to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ελλάδα και Κύπρος στη δίνη των εξορύξεων»: Εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 27 Νοέμβρη

Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επανέναρξη των ερευνών για ορυκτό αέριο στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα και τη μετατροπή της χώρας σε “ενεργειακό κόμβο” με την κατασκευή πολυδάπανων υποδομών (αγωγοί, τερματικοί σταθμοί LNG) που θα μας εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα και οι γεωπολιτικές προστριβές που κορυφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν: Συζήτηση την Κυριακή 27 Νοέμβρη, ώρα 7.30 μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13Α Εξάρχεια), από τη συλλογικότητα Gastivists, τη Support Earth και την Πρωτοβουλία της Αυλής


Στο σχετικό κάλεσμα οι διοργανωτές αναφέρουν:

Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επανέναρξη των ερευνών για ορυκτό αέριο στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα και τη μετατροπή της χώρας σε “ενεργειακό κόμβο” με την κατασκευή πολυδάπανων υποδομών (αγωγοί, τερματικοί σταθμοί LNG) που θα μας εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα και οι γεωπολιτικές προστριβές που κορυφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο (COP27) κατέληξε σε μια ακόμα αποτυχία, όπως ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο, και η ενεργειακή κρίση χτυπά πλέον ολόκληρες κοινωνίες και στον “ανεπτυγμένο” Βορρά.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου, συζητάμε για όσα συμβαίνουν με το αέριο στην ευρύτερη περιοχή, την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, την περίπτωση του αγωγού EastMed και τις γεωπολιτικές παραμέτρους του, με τους Μανώλη Σαββάκη (συλλογικότητα Gastivists), Elvan Ylmzata, Josef Boraei και Vijdan Şengör (Διακοινοτική Πρωτοβουλία Αυλή), τη Μαρία Σωτηροπούλου (Support Earth) στο συντονισμό και τη Χαρούλα Παπαδοπούλου (Support Earth) στη διερμηνεία. 

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ, ενώ πριν και μετά την συζήτηση θα υπάρχει μουσική, zines και προβολές μικρών ντοκιμαντέρ και video.

Το event στο Facebook: https://www.facebook.com/events/2298601570296409

Την εκδήλωση διοργανώνουν η συλλογικότητα Gastivists, η συλλογικότητα  Support Earth και η Πρωτοβουλία της Αυλής

-Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία της Αυλής στην Κύπρο:

Η Αυλή εν μια ριζοσπαστική διακοινοτική πρωτοβουλια που θέλει να φέρει διαθεματική κοινωνική αλλαγή δουλέυκοντας πάνω στη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος τζαι της ειρήνης. Στεκούμαστεν ενάντια στην κλοπή των κοινών τζαι οραματιζούμαστε μιας βιώσιμη τζαι ενωμένη Κύπρο.

-Λίγα λόγια για τη συλλογικότητα Support Earth:

Το Support Earth γεννήθηκε με αφορμή τον ΄΄περιβαλλοντοκτόνο΄΄ νόμο Χατζηδάκη από την ανάγκη μελών του Support Art Workers, πολιτών, ακτιβιστ(ρι)ών, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούμε συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος. Μέσω της τέχνης, της ενεργής δράσης και της αυτοοργάνωσης εναντιωνόμαστε στην καταστροφή της φύσης, συντασσόμαστε με πρωτοβουλίες για την προάσπισή της ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους, διεκδικούμε ελεύθερους δημόσιους χώρους και υπερασπιζόμαστε τη Γη σεβόμενα όλα πλάσματα που κατοικούν σε αυτή.

-Λίγα λόγια για τη συλλογικότητα Gastivists:

Οι Gastivists είναι μια κολλεκτίβα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, την κλιματική δικαιοσύνη και την ενεργειακή μετάβαση σε διάφορες χώρες. Εστιάζουν ιδιαίτερα στην αντίθεση στην παρουσίαση του «φυσικού», δηλαδή του ορυκτού αερίου, ως περιβαλλοντικά φιλική λύση. Στόχος είναι η υποστήριξη τοπικών συλλογικοτήτων που μάχονται ενάντια στις νέες υποδομές ορυκτού αερίου, η σύνδεση διαφορετικών περιβαλλοντικών ομάδων από όλο τον κόσμο και η δημιουργία ενός κινήματος που θα σταματήσει το ορυκτό αέριο και θα οδηγήσει σε μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση υπό κοινωνικό έλεγχο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)