to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 28.07.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ελεγκτικές αρχές και Δικαιοσύνη ερευνούν τη φάμπρικα πλαστών αποφάσεων στον Δήμο Γλυφάδας

Καταγγέλλουν ζημία 10 εκατ. ευρώ - Δείχνουν συμπαιγνία του "γαλάζιου" δημάρχου και εκλεκτού της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου


Στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει διαβιβαστεί η υπόθεση των υπογραφών που ποτέ δεν δόθηκαν σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου οι οποίες ποτέ δεν έγιναν.

* Της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

Η υπόθεση αφορά τον Δήμο Γλυφάδας με τον “γαλάζιο” δήμαρχο και πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου να έχει ανοίξει από το 2015 τη φάμπρικα των διά περιφοράς εγκρίσεων σε 100 και πλέον αποφάσεις για πλείστα θέματα, παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία της δημόσιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Τη “φάμπρικα” κατήγγειλαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η υπόθεση πλέον διερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Οι καταγγέλλοντες εκτιμούν ότι το βάρος της ζημίας από τις παράνομες εγκρίσεις αποφάσεων για την περίοδο 2015 - 2017 αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ των προσφευγόντων είναι ο Τ. Ταστάνης, επικεφαλής της παράταξης Ανατροπή στη Γλυφάδα Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καταγγέλλοντας “μη νόμιμες συνεδριάσεις διά περιφοράς” του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Γλυφάδας.

Ο ίδιος ενημερώνει ότι, παρ' ότι ζήτησε εξηγήσεις ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου από τον δήμαρχο Γ. Παπανικολάου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ευστρ. Παναγάκο, “ουδέποτε μου έχουν χορηγηθεί, εάν υπάρχουν, τα αντίστοιχα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά η μαγνητοσκοπημένα η ηχογραφημένα αρχεία ή έστω χειρόγραφα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων”.

Επίσης ο Τ. Ταστάνης ενημερώνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής λέγοντας: “Σε αυτές τις δήθεν πραγματοποιημένες συνεδριάσεις ουδέποτε συμμετείχα και επομένως ούτε έχω ψηφίσει τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει, σε κάποιες από τις οποίες επικαλούνται και τη δική μου ψήφο στα αποσπάσματα των πρακτικών αυτών των δήθεν νομίμως ληφθεισών αποφάσεων”.

Προς διερεύνηση από τον Άρειο Πάγο

Είχε προηγηθεί κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήριας αναφοράς του επίσης καταγγέλλοντος δημοτικού συμβούλου Π. Γιάχου, που σε έγγραφό του τον Μάιο του 2018 ενημερώνει ότι:

“Πριν από 14 μήνες υπέπεσε στην αντίληψή μου και τελικώς μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσα ότι από τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ο δήμαρχος Γ. Παπανικολάου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευστρ. Παναγάκος με την ανοχή, την αδιαφορία και τη σιωπηρή συναίνεση σχεδόν όλων των δημοτικών συμβούλων, καθώς και με τη συνδρομή ‘προθύμων’ υπαλλήλων του Δήμου Γλυφάδας σκηνοθέτησαν εικονικά 62 δημόσιες συνεδριάσεις και των τριών οργάνων διοίκησης του δήμου”.

Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο Π. Γιάχος αναφέρει ότι κατ’ αυτή την περίοδο εκδόθηκαν 100 αποφάσεις “που υποτίθεται ότι ελήφθησαν σε 39 δήθεν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, 21 δήθεν συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και δύο σε δήθεν συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής”. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι αυτές οι αποφάσεις “ελήφθησαν” “χωρίς ποτέ να συνεδριάσουν ανοικτά και δημόσια αυτά τα όργανα”, όπως ρητώς αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

“Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου βεβαίωσαν ψευδώς και συνειδητά με τις υπογραφές αυτών σε αποσπάσματα χαλκευμένων πρακτικών, τα οποία οι ίδιοι επιμελήθηκαν να συνταχθούν ως πρόεδροι των οργάνων, ότι δήθεν είχαν γίνει πράγματι δημόσιες συνεδριάσεις με όλους τους τύπους της νομοθεσίας, υπό την προεδρία τους, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες”, αναφέρει ο Π. Γιάχος και προσθέτει:

“Βεβαίωσαν, επίσης, ψευδώς, σε αυτά τα πλαστά αποσπάσματα ότι μετά τη σχετική ξεχωριστή συζήτηση για κάθε θέμα έγινε ονομαστική ψηφοφορία, όπου δήθεν ελήφθησαν και οι αντίστοιχες αποφάσεις, οι οποίες φέρουν την υπογραφή τους”.

Έβαζαν τους υπαλλήλους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά

Ο Π. Γιάχος κάνει λόγο για “φάμπρικα” αθρόας παραγωγής και περαιτέρω χρησιμοποίησης αποφάσεων των τριών οργάνων διοίκησης του Δήμου Γλυφάδας, κατά την οποία “οι δημοτικοί υπάλληλοι ενεργούσαν κατ’ εντολήν του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και αυτές τις δήθεν συνεδριάσεις τις αποκαλούσαν ‘διά περιφοράς’ ή τηλεφωνικές”. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μεταξύ των πλαστής εγκυρότητας αποφάσεων περιλαμβάνονται δεκάδες συμβάσεις έργων, προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, προσλήψεων, συμμετοχής του δήμου σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα μεγάλου οικονομικού αντικειμένου.

Μόνο από πέντε πλαστές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και οκτώ της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτουν “εγκρίσεις” για εκταμιεύσεις και εξοφλήσεις τρίτων από τον δήμο Γλυφάδας ύψους 4,32 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσόν ήταν “κρυμμένο” σε τροποποιήσεις και αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του δήμου.

Αδιαφορία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Μόλις οι δημοτικοί σύμβουλοι εντόπισαν τη “φάμπρικα” των πλαστών αποφάσεων, ζήτησαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά αυτός -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- δεν προσκόμισε τίποτε, καθ' ότι δεν υπάρχουν πρακτικά για τις διά περιφοράς πλαστές αποφάσεις.

“Τα μόνα πρακτικά που υπάρχουν είναι από τις κανονικές συνεδριάσεις που όντως πραγματοποιήθηκαν” τονίζει στην καταγγελία του ο Π. Γιάχος. Επικαλείται, μάλιστα, και την αδιαφορία του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη στις καταγγελίες που ήρθαν από δημοτικούς συμβούλους, ο οποίος, αντί εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, απάντησε μετά από 5,5 μήνες και λόγω της παρέλευσης της ημερομηνίας η προσφυγή θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

Συνέχιζαν τις “μεθοδεύσεις”...

Μεταξύ των παρανόμων -κατά δήλωση των καταγγελλόντων - αποφάσεων εντοπίζονται εγκρίσεις για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολικές μονάδες, τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά και για ασφάλιστρα μεταφορικών μέσων, όπως και δαπάνες για τον χρωματισμό κλιμακοστασίων των σχολικών μονάδων.

Για “περίπλοκη μεθόδευση” κάνουν λόγο οι καταγγέλλοντες στον προϋπολογισμό του 2017, όπου, παρ' ότι έγιναν κανονικά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την αναμόρφωση και τροποποίηση του προϋπολογισμού ύψους 797.010,79 ευρώ, “για την έγκριση των πράξεων ανάληψης ευθύνης και βεβαιώσεων διάθεσης των αναγκαίων ποσών η Οικονομική Επιτροπή ουδέποτε συνεδρίασε δημόσια και κανονικά και παρατύπως εκδόθηκαν οι συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να εξοφληθούν οι δικαιούχοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)