to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 15.06.2018

Πολιτική

Το ΕΛΚ «τραβάει το αυτί» του Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Πλήγμα εκ των «έσω» ή μάλλον εκ των «έξω»...


Πλήγμα εκ των «έσω» ή μάλλον εκ των «έξω» αποτελεί η προτροπή του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο υπάγεται και η ΝΔ) Έλμαρ Μπροκ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια συζήτηση «επί της ουσίας» για το Μακεδονικό και για την αποφυγή «κομματικών καυγάδων».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv, σχολιάζει ανοιχτά τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Μακεδονικού, δηλώνοντας ότι τρέφει «μεγάλη κατανόηση» για τα (οικογενειακά) προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κ. Μητσοτάκης στο κόμμα του, εξαιτίας του τι συνέβη στον πατέρα του, Κωνσταντίνο το 1992, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την ονομασία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στο τέλος.

Ο Γερμανός πολιτικός σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι «εναπόκειται στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει, αλλά ελπίζω, ωστόσο, ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν αξιώσεις για την επαρχία της Μακεδονίας στα βόρεια της χώρας.

Επισημαίνει επίσης ότι εάν η συμφωνία Τσιπρα –Ζάεφ προχωρήσει, οι πόρτες θα ανοίξουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ θα υποβάλει αίτημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην ΕΕ και αυτό θα είναι μια «πολύ κακή συμφωνία για τη Ρωσία», καθώς θα μειωθεί η επιρροή της στην περιοχή. «Συνεπώς είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες , την ίδια στιγμή που η ΝΔ κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωνε πως η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ χαίρει της στήριξης όλων των πολιτικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου (συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής παράταξης του ΕΛΚ).  Η Μογκερίνι χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία και διαμήνυσε ότι πως η ΕΕ θα συνεχίσει να συνοδεύει και να υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, όπως συνόδευσε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, από την αρχή. Η  ίδια τόνισε μάλιστα ότι όταν ανακοίνωσε τα νέα στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπήρξε υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι αντανακλά το γενικό αίσθημα σε όλες τις πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη.

Όπως άλλωστε έκανε γνωστό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, όταν επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δημήτρης Παπαδημουλης ανακοίνωσε την συμφωνία στην Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χειροκροτήθηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένης της πτέρυγας του ΕΛΚ, όπου ανήκει η ΝΔ. «Στην συνέχεια έκανε μια παρέμβαση ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, από την ΝΔ. Η παρέμβασή του, που ήταν ήξεις αφίξεις και έλεγε ότι δεν πρέπει η συμφωνία να διχάσει τον ελληνικό λαό, αποδοκιμάστηκε και δεν χειροκροτήθηκε από κανέναν ευρωβουλευτή του ΕΛΚ», μετέφερε ο Στέλιος Κούλογλου και προσέθεσε ότι κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, που είναι μέλος του ΕΛΚ, χαιρέτησε την συμφωνία και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηρήσει αυτά που του είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα περί υπεύθυνης αντιπολίτευσης. 

Σε σχόλιο του ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο Κ. Μητσοτάκης με την υποταγή του στην ομάδα Σαμαρά, εκφράζει την παλιά, φοβική και αδιέξοδη λογική για το μέλλον της χώρας. Μετατρέπει την ΝΔ σε κόμμα ανάδελφο εντός ΕΛΚ και ομοίωμα του ακραίου VMRO».

Στην παραδοχή ότι το ΕΛΚ στηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ προέβη άλλωστε και ο γαλάζιος ευρωβουλευτης Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο Κόκκινο. «Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η άποψη που έχουν για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι καταρχήν θετική, το ΕΛΚ σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο στην κατεύθυνση της συμφωνίας», παραδέχτηκε ο κ. Κύρτσος, ο οποίος επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ειπε ότι «δεν έρχεται το τέλος του κόσμου ούτε οδηγούν σε κάποιου είδους καταναγκασμό. Αυτά συμβαίνουν στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να μείνει άλυτο το θέμα, «αλλά δε θα πληρώσουμε εμείς το λογαριασμό για να λυθεί».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς», παρατηρεί μέχρι και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Αν ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία», σημειώνει από την πλευρά της  η Washington Post στο κύριο άρθρο της. 

Άλλα λέει, άλλα κάνει κι άλλα εννοεί

Στο μεταξύ, η Αυγή υπενθυμίζει ότι πριν έναν χρόνο  Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα έλεγε...

«Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι, όμως, νέος σε αυτή την Αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και όπως επικυρώθηκε για άλλη μια φορά μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Βουκουρέστι».

Σήμερα κάνει ανένδοτο ώστε να μην περάσει η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας που με στόμφο επικαλούνταν στις 11 Ιουλίου του 2017. «Πώς να πληγεί βαρύτατα η αξιοπιστία του εντός και εκτός;», αναρωτιεται η Αυγή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)