορέας και μουσείο, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο πάρκο Léopold, κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου 2017.


Σκοπός του νέου μουσείου της Βελγικής πρωτεύουσας και της μόνιμης έκθεσής του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, μέσα από μια διαδραστική περιήγηση στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, από την αρχαιότητα έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα και τις ιστορικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν την Ευρώπη του σήμερα, αλλά και να στοχαστούν κριτικά ως προς τη σημασία, τη δυναμική και το μέλλον της ενωμένης ηπείρου.

Εννιακόσια τριάντα επτά εκθέματα (937) από 222 Μουσεία, Ιδρύματα και Οργανισμούς της Ευρώπης, φιλοξενούνται στα 4000τμ της μόνιμης έκθεσης του μουσείου δίνοντας μορφή στο ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης. Περιοδικές εκθέσεις, συλλογές εγγράφων, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ευρύ φάσμα πληροφοριών παρεχομένων μέσω διαδικτύου, συνδράμουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Από τις 6 Μαΐου 2017 έως τις 31 Μαΐου 2018 στο Μουσείο παρουσιάζεται και η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις» (Interactions) και στόχο την ανάδειξη  των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαίων, μέσα από τους τόπους συνάντησης τους (χώροι εμπορίου, χώροι διπλωματικών διαπραγματεύσεων, χώροι μάθησης αλλά και πεδία μάχης) και μέσα από τη διάδοση ιδεών και πολιτιστικών δημιουργημάτων.

Η χώρα μας συμμετέχει στην μόνιμη έκθεση με 9 έργα (4 όστρακα οστρακισμού, ένα εκμαγείο  προτομής του Αριστοτέλη, ένα αντίγραφο βοιωτικής κύλικας με αλφάβητο, ένα πιάτο με απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου νεώτερης εποχής, 4 νεώτερα αναθηματικά πλακίδια-τάματα και έναν πίνακα) από τα Μουσεία Αρχαίας Αγοράς και Κεραμεικού, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και στην περιοδική έκθεση με 22 αρχαιότητες (νομίσματα, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, ένα μολύβδινο ενεπίγραφο έλασμα και ένα μαρμάρινο σήκωμα)  από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Δήλου και των Ιωαννίνων, το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και έναν πίνακα (Ο Βομβαρδισμός του Πειραιά) από το Μουσείο Μπενάκη.

Τα εγκαίνια της μόνιμης και της πρώτης περιοδικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα στις 4 και 5 Μαΐου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)