to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 29.10.2012

Κοινωνία

Ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Σοβαρές ελλείψεις σε καθημερινά και φτηνά φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί που βλέπουν μέρα με την ημέρα τα ράφια τους να αδειάζουν.


Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα έχει ενταθεί ιδιαίτερως τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι η πρακτική πολλών εταιρειών να μην εκτελούν παραγγελίες φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν ενστάσεις ως προς τις τιμές τους με βάση την νέα λίστα τιμών του υπουργείου Υγείας. Χθες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρουσίασαν λίστα ελλείψεων φαρμάκων, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή είναι ενδεικτική αφού καθημερινά προστίθενται σε αυτή και νέα σκευάσματα. Μάλιστα όπως εκτιμούν η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας το νέο διορθωμένο δελτίο τιμών. Στην ενδεικτική λίστα ελλείψεων περιλαμβάνονται τα: LIPIDOR, DIOVAN, MICARDIS, SINGULAIR, ZODIN, SALOFALK, BIOSONIDE, GLUCOPHASE, EUTHYROX, LEGOFER, ZARATOR, XOZAL, DULCOLAX, MIRAPEXIN, SPIRIVA, PERSANTIN, SEROQUEL, CRESTOR, ATACAND, MEDROL, LYRICA, ATORSTAT, INSPRA, PODURETIC, BRASAN, ZURCAZOL, CLARIPEN, CARVEPEN, LEPUR, MONOSORDIL, PENRAZOL.

Ανακοίνωση σχετικά με τις ελλείψεις εξέδωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Οπως επισημαίνεται: «Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις του Φ.Σ.Α. ότι τον τελευταίο καιρό βιώνουμε απίστευτη εξαθλίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης, ουδείς αρμόδιος φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τις καταγγελίες μας.

Οι εταιρείες ΔΕΝ τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες ΔΕΝ χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες;

Σήμερα, και ενώ θα έπρεπε εδώ και 10 ημέρες να υπάρχει το νέο δελτίο τιμών - του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι την 1η Νοεμβρίου - οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 διαδοχικές τιμολογήσεις φαρμάκων, που καταργήθηκαν αυτοστιγμεί καθώς υπήρξαν λάθη και εκατοντάδες ενστάσεις εταιρειών για τις τιμές που πήραν. Λόγω των ενστάσεων αυτών, οι εταιρείες σταμάτησαν να χορηγούν τα φάρμακα τους στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Από ότι πληροφορούμαστε, δεν πρόκειται να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών, που σημαίνει ότι από 1/11/2012 θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις και άδεια ράφια!

Είναι απορίας άξιο, το πώς κατάφεραν σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να αποδιοργανώσουν εντελώς και να διαλύσουν, ότι είχε παραμείνει όρθιο από τις προηγούμενες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Για μια ακόμη φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια υγειονομική βόμβα η οποία, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα σκάσει εντός ολίγου. Η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα είναι προ των πυλών.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος υπάρχουν ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές που περιλαμβάνει το νέο δελτίο για περίπου 600 με 700 σκευάσματα.


Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)