to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:31 | 06.11.2017

Διεθνή

Ελεύθεροι υπό όρους ο Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερα πρώην μέλη της κυβέρνησής του

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, σε βάρος των οποίων εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους από τον δικαστή που εξέτασε την υπόθεσή τους, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα η εισαγγελία των Βρυξελλών.


Οι πέντε Καταλανοί παραδόθηκαν οικειοθελώς στην αστυνομία το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπου κατέφυγαν στις αρχές της εβδομάδας. Επαφίεται πλέον σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil), να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες.

Έπειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Καταλανοί υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης.

Η ακροαματική συνεδρίαση ενώπιον του βελγικού δικαστικού συμβουλίου (Chambre du Conseil) ορίσθηκε για την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, δεν θα καταληξει απαραιτήτως σε απόφαση, επειδή η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναβολή.

Ο Πουτζντεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του κατηγορούνται από τις αρχές της Ισπανίας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, απείθεια και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε σχέση με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι σκέψεις μας στους συναδέλφους που φυλακίσθηκαν αδίκως

«Ελεύθερος και χωρίς εγγύηση», έγραψε σήμερα το πρωί ο Πουτζντεμόν σε μήνυμά του στα καταλανικά στο Twitter.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους συναδέλφους που φυλακίσθηκαν αδίκως από ένα κράτος που αφίσταται από τη δημοκρατική πρακτική», πρόσθεσε αναφερόμενος στην απαγγελία κατηγοριών και την προφυλάκιση στην Ισπανία άλλων πρώην μελών της καθαιρεθείσης κυβέρνησής του.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν από την πλευρά τους τη νύκτα της Κυριακής από έναν βέλγο ανακριτή αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.

Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

Στον Πουτζντεμόν και τους συμβούλους του (υπουργοί) απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια ενώ οφείλουν να έχουν σταθερή διευθυνση και θα πρέπει να εμφανίζονται «προσωπικά» όποτε τους καλεί η δικαιοσύνη και η αστυνομία, διευκρινίσθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών.

Τώρα μια άλλη βελγική δικαστική αρχή θα πρέπει να αποφανθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ισπανική δικαιοσύνη για «εξέγερση, αποσχιστική δράση, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και ανυπακοή».

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)