to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 25.05.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ελένη Τουλουπάκη: Τεράστια η ζημιά στην ΕΕ λόγω Novartis - Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να τους κυνηγήσει

Χώρες της ΕΕ υπερχρεώθηκαν για να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία - Ο κοινοτικός προϋπολογισμός αντίστοιχα έχασε κονδύλια λόγω χειρότερων δημοσιονομικών μεγεθών - Τι λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη έκδοση του euractiv η Ελένη Τουλουπάκη.


Συνεχής είναι ο διασυρμός της χώρας μας από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την επίθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσει η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, με την νέα συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόφωνη έκδοση του euractiv η Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019 επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως είπε, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, μαζί με τους συναδέλφους μου αντιμετωπίσαμε το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis. Ανακαλύψαμε πολύ σοβαρά γεγονότα που ακουμπούν ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές. Αυτό το σύστημα άμεσα κινητοποιήθηκε εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να μας τιμωρήσει, όπως και δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο.


Οι υπό έρευνα πολιτικοί από την πρώτη στιγμή άρχισαν σειρά αγωγών και πειθαρχικών αναφορών εναντίον μας, μαζί με δημόσιες απειλές. Όλες πήγαν στο αρχείο, αλλά δυστυχώς οι απειλές επιβεβαιώθηκαν. Στη Βουλή συγκροτήθηκε από το σήμερα κυβερνών κόμμα της ΝΔ επιτροπή με ρόλο εισαγγελέα που, ενώ ερευνούσαμε το σκάνδαλο και τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, έκανε εμάς αντικείμενο έρευνας, λόγω των ενεργειών μας για το σκάνδαλο.


Αυτοί οι βουλευτές, μεταξύ τους και οι υπό διερερεύνηση για το σκάνδαλο, ψήφισαν εναντίον μας σε όλες τις διαδικασίες, στις οποίες εμείς δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις δικές μας θέσεις. Ήταν μια σχιζοφρενική κατάσταση. Η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ψυχρά παρενέβη και αφόπλισε τη Δικαιοσύνη. Έγινε το πρωτοφανές, να διωχθούμε για κατάχρηση εξουσίας και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από μία κοινοβουλευτική επιτροπή που δεν έχει αρμοδιότητα για άτομα που δεν είναι βουλευτές.

Δεν χρειάζεται να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σύνθεση της επιτροπής δεν πληροί τον όρο της ουδετερότητας που ισχύει για κάθε δικαστικό. Έφτασαν ακόμη και να καλέσουν ως «αξιόπιστους μάρτυρες» εναντίον μας αυτούς που ερευνούσαμε για ποινικές υποθέσεις και άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελικά νομοθέτησε και διάλυση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και πέτυχε να βάλει τέλος στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Στην έρευνα που είχε ήδη προκαλέσει μεταξύ άλλων διώξεις στελεχών της Novartis και πολιτικών (μεταξύ τους πρώην υπουργού) για ξέπλυμα χρήματος.

H συνέντευξη της Ελ. Τουλουπάκη στο Euractiv

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς και οι πολιτικοί στοχοποιήθηκαν. Δεν ισχύει. Εκτός του ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου, η τιμολόγηση φαρμάκων δεν γίνεται από γιατρούς, αλλά από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Και η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τον καθορισμό τιμών, σε όλη την ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Οι «ωφέλειες» της εταιρείας προς πρόσωπα που καθόριζαν τις τιμές στην Ελλάδα πέτυχαν αύξηση τιμών των φαρμάκων σε όλες αυτές τις χώρες.

Η νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει δικαιοδοσία στις χώρες μέλη και είναι πλήρως λειτουργική. Έχει τη δυνατότητα ταχείας συλλογής στοιχείων για να διαγνώσει τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου στην ΕΕ. «Για να το πω απλά: αν τα κράτη μέλη, λόγω άδικα αυξημένων τιμών, είχαν αυξημένες φαρμακευτικές δαπάνες που πληρώνονται από τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς, αυτές οι χώρες αυτόματα θα πλήρωναν μειωμένη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Έτσι, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και τα οικονομικά της συμφέροντα θίγονται».

Στην Ελλάδα, οι πολίτες λόγω της υπερτιμολόγησης έχασαν την δυνατότητα να είναι υγιείς, επηρεάστηκε το δικαίωμά τους στην Υγεία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επίσης. «Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα υπέστη τεράστια ζημιά από την υπόθεση αυτή και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αδιαφορεί μέχρι να εξασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση αυτής της ζημιάς».

Αντίθετα, μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας χαρακτήρισε «συμμορία» και «παραδικαστικό κύκλωμα». Η αλληλουχία των γεγονότων δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας για την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με τις διώξεις εναντίον μας. Είναι καθαρά πολιτικές, όσο και αν προσπαθούν να τις παρουσιάσουν ως «δικαστικές».

«Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αγγίζει πολιτικούς διώκεται, εκτοπίζεται και φυσικά απολύεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)