to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 19.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Ελευσίνα: Απαντώντας στην κρίση με πολιτισμό

Την επόμενη Κυριακή, 26 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας, θα σηκωθεί η αυλαία της πιο πετυχημένης περιφερειακής πολιτιστικής διοργάνωσης, των Ασχυλείων, τα οποία διοργανώνονται για 37η χρονιά «εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα», στην πόλη που της έλαχε ο κλήρος να πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τη βιομηχανική ανάπτυξη στο όνομα του κέρδους, με καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον...


Το 1975, όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά, η πόλη της Ελευσίνας, άγρια πληγωμένη, αγωνιούσε να αναπνεύσει, θαμμένη κάτω από τις καπνιές και τις σκόνες των εργοστασίων. Σήμερα, 37 χρόνια αργότερα, αποτελεί παράδειγμα μιας πόλης που χρησιμοποίησε τον πολιτισμό σαν εφαλτήριο για τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό του ίδιου του αστικού ιστού.

«Σήμερα, στην εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να μην αντιστραφούν οι προτεραιότητές μας και να κερδίσουμε το στοίχημα για τις επόμενες γενιές» σημειώνει ο νυν δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Τσουκαλάς, ο οποίος φέτος βρίσκεται για πρώτη φορά επικεφαλής της δημοτικής αρχής, μετά τον αδόκητο θάνατο του επί σειράν ετών δημάρχου και πρωτεργάτη της πολεοδομικής ανάπλασης Γιώργου Αμπατζόγλου. «Η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια, αλλά, απεναντίας, συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνισης, ανάχωμα στις ισοπεδωτικές λογικές και απάντηση διεξόδου και ζωογόνας ανατροπής» καταλήγει.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Αισχυλείων Γαβριήλ Καμπάνης (τα Αισχύλεια είναι ένας από τους λίγους σημαντικούς θεσμούς που διοργανώνεται συλλογικά από επιτροπή και όχι από καλλιτεχνικό διευθυντή) δηλώνει ότι «την κρίση τη χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι» και εξηγεί: «Κάναμε μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια, αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ κι αυτό είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα που οι συνθήκες είναι δύσκολες η κεφαλαιοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της».

 

Θέατρο

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 26 Αυγούστου με τις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη από το Εθνικό Θέατρο. Θα ακολουθήσουν η μουσικοθεατρική παράσταση της Σοφίας Σπυράτου Αναζητώντας τον Αττίκ (28/8), το σαιξπηρικό παραμύθι Περικλής, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς (30/8), ο Αμφιτρύωνας του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (2/9), η Φεύγουσα Κόρη σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη (3/9), και η Άρρητη Κόρη από την ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία» (5/9), ο Οιδίποδας τύραννος σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (8/9), οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα (9/9) οι Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (16/9) και το Θέατρο Νέων με την παράσταση Αν εσύ... ήμουν εγώ! σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σεϊτάνη (18/9). Το πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων θα κλείσει η Θεατρική Σκηνή του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου με Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου (21/9) .

Παράλληλα, στις 17-18/9 θα διεξαχθεί διημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους με θέμα «Το σχολείο στο θέατρο».

 

Μουσική

Στο συναυλιακό μέρος θα εμφανιστουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (27/8), ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Σοφία Γεωργαντζή (10/9), οι αδελφοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας (12/9), ο Ελευθέριος Καλκάνης με τη μουσική παράσταση Η μουσική ενώνει τους λαούς (14/9), οι Χαΐνηδες μαζί με τον Ψαραντώνη σε μια συναυλία με τίτλο Θεοί και δαίμονες (19/9) και, τέλος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Ελεονώρα Ζουγανέλη στις 29/9.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας στις 31 Αυγούστου, τη βραδιά με την πανσέληνο, θα δοθεί συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή.

Από 22 έως 27/9 θα παρουσιαστεί εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Κούνδουρου (αλλά και στη μνήμη του Θ. Αγγελόπουλου), ενώ την 1η Σεπτέμβρη θα εγκαινιαστούν δυο εικαστικές εκθέσεις που παρουσιάζονται ειδικά για τα Αισχύλεια: Ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει ένα έργο που δημιούργησε ειδικά για το Παλαιό Ελαιουργείο, με τίτλο Τhe future starts here, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Βήματα πορείας, με βίντεο των έργων καλλιτεχνών που παρουσίασαν δουλειά τους στα προηγούμενα Αισχύλεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)