to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 15.10.2016

Διεθνή

Διαβουλεύσεις στην Λοζάνη - Βομβαρδισμοί στη Συρία (όλες οι εξελίξεις)

Έτοιμη η Μόσχα να φροντίσει για την ασφάλεια των ανταρτών που θα αποφασίσουν να αποσυρθούν από το Χαλέπι, μια πόλη την οποία ο συριακός και ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζουν ανηλεώς προκειμένου να εκδιώξει τους αντάρτες- Πυρετός διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να υπάρχει ελπίδα για κάποια πρόοδο, την ώρα που το Χαλέπι βομβαρδίζεται συνεχώς και η Τουρκία βοηθάει αντάρτες να προελαύνουν στα βόρεια


Διαβάστε ακόμα: Η Ρωσία πατάει γερά πόδι στη Συρία: Ο Πούτιν επικύρωσε συμφωνία για επ' αόριστον παρουσία ρωσικών δυνάμεων - Άσαντ: Η κατάληψη του Χαλεπιού θα οδηγήσει τους «τρομοκράτες» πίσω στην Τουρκία - H Τουρκία προελαύνει στην βόρεια Συρία: Επίθεση ανταρτών σε χωριό που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

(όλες οι εξελίξεις)

Ένοπλοι αντάρτες με την υποστήριξη της Τουρκίας, πραγματοποιούν επιθέσεις για την κατάληψη του συμβολικά σημαντικού για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προπυργίου, Νταμπίκ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Συρίας, δήλωσε οπλαρχηγός των ανταρτών.

Την εξέλιξη αυτή, επιβεβαίωσε από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την κατάληψη κι άλλων δύο χωριών (Irshaf, Ghaitun) από τους αντάρτες επιβεβαιώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία. Παράλληλα, οι αντάρτες προσπαθούν ν' απομονώσουν κι ένα διπλανό χωριό, στην προσπάθειά τους, ν' αποκόψουν πλήρως τους τζιχαντιστές.

Το Νταμπίκ, έχει ουσιαστική συμβολική αξία για τους τζιχαντιστές, καθώς συνδέεται με μια αποκαλυπτική προφητεία των μουσουλμάνων, ενώ γι αυτό το λόγο, φυλάσσεται από δύναμη 1.200 τζιχαντιστών, σύμφωνα με το παραπάνω αναφερόμενο παρατηρητήριο.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν σήμερα στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, που βομβαρδίζονται αδιάκοπα από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, ένα 24ωρο πριν από τη νέα διεθνή σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Ελβετία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία.

  • Πέραν των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στη συνάντηση που διεξάγεται για τη Συρία στη Λωζάνη, συμμετέχουν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ιράν, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε χθες  πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος σήμερα. "Δεν περιμένω τίποτα το ιδιαίτερο" είπε στους δημοσιογράφους, από το Ερεβάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Από τη Λοζάνη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναχωρήσει κατόπιν για το Λονδίνο, όπου την Κυριακή είναι προγραμματισμένη μια συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών "των διεθνών εταίρων" των ΗΠΑ, πιθανότατα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στη Συρία, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι βομβαρδισμοί συγκλόνιζαν και πάλι σήμερα το ανατολικό Χαλέπι, τις συνοικίες της πόλης που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για πολύ σφοδρά πλήγματα σε πολλές γειτονιές, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα.

"Η βιαιότητα των αεροπορικών επιδρομών καταδεικνύει ότι έχει ληφθεί από τη Ρωσία η απόφαση να καταληφθεί το ανατολικό Χαλέπι με κάθε τίμημα", είπε ο Ραχμάν, εξηγώντας ότι η ρωσική στρατηγική συνίσταται "στο άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το αεροδρόμιο που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης".

Τα μέλη της οργάνωσης "Λευκά Κράνη", οι εθελοντές διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, δουλεύουν νυχθημερόν στο Χαλέπι. "Πάνε τώρα τέσσερις ημέρες που δεν κοιμάμαι εξαιτίας των βομβαρδισμών", είπε ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Άμπου Λαΐτ, εξηγώντας ότι "υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Χαλέπι είπε ότι οι διασώστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς μόλις πέσει η νύχτα, επειδή αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο των μαχητικών. Οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανάψουν φως στα σπίτια τους για να μην στοχοποιηθούν. Παρ' όλ' αυτά, στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανασύρουν τους νεκρούς από τα συντρίμμια των κτιρίων.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 68 παιδιά έχουν σκοτωθεί στο πολιορκημένο Ανατολικό Χαλέπι από τις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νίκη του στο Χαλέπι σαν "εφαλτήριο" για την ανακατάληψη και άλλων προπυργίων των ανταρτών. "Ως μεγάλη πόλη, θα είναι το εφαλτήριο για (...) να απελευθερώσουμε και άλλες ζώνες από τους τρομοκράτες", είπε.

Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει "τρομοκράτες" όλους όσους το πολεμούν.

Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι ο επόμενος στόχος της Δαμασκού ενδέχεται να είναι η επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών. "Πρέπει να συνεχίσουμε την εκκαθάριση αυτής της ζώνης και να στείλουμε τους τρομοκράτες στην Τουρκία, απ' όπου ήρθαν, ή να τους σκοτώσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή", κατέληξε.

Την ασφαλή διαφυγή των ανταρτών από το Χαλέπι εγγυάται η Ρωσία

Βασικό μέτωπο της συριακής σύγκρουσης, στο Χαλέπι σημειώνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη πριν τρεις εβδομάδες μιας επιχείρησης του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την ανακατάληψη των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να εγγυηθεί στους ένοπλους αντάρτες την έξοδο από την πόλη.

«Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους, ελεύθερο πέρασμα στους πολίτες από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αυτή η νέα ρωσική πρόταση για «ασφαλή» έξοδο από το Χαλέπι, η πρώτη που διατυπώνεται από τον Ιούλιο, γίνεται λίγες ώρες πριν μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο στη Λωζάνη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εκπροσώπων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, η πρόταση αυτή είναι ένας ελιγμός για να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού θα φαίνεται ότι παρουσιάζει διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική στρατηγική: στόχος παραμένει η εξόντωση των ανταρτών στο Χαλέπι», εκτίμησε ο Τομά Πιερέ ειδικός σε θέματα Συρίας.

Στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ζουν 250.000 άνθρωποι, περισσότεροι από 370, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)