to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανασφάλιστοι όσοι δεν πληρώσουν χαράτσι από 900 έως 1.900 ευρώ

Μόνη κάλυψη μέσω του Ν. 4368/2016 που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καθιέρωσε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες δημόσιες δομές Υγείας


Τουλάχιστον 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι τόσοι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είναι από χθες ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ υπό την καθοδήγηση Χατζηδάκη-Τσακλόγλου, δίνοντας παράταση στην καταβολή οφειλών μέχρι τις 31.5, υποχρεώνει τους (ανασφάλιστους πλέον) ελεύθερους επαγγελματίες: α) να πληρώσουν όλες τις εισφορές περί Υγείας του 2022 (724 ευρώ), β) να καταβάλουν την τρέχουσα εισφορά (240 ευρώ μηνιαίως που είναι η χαμηλότερη κλίμακα ή 600 ευρώ η μεσαία κλίμακα και γ) να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις το χρέος που έχουν και το οποίο δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν ούτε σε 120 δόσεις!

Με άλλα λόγια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοααπασχολούμενοι και οι αγρότες που έχουν οφειλές θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα από 900 έως και 1.600 ευρώ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλιώς θα παραμείνουν «ανασφάλιστοι». Και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν σοβαρά προβλήματα σε διαγνωστικές εξετάσεις και στη χορήγηση φαρμάκων, ενώ θα έχουν πρόσβαση μόνο σε δημόσιες δομές Υγείας (νοσοκομεία). Μια δυνατότητα που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με τον Ν. 4368/2016 για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων, καταργώντας ταυτόχρονα το 2016 τα περιβόητα 5 ευρώ που είχε καθιερώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θεσπίστηκε πρώτη φορά το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πόπη Τσαπανίδου: Ανασφάλιστοι με ευθύνη της Ν.Δ.

«Από σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με οφειλές στον ΕΦΚΑ δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ενημερότητα ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάρα μόνο καλύπτονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων» σημείωσε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δοθεί λύση με ρύθμιση των χρεών, κούρεμα της βασικής οφειλής, μακρά περίοδο αποπληρωμής. Έχει δεσμευτεί, μάλιστα, για αυτό στο πρόγραμμά του... Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε. Και οφείλει τώρα να εξηγήσει τους λόγους στους χιλιάδες ανθρώπους που επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 724 ευρώ, την ώρα που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

Απύθμενο θράσος και απίστευτη σύγχυση καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης

«Με δηλώσεις πρώτα του κ. Τεμπονέρα και σήμερα της κ. Τσαπανίδου επιμένει σε ένα fake news για τη λεγόμενη ασφαλιστική ικανότητα της ίδιας κοινωνικής ομάδας, των ελευθέρων επαγγελματιών δηλαδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται αστείοι σε όλους όσους γνωρίζουν το θέμα» σημειώνει ο Κ. Χατζηδάκης.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αμεση παρέμβαση, απέτυχαν οι ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων

«Από την 1η Ιουνίου πάρα πολλοί μη μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν μείνει ουσιαστικά ακάλυπτοι στο θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας εξαιτίας οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και της μη έγκαιρης ανταπόκρισής τους σε προθεσμίες και προϋποθέσεις. Και παρότι θα είναι ανασφάλιστοι, θα συνεχίσουν να χρεώνονται με εισφορές.

Σε μία περίοδο που τα χρέη “πνίγουν” την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα όλων έχουν ροκανιστεί από την ακρίβεια, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε να μην μείνει κανένας οφειλέτης χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη που είχε, και αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένης ρύθμισης. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους χρωστάνε σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Γιατί, όπως φαίνεται και από τις εξελίξεις, στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, αλλά και στην αναβίωση των 120 δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για το επιχειρείν, όσο και για το ύψος του ιδιωτικού χρέους, αλλά και την πορεία των κρατικών εσόδων. Με μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών, χωρίς αστερίσκους και αυστηρές προϋποθέσεις, οι οφειλέτες θα πάρουν μία μεγάλη ανάσα και τα δημόσια ταμεία θα συνεχίζουν να εισπράττουν. Θα επιτευχθεί, δηλαδή, ο βασικός στόχος όλων και θα σταλεί ένα θετικό σήμα στην αγορά».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)