to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 11.05.2018

πηγή: ellinikahoaxes.gr

Κοινωνία

Ελληνικά blogs πέθαναν τον Χοσέ Μουχίκα, τον φτωχότερο πρόεδρο του κόσμου!

Αυτές τις μέρες έκαναν την εμφάνισή τους κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα! Όχι, δεν ισχύει, ο Μουχίκα ζει.


Αυτές τις μέρες έκαναν την εμφάνισή τους κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα! Ισχύει;

Όχι, δεν ισχύει, ο Μουχίκα ζει.

Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι το fake news ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από το παρακάτω site:

Η ψευδής είδηση ξεκίνησε το 2015, αναζωπυρώθηκε σε κάποια στιγμή μέσα στο 2017, και έτσι ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αναδημοσιεύσεων από χθες το πρωί στο διαδίκτυο…

(ή το fanpage)

αλλά και στο facebook…

Το δημοσίευμα συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Ο Χοσέ Μουχίκα, που είχε τον τίτλο του φτωχότερου προέδρου στον κόσμο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών».

Ο Μουχίκα κατ αρχήν γεννήθηκε το 1935 κι αν πέθαινε σήμερα θα ήταν 83 ετών κι όχι 80.

Πέρα απ αυτό δυστυχώς κανείς από αυτούς που αναδημοσίευσαν το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μια απλή αναζήτηση στο google όπου εύκολα θα διαπίστωνε την παντελή απουσία δημοσιευμάτων στον ελληνικό και στον διεθνή τύπο που να αναφέρεται ο θάνατος του.

Η σχεδόν μηδενική πιθανότητα να έχει την αποκλειστικότητα του θανάτου του ένα ελληνικό site αυτού του τύπου, χωρίς καμία αναφορά πηγής ή άλλων πληροφοριών θα πρεπε να προβληματίσει τον κάθε σκεπτικιστή αναγνώστη.

Πόθεν;

Αν θέλαμε να εικάσουμε πως μπορεί να προέκυψε η «παρεξήγηση» γυρίζουμε στο έτος 2015 και βλέπουμε ότι ήταν η χρονιά που ο Μουχίκα παρέδωσε την προεδρία.

Μια παρερμηνεία ενός τίτλου κάποιου άρθρου, ίσως να ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί παρεξήγηση σ αυτόν που δεν διάβασε και το σώμα του άρθρου…

Στο άρθρο αναφέρει βέβαια ότι: «Ο  Μουχίκα  παραχωρεί τη θέση του …» ή «..Το Σάββατο, χιλιάδες Ουρουγουανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μοντεβιδέο για να χαιρετίσουν μια τελευταία φορά ως πρόεδρο».

Για να μην μακρηγορούμε. Ο Μουχίκα δεν πέθανε.

Μπορείτε να δείτε και μια πρόσφατη συνέντευξή του από τη DW εδώ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)