to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελλάδα, μία αποθήκη ψυχών...

Η Ελλάδα ως χώρα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωμίστηκε από το 2015 ένα μεγάλο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, δυσανάλογο για τα δεδομένα μιας μικρής Ευρωπαϊκής χώρας όπως η δική μας.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη επιλαχούσα για την επίλυση ενός τεράστιου προβλήματος όπως το εν λόγω, επέδειξε θαρραλέα και γρήγορα αντανακλαστικά μειώνοντας στην διάρκεια της θητείας της τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη συμφωνία Άγκυρας-Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα, γεγονός που οδήγησε στην μείωση των αριθμών των προσφύγων στην χώρα μας.

Δεν ήταν βεβαίως η τέλεια συμφωνία, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από την ελληνική κοινωνία καθόλη την περίοδο 2015-2019, όμως θα έλεγε κανείς ότι εν μέρη μπήκε το νερό στ' αυλάκι... εις ότι αφορά τις επιστροφές αυτών των ανθρώπων σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Φθάνοντας στον Ιούλη του περασμένου έτους και με την εναλλαγή της ΝΔ στα σαλόνια της εξουσίας, βλέπουμε από την πρώτη ημέρα της, την επιτελική ανονικότητά της σε όλα τα ζήτημα, συνεπώς και στο μείζον πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, δίχως καν τα απαραίτητα ανταλλακτικά που πρέπει να υπεδεικνύει κάθε κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα.

Κι αυτό διότι ο πανίσχυρος Κυρ. Μητσοτάκης του 40% από τις εθνικές εκλογές, δεν διεκδίκησε ούτε καν την τήρηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί από την Τουρκία στον βωμό μίας καλής γειτονίας που ποτέ δεν υπήρξε...

Έτσι, επέλεξε να συγκεντρώσει όλα τα μεταναστευτικά ρεύματα στα νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας αντικοινωνικές εκρήξεις, βάζοντας και τις δυνάμεις καταστολής να "τιμωρήσουν" με ξύλο τους πολύπαθους νησιώτες μας, που χτυπούσαν τους ίδιους αλλά και τις περιουσίες τους, σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα καθώς υπήρξαν συρράξεις μεταξύ Ελλήνων!

Ήταν λοιπόν στρατηγικός στόχος, η συγκέντρωση των προσφύγων στα νησιά κι όχι στην ενδοχώρα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός εκλογικού αιφνιδιασμού από μεριάς της κυβέρνησης τον ερχόμενο Οκτώβριο και πριν φθαρθεί έτει περαιτέρω.

Ως απόρροια όλων των παραπάνω και με βάση τις  μικροπολιτικές κινήσεις της δεξιάς σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, μετέτρεψαν ουσιαστικά την χώρα σε αποθήκες ψυχών, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.

Εντούτοις, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει  να συνεχιστεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για την αποσυμφόρηση και επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Καταρχάς, η Ελλάδα αύριο κιόλας οφείλει και πρέπει να απαιτήσει έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο κορυφής των Αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης, θέτοντας το μείζον εθνικό  πρόβλημα σε διαβούλευση κι ακολουθώντας μια σειρά βημάτων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη λύση...

Ο πρωθυπουργός οφείλει και πρέπει να επικρίνει την στάση των ακραίων φίλων του στην Ευρώπη που δεν μετέχουν στην "μοιρασιά" επισημαίνοντας παράλληλα την τεράστια και πρωτόγνωρη Τουρκική προκλητικότητα κι ενεργοποιώντας την επιβολή κυρώσεων που είχε κερδίσει η Ελλάδα-Κύπρος από την ΕΕ τον Ιούνη του 2019, ούτως ώστε να βάλει φρένο στις ορέξεις του Ερντογάν με τον πλέον ηχηρό τρόπο, ενώ έχει λάβει έμπρακτες υποσχέσεις για την ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών.

Ενδεικτικά, για μία χώρα όπως η δική μας ο αριθμός προσφύγων-μεταναστών που μας αναλογεί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνόλου που φθάνουν στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, δεν αντέχουμε μεγαλύτερο αριθμό κι αυτή η παραπάνω εκτίμηση είναι καθολικά αποδεκτή, καθότι σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση κι αν διενεργήθηκε τους τελευταίους 8 μήνες, η Ελληνική κοινωνία θεωρεί αγκάθι για το εσωτερικό την έλευση τους.

Στην νέα λοιπόν εθνική προσπάθεια που καλείται να χαράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα είμαστε μαζί του, δίχως κομματικές ιδεολογίες και ταμπού.

Αρκεί κι ο ίδιος έστω και σήμερα, να αντιληφθεί ότι δεν είναι λύση... η επίταξη των προσφύγων σε κλειστά κέντρα παραμονής, αλλά η άμεση αποσυμφόρηση.

Εν κατακλείδι, ο Ελληνικός λαός δεν είναι ούτε ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός, μα ούτε κι αφιλόξενος, αρκεί μόνο να θυμηθούμε την υποψηφιότητα των νησιωτών για το νόμπελ ειρήνης του 2016 με το παράδειγμα αλληλεγγύης που υπέδειξαν νωρίς, από τα πρώτα κιόλα χρόνια ενός προβλήματος που διχάζει συν τω χρόνω όλο και περισσότερο την Ελληνική επικράτεια.

Είναι σαφώς πάγιο αίτημα του λαού, μια οριστική λύση με έμπρακτα αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου.

Αν αυτή επιτευχθεί από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, θα φανεί στο προσεχές διάστημα όπου και θα καρπωθεί την επιτυχία ή μία ακόμη συνεχόμενη αποτυχία λόγω και της εμμονικής της ιδεοληψίας.


Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης.
Φιλόλογος.
Μέλος συντονιστικού οργάνου του τμήματος Παιδείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σερρών.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)