to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 24.02.2015

Πολιτική

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είδε "σπουδαίο έννομο συμφέρον" της Περιφέρειας για την ανάκληση της πώλησης του Ελληνικού

Δεν βλέπει "έννομη συνέπεια" για την Περιφέρεια Αττικής από την παραχώρηση του Ελληνικού στη "Λάμδα", ενώ "η ζημιά που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής προέρχεται από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012", όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.


Η μείζων σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει το δρόμο στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού για το Ελληνικό, με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή της, την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».


Η διευρυμένη σύνθεση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου απέρριψε ως "απαράδεκτους" όλους τους ισχυρισμούς της σχετικής αίτησης αναθεώρησης της  Περιφέρειας Αττικής και όσων άλλων είχαν ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ αυτής (της Περιφέρειας).

Οι αιτούντες ζητούσαν την αναίρεση της απόφασης του 6ου Τμήματος του Ε.Σ  που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού με πλειοδότη τη Lamda Development. Το Τμήμα αυτό είχε κάνει, προηγουμένως, δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για ανάκληση της προγενέστερης απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του Ε.Σ. που είχε αναστείλει τη σχετική διαδικασία για το Ελληνικό.

Το σκεπτικό

Όπως κρίθηκε  από τους ανώτατους δικαστές, η  Περιφέρεια Αττικής δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ζητά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης που επέτρεψε να προχωρήσει ο επίμαχος διαγωνισμός.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση 1183/2015 της μείζονος σύνθεσής του Ε.Σ. τονίζεται ότι «ενόψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η  παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης  αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού,  δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρεια.

Και τούτο, διότι «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί – όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια  Αττικής -  από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της  και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της  επίμαχης σύμβασης».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ε.Σ., η ζημιά που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής προέρχεται από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012, που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.λ.

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)