to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 03.01.2021

Διεθνή

Πανδημία: Lockdown και περιορισμοί σε όλο τον κόσμο, μετ' εμποδίων οι εμβολιασμοί

Η νέα χρονιά ξεκινά υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού


Από την Ταϊλάνδη ως τη Ζιμπάμπουε και την Ιταλία πολλές χώρες αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου, την ώρα που στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε και την Κυριακή αριθμός ρεκόρ νέων μολύνσεων από την covid-19, σπάζοντας το ρεκό της προηγούμενης μέρας. Παράλληλα, η αρχική αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς έχει αντικατασταθεί από την αγωνία για το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να οργανωθεί η διαδικασία - οι ΗΠΑ έχουν, για παράδειγμα, βάλει στόχο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς την ημέρα, στόχος που μοιάζει όμως φιλόδοξος.

Διαβάστε ακόμη: Ποιες χώρες έχουν εμβολιάσει περισσότερους κατοίκους - 1ο στη λίστα το Ισραήλ

Τα τελευταία νέα για την πανδημία ως το βράδυ της Κυριακής 3/1:

Ο Καναδάς ξεπέρασε σήμερα το όριο των 600.000 κρουσμάτων νέου κορονοϊού, δύο εβδομάδες αφότου είχε σπάσει το φράγμα του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων, ένα στοιχείο που μαρτυρά την επιμονή της πανδημίας στη χώρα. Μετρά δε 15.860 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Ο Καναδάς, με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμύρια κατοίκους, πέρασε από τα 500.000 στα 600.000 κρούσματα σε διάστημα 15 ημερών.

Το Οντάριο, η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά, κατέγραψε σήμερα 2.964 μολύνσεις, για το τελευταίο 24ωρο, και το Κεμπέκ 2.869, ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Με τους νέους θανάτους που επιβεβαιώθηκαν σήμερα ανέρχεται σε 4.650 ο αριθμός των νεκρών στο Οντάριο και σε 8.347 στο Κεμπέκ.

Η Γαλλία κατέγραψε την Κυριακή 12.489 νέα κρούσματα κορονοϊού, για το τελευταίο 24ωρο, ένας αριθμός αυξημένος από τα 3.466 που διαγνώστηκαν μία ημέρα νωρίτερα.  Η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη του στόχου της κυβέρνησης των 5.000 ή λιγότερων κρουσμάτων την ημέρα, ενώ με τον αριθμό αυτό το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται πλέον σε 2.665.728. Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε κατά 116, στους 65.037, έπειτα από μια αύξηση 157 θανάτων χθες.

Δύο θανάτους και 529 νέα κρούσματα κορονοϊού από 12.051 τεστ ανίχνευσης της νόσου ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 131. 182 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση.

Η Νορβηγία θα επιβάλει νέους περιορισμούς για να αποτρέψει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, ανακοινώνοντας μέτρα, όπως την απαγόρευση σε όλη τη χώρα της πώλησης αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ. Η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα και υπολογίζει τώρα πως ένας άνθρωπος που νοσεί μολύνει 1,3 ανθρώπους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ήδη από χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα μαθήματα στα πανεπιστήμια θα σταματήσουν έως τις 18 Ιανουαρίου, ζητώντας από τους φοιτητές να μείνουν στα σπίτια τους και να μην επιστρέψουν στις πανεπιστημιουπόλεις αυτό το διάστημα. Και την Πέμπτη, το Όσλο επέβαλε υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για όλους τους επιβάτες που θα φθάνουν στη Νορβηγία κατά την άφιξή τους ή εντός 24 ωρών, για να σταματήσουν τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Η Μπανγκόκ αποφάσισε να κλείσει νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια και το Τόκιο ζήτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Γιβραλτάρ επιβλήθηκε από το Σάββατο και για δύο εβδομάδες νέο γενικό lockdown εξαιτίας του διπλασιασμού των κρουσμάτων της covid-19 μέσα σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία. «Η συμπεριφορά του ιού, με τις μολύνσεις σε τόσο μαζική κλίμακα, υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο στέλεχος, πιο μεταδοτικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε επίσης ανακοίνωσε χθες το βράδυ την επιβολή νέου εθνικού lockdown με άμεση ισχύ.

