to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 11.04.2023

Οικονομία

ΕΛΓΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση ΕΛΓΑ, με δέσμευση για διμερή χρηματοδότηση»


H ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (11/4/23):

Ο ΕΛΓΑ έχριζε ανάγκης αναδιοργάνωσης από το 2017 ακόμα. Για το λόγω αυτό η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τις μελέτες, είχε αρχίσει να διεκδικεί επιχορηγούμενα προγράμματα και να δοκιμάζει πιλοτικά τις εφαρμογές που απαιτούνταν. Για όλα αυτά ενημερώθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ που προέκυψαν μετά τις εκλογές του 2019.

Αντί για αλλαγές, η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεπουλήσει τον ΕΛΓΑ σε ιδιώτες και για τα 2 πρώτα χρόνια το πάλευε σκληρά. Όμως σε αυτό τον ΕΛΓΑ, όπως τον κατάντησαν οι «άριστοι», ούτε οι ιδιώτες δεν τον πλησιάζουν.

Τα τελευταία 2 χρόνια κάνουν  ότι χρειάζεται για να επαναφέρουν την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή των πελατειακών αποζημιώσεων, ανά καλλιέργεια και εκλογική περιφέρεια.

Δεν έκαναν καμία αλλαγή, απεναντίας απεντάχθηκαν και από προγράμματα τα οποία είχαν συμβασιοποιηθεί από τις αρχές του 2019 ακόμα. Όσες νομοθετικές ρυθμίσεις πέρασαν ήταν για πελατειακές προκαταβολές και αποζημιώσεις ανάλογα με τις παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασφαλισμένοι 2 ταχυτήτων.

Αποκορύφωμα της πολιτικής τους είναι να έχει αδειάσει στην ουσία το ταμείο του ΕΛΓΑ. Μετά την επόμενη πληρωμή, της Μ. Τετάρτης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα λείπουν πάνω από 30 εκατ. €, για να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2022. Κινδυνεύουν, δηλαδή, μείνουν χιλιάδες  αγρότες απλήρωτοι. Αλλά, οι «άριστοι» συνεχίζουν με ταΐζουν με ψεύτικες υποσχέσεις  τους αγρότες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού.

Ευτυχώς, οι εκλογές πλησιάζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση ΕΛΓΑ, με δέσμευση για διμερή χρηματοδότηση. Όσα χρήματα δίνουν οι ασφαλισμένοι για εισφορές, αλλά τόσα θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και μια σειρά ακόμα μέτρα που θα δυναμώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των γεωργικών ασφαλίσεων στη χώρα και θα κάνουν τον ΕΛΓΑ, αποτελεσματικό στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)