to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 30.01.2013

Κοινωνία

Ελεύθερος ο Κούρδος πολιτικός ακτιβιστής, Κουσρό Μσταφανεγιάντ

Ελεύθερος αφέθηκε εδώ και λίγη ώρα, ο Κουσρό Μσταφανεγιάντ, ο 26χρονος Κούρδος πολιτικός ακτιβιστής από το Ιράν, που κρατούνταν εδώ και 6 μήνες σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Άρτα και στην Κομοτηνή.


To tvxs.gr είχε φέρει στην δημοσιότητα την ιστορία του Κουσρό Μσταφανεγιάντ, ο οποίος είχε διωθχεί και βασανιστεί στο Ιράν όταν ήταν ενεργός ακτιβιστής και διαχειριζόταν ένα μπλογκ με πολιτικά κείμενα, κατά την περίοδο της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ το 2009. Εκείνη την περίοδο είχαν σημειωθεί αρκετές επιχειρήσεις καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης εις βάρος αντικαθεστωτικών και ακτιβιστών.
 
Ο Κουσρό Μσταφανεγιάντ εξαιτίας της πολιτικής του δράσης και της δίωξης που αυτή προκάλεσε τελούσε υπό καθεστώς προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
Παρόλα αυτά, όταν έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Άρτα. Αν και είχε ενημερώσει τους φύλακες για την κατάστασή στην οποία βρίσκεται και έδειξε την ταυτότητα της Ύπατης Αρμοστείας δεν έλαβε ποτέ σαφή απάντηση για τους λόγους της κράτησής του.
 
Πριν από λίγες μόνο μέρες τον μετέφεραν στο κέντρο κράτησης της Κομοτηνής, ενώ τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να απελαθεί πίσω στο Ιράν.
 
Σύμφωνα με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν στην συγκεκριμένη χώρα, η απέλασή του θα σήμαινε ταυτόχρονα σύλληψη και εκτέλεση.
 

Αντιθέτως, πριν από λίγη μόνο ώρα, ο Κούσρο Μσταφανεγιάντ, αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος μιλώντας στο tvxs.gr μετά την απελευθέρωσή του περιγράφει την χαρά του όταν το σήμερα το πρωί τον κάλεσε ο διοικητής του κέντρου κράτησης και του ανακοίνωσε ότι είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. «Τους είχα δείξει πολλές φορές τα στοιχεία μου, και επιτέλους με άφησαν!».  Ο ίδιος τονίζει ότι δεν ξέρει ακόμη τι θα κάνει στο άμεσο μέλλον, αν και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις βγήκε από το κέντρο κράτησης στην Κομοτηνή ήταν να βρει ένα ίντερνετ καφέ και να επικοινωνήσει με τους δικούς του! 


Ρεπορτάζ του Νίκου Μίχου

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)