Η Ιταλία από την πλευρά της ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των χιονοδρομικών της κέντρων, έπειτα από αίτημα των περιφερειακών αρχών οι οποίες εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρκετά.

Στον Λίβανο οι γιορτές για το τέλος του έτους προκάλεσαν μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων covid-19, φέροντας τα νοσοκομεία στα όριά τους. «Οι ασθενείς κάνουν ουρά στα επείγοντα περιστατικά αναμένοντας ένα κρεββάτι», κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου ιδιωτικών νοσοκομείων Σλέιμαν Χαρούν. Η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της covid-19 συνέστησε την επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων.

Και στην Ασία η επιδημία προκαλεί ανησυχία: η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε ζήτησε χθες από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πρωτεύουσα έσπασε αυτή την εβδομάδα το ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η Κόικε ζητεί τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μπαρ καραόκε να κλείνουν στις 20:00 και να μην σερβίρεται αλκοόλ μετά τις 19:00.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο, με 277.346 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από covid-19 σχεδόν 350.000 άνθρωποι.

Η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως έφτασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού στις 9 Νοεμβρίου και την Παρασκευή ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια. Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ μετά το φθινόπωρο ενισχύθηκε από τα ταξίδια που έκαναν εκατομμύρια Αμερικανοί με την ευκαιρία της Γιορτής των Ευχαριστιών στα τέλη Νοεμβρίου, παρά τις αντίθετες συστάσεις των ειδικών.

Έλλειψη εμβολίων

Πολλές είναι οι επικρίσεις και στην Ευρώπη για τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Γερμανοί γιατροί κατήγγειλαν ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Στη Γαλλία ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εκστρατεία.

«Η υγειονομική κοινότητα δεν κατανοεί για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια διαφορά με τη Γερμανία: η Γερμανία εμβολιάζει 20.000 ανθρώπους την ημέρα, όμως εμείς εμβολιάζουμε 50», κατήγγειλε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο καθηγητής Μεχντί Μετζούμπι του νοσοκομείου της Βαλενσιέν.

Στις Βρυξέλλες η ΕΕ παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει «παγκόσμια έλλειψη» ικανότητας παραγωγής εμβολίων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώ τόνισε ότι η Ένωση “ είναι έτοιμη” να την αυξήσει.

Από την πλευρά της η Ινδία πραγματοποίησε χθες άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμών εν αναμονή της έναρξης της εκστρατείας. Οι ινδικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι στόχος τους είναι να εμβολιάσουν ως 300 εκατομμύρια ανθρώπους - από το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της χώρας-- τους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του 2021.

Τσεχία: Ποτήρια μπίρας στους δρόμους της Πράγας σε διαμαρτυρία κατά των περιορισμών   

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπίρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους: με αυτόν τον τρόπο εστιάτορες και ιδιοκτήτες παμπ στην Πράγα επέλεξαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν εναντίον των περιορισμών κατά της Covid-19, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, η Τσεχία μετρά περισσότερα από 740.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και σχεδόν 12.000 θανάτους, από τον Μάρτιο.

Η αλυσίδα των ποτηριών εκτεινόταν μεταξύ του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Τσεχίας και της έδρας της κυβέρνησης. «Βρισκόμαστε εδώ, διότι είμαστε πραγματικά σε απόγνωση και έχουμε εξαντληθεί, σωματικά και ψυχικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γίρι Γιάνετσεκ, ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας.

Ο ιδιοκτήτης της μικρής μπιραρίας Maly Janek, στη νότια Πράγα, αποδοκιμάζει την απόφαση που έλαβε τρεις φορές η κυβέρνηση, από τον Μάρτιο, να κλείσει τα εστιατόρια. «Η κυβέρνηση προκάλεσε μια φονικότερη πανδημία, εκείνη της φτώχιας, της ανεργίας και της κατάρρευσης των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο επιχειρηματίας, καταγγέλλοντας το ύψος των κυβερνητικών αποζημιώσεων.

Αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση των μολύνσεων, η κυβέρνηση της Τσεχίας έκλεισε τα εστιατόρια, τις παμπ και τα μπαρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, επιτρέποντας μονάχα το take away. 

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